Sosyal medya platformu Twitter tartışmaya yol açan mavi tik uygulaması, Twitter Blue’yu yeniden kullanıma açtı. Apple kullanıcıları hizmetten daha yüksek bir ücretle yararlanabilecek.
Twitter Blue uygulaması, kullanıcılara paylaşımlarını düzenleme, yüksek kalitede görüntü paylaşma ve incelendikten sonra hesabın doğrulanmış olduğunu gösteren mavi tiki alma imkanı veriyor.
Şirketin resmi Twitter hesabından Cumartesi günü paylaşılan mesajda, kullanıcıların Twitter Blue hizmetine aylık 8 dolara abone olabilecekleri belirtildi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, abonelik ücreti Apple iOS üzerinden aylık 11 dolar olacak. Bu durumda iPhone ya da iPad gibi Apple cihazları üzerinden Twitter Blue hizmetini kullanmak isteyenler aylık abonelik için 3 dolar daha fazla ödeyecek.
Twitter Apple kullanıcılarının neden daha fazla abonelik ücreti ödemesi gerektiğine ilişkin bir açıklama yapmadı; ancak şirketin Apple’ın uygulama mağazası (App Store) tarafından alınan ücretleri engellemeye çalıştığı yönünde basında bazı haberler yer almıştı.
Twitter bu hizmetini Kasım ayı başlarında uygulamaya koymuş; ancak sahte hesapların türemesinin ardından hizmeti askıya almıştı.
Uygulamanın 29 Kasım’da başlatılacağı belirtilmiş; ancak bu da ertelenmişti.
Renk kodu sistemi
Uygulama kapsamında şirketlere ait hesaplar için sarı tik; hükümetlere ait hesaplar için de gri tik kullanılacağı kaydedildi.
Ünlü isimlerinkiler dahil o bireysel hesaplar da mavi tikle işaretlenecek.
Şirketin konuya ilişkin paylaşımında, abonelerin hesaplarında görünen isim ya da profil fotoğraflarını değiştirebilecekleri; ancak hesap yeniden incelenene kadar mavi tikin geçici olarak kaldırılacağı bilgisi de yer aldı.
Elon Musk Apple’ı eleştirmişti
Twitter’ı Kasım ayında 44 milyar dolara satın alan işadamı Elon Musk, Apple’ın uygulama mağazası olan App Store’da yapılan satışlarda yazılım geliştirenlerden yüzde 30 oranında bir ücret almasını eleştirmişti. Elon Musk alınan bu ücreti “Apple vergisi” olarak adlandırmıştı.
Musk geçen haftalarda Apple’ı Twitter’ı uygulama mağazasından engelleme tehdidinde bulunmakla suçlamış, şirketin Twitter’da verdiği reklamları durdurduğunu söylemişti.
Elon Musk aynı hafta Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda Apple’ın CEO’su Tim Cook ile görüştüğünü ve bu konudaki yanlış anlaşılmanın çözüldüğünü belirtmişti.
Elon Musk Twitter Blue hizmetini, Twitter’a reklam gelirleri dışında para kazandıracak bir yöntem olarak görüyor. Reklam gelirleri Twitter’ın toplam gelirinin yüzde 90’ını oluşturuyor.
Elon Musk’ın şirketi satın almasının ardından çok sayıda reklamcı sosyal medya platformundaki reklamlarını geri çekmeye başlamıştı.