Erişilebilirlik

‘Türkiye PYD’nin Hakim Olmasını İstemiyor’


‘Türkiye PYD’nin Hakim Olmasını İstemiyor’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Cumartesi günü İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Görüşmelerde ağırlıklı olarak Suriye’deki savaş, IŞİD ve terörle mücadele ele alındı. Türkiye ve Amerika, IŞİD’le mücadele konusunda ortak noktada buluşurken PYD ve YPG ile ilgili görüş ayrılıklarının giderilemediği görüldü.

Biden’in ziyareti ışığında, Amerika’nin Sesi’ne Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. İlter Turan, Amerika’nın IŞİD’le mücadele konusunda kendi askeri birliklerini kullanmaktansa, Suriye’deki muhalif cephede varlık sürdüren PYD ile işbirliği yapmayı tercih ettiğini belirtti. Turan, bunun gerekçesini şu şekilde açıkladı: “Suriye’deki diğer örgütlerin IŞİD’le tamamen bağı kopuk değildir. Bazılarının da etkili olmadığı düşünülmektedir. Bazılarının ise her iki niteliği bir arada bulunmaktadır. Böyle bir durumda ABD, bir numaralı düşmanı olarak gördüğü IŞİD’in faaliyetlerini sonlandırmak için PYD ile işbirliği yapmaya devam edecektir.”

Türkiye’nin ise IŞİD’in yanısıra PKK terör örgütü ile de mücadele etmek zorunda olduğuna dikkat çeken Turan, öncelik sıralamasında, Türkiye’nin PKK ile mücadelesinin birinci sırada olduğunu, bu konuda şimdilik ortak bir noktanın bulunmasının pek de mümkün olmadığın kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, geçtiğimiz günlerde, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı savaşan koalisyon üyesi 7 ülkenin Savunma Bakanları ile Paris'te biraraya gelerek IŞİD'e karşı askeri mücadele yöntemlerini değerlendirdi. Savunma Bakanı Carter, daha sonra katıldığı bir oturumda, "IŞİD ile mücadelede Türkiye yeterli katkı sağlıyor mu?" sorusuna verdiği yanıtta, ABD'nin Türkiye'den beklentisinin, yapılandan daha çok olduğunu söylemişti.

Carter, "Türkiye'nin daha çok katkı sağlamasını istiyoruz. Türkiye, tarihi ve coğrafi olarak çok önemli bir konumda. Türkiye bizim dostumuz, NATO müttefikimiz, kendi topraklarının savunulması konusunda, en güçlü biçimde yanlarındayız. Ancak gerçek de şu ki, Irak ve Suriye ile paylaştığı uzunca sınırları var. Bu sınırlar, her iki yöne doğru yabancı savaşçıların geçişleri için en zayıf yerler. Dolayısı ile Türkler daha fazlasını yapabilirler," diye konuşmuştu.

Bu konuşmanın hemen ardından gerçekleşen Joe Biden’in Türkiye ziyaretinde, IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’nin tutumunun, Amerika tarafından nasıl değerlendirildiğini ise İlter Turan şöyle değerlendirdi:

“Ashton Carter, Türkiye’nin de Amerika gibi düşünmesini istemektedir ama Türkiye’nin kendisi açısından anahtar teşkil eden bir PKK tehlikesini görmezden gelerek sadece IŞİD üzerinde yoğunlaşmasının gerçekçi bir talep olmadığını idrak edecek konumdadır.”

Turan, ABD’nin IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’den beklentilerinin daha fazla olmasını, Türkiye’nin bu konuda başta sergilediği tavırdan kaynaklandığını düşündüğünü belirtiyor.

Profesör Dr. A. İlter Turan, Türkiye’de IŞİD’in planladığı ve icra ettiği terör eylemlerinden sonra, Ankara’nın IŞİD’le mücadele konusunda eski tereddütlerini geride bıraktığını ve bu örgütle daha etkin bir şekilde mücadele etmenin gerekliliğini anladığını sözlerine ekledi.

Turan, IŞİD’in Türkiye sınırında hakim olduğu tek yer olan Kilis Karkamış sınırındaki Jerablus bölgesinden IŞİD’in temizlenmesini istediğini ancak bu bölgenin PYD güçlerinin eline geçmesini arzulamadığını ifade etti.

PYD’nin hakim olduğu bölgelerde etnik temizlik yaptığını ifade eden Turan, buradaki Türk ve Arap halkını temizleyerek yerine kendi halkını yerleştirmek istediğini belirtti. PYD’nin bundaki amacının Akdeniz’e yakın bir noktada Kürt siyasi örgütlenmesi oluşturmak olduğunu söyleyen Prof. İlter Turan Türkiye’nin bunu istemediğini vurguladı. Turan, “Türkiye’nin talebi buradan IŞİD’in temizlenmemesi değil, burada PYD’nin hakim olmamasıdır.”

XS
SM
MD
LG