PEW araştırma merkezinden Jacob Poushner’a göre, merkez 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra, 2002 yılında Türkiye’de ve Ortadoğu ülkelerinde anketler yaparak bölge halkının Amerika ve digger ülkelerle ilgili görüşlerini ölçüyor. 2002 yılında her 10 kişiden 3’ü Amerika’yı sevdiğini söylüyordu. 2003 yılındaki Irak savaşından sonra Türkiye’de Amerikan aleyhtarlığı hızla yükseldi. O yıl yapılan anketler Türkler’in % 83’ünün Amerika’ya karşı olumsuz duygular beslediğini gösteriyordu. Yeni araştırmaya göre bugün Türkler’in yüzde 19’u Amerika’ya sempati besliyor, % 73’ü ise Amerika’dan hoşlanmıyor.
Ancak PEW’u araştırması Türkler’in hoşlanmadıkları ülkelerin Amerika’yla sınırlı olmadığını gösteriyor. Daha doğrusu Türkler hemen hiçbir ülkeden fazla hoşlanmıyor. Türk halkı özellikle yabancı süpergüçleri sevmediği gibi, görüşü sorulanların üçte ikisi veya daha fazlası, Avrupa Birliği, Çin, Brezilya, Rusya, İran ve İsrail’den de hiç hoşlanmadığını söylüyor. Türkler Suudi Arabistan’dan da hoşlanmıyor. Türkler’in % 53’ü ‘Suudi Arabistan’I sevmiyorum’ derken, sadece halkın % 26’sı bu ülkeden hoşlandığını söylüyor. Yine de Suudi Arabistan Türkler’in en çok sevdiği ülke olarak ortaya çıkıyor.
Türk halkının % 70’i NATO’yu da sevmediğini söylüyor. Aslında PEW araştırmacılarına göre, Türkler’in sevdiği ülke ve kuruluş bulmak çok zor. Aslında Türk halkı sadece Türkiye’yi ve Türkler’I seviyor. 2012’de yapılan bir araştırmaya göre halkın % 78’i, Türkiye hakkında olumlu görüş belirtmiş.
Müttefik ülkelerden hoşlanmadığını söyleyen Türkler, aynı zamanda aşırı örgütler ve taktikleri hakkında da çok olumsuz görüşlere sahip. IŞİD sorusu özel olarak sorulmamakla birlikte PEW’un araştırması, Türkler’in % 85’inin El-Kaide hakkında negative düşüncelere sahip olduğu sonucuna varıyor. Türkler’in % 85’I Hizbullah’I, % 80’i Hamas’I sevmiyor. Nüfusunun % 98’i Müslüman olan Türkiye’de halkın çoğunluğu, intihar bombalı saldırılar ve sivil hedeflere yönelik diğer bütün saldırı türlerine karşı çıkıyor ve % 58’i, bu saldırıların hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceğini savunuyor.
Türk kamuoyunun dünya güçlerine karşı bütün olumsuz görüşlerine rağmen, Türk halkının % 53’ü Avrupa Birliği’ne üyeliği destekliyor. Birçok Türk ulusal koşullardan memnun olmadıklarını söylerken halkın büyük bölümü genel yaşam standartlarının son yıllarda yükseldiği görüşünde birleşiyor.
Araştırmanın ayrıntıları için: