IŞİD’i yenmek için ne yapılması gerekiyor? Neden örgüt bu kadar ilerleme kaydetti? Uzmanlar bu sorulara yanıt arıyor. ABD Merkez İstihbarat Dairesi (CIA) ve Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) dahil birçok istihbarat dairesinde danışman olarak görev yapan George Mason Universitesi Profesörü Robert Deitz de bu konuda araştırma yapan uzmanlardan.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nda da istihbarat başdanışmanlığı yapan Robert Deitz, IŞİD’in son zamanlarda neden Türkiye’yi hedef aldığı sorusunu şöyle yanıtladı: “Buna verilecek en az iki cevap var. Birincisi, IŞİD büyük bir baskı altında ve takipçilerine örgütün hem aktif hem de söz sahibi olduğunu göstermek zorunda kaldı. Baskı birçok farklı alandan geliyor. Bunlardan birincisi tabii ki Irak. Irak güvenlik güçleri askeri yeteneklerini hergün arttırıyor. Amerika’nın hava saldırıları da IŞİD’i zorluyor. Bu baskılar altında IŞİD takipçilerine, örgütün hala önemli olduğunu göstermek zorunda kaldı. Bunun için de savunmasız sivil halkın yoğun bulunduğu havaalanları gibi “yumuşak hedeflere” saldırıyor."
Robert Deitz’e göre, bu tür saldırıların önüne geçmek ve terörü durdurmak için Türk hükümetinin önce sınır güvenliğini arttırması gerekiyor. Ancak Deitz, Irak ve Suriye ile uzun bir sınır paylaşan Türkiye’nin işinin sanıldığından da çok zor olduğunun da altını çiziyor. Deitz ayrıca, Türk güvenlik güçlerinin, Fransa ve Belçika polisinin de yaptığı gibi, IŞİD sempatizanlarına ani baskınlar yapması gerektiğini söylüyor. Uzmana göre,Türk polisi ani baskınlarla IŞİD hücrelerini çökertebilir.
Türkiye’de hükümet uzun bir süredir sınırlarını yeterince kontrol etmediği ve IŞİD militanlarının Suriye ve Irak’a geçmesine izin verdiği suçlamalarına maruz kalıyordu. Peki ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırıları ve Rusya’nın da Esat kuvvetlerine destek vermesiyle yenilgiye uğratılacak IŞİD militanları sizce tekrar Türkiye’ye döner mi, Türkiye ne yapmalı? Robert Deitz’in bu soruya verdiği cevap şöyle: “Türkiye’yi eleştirmek çok kolay. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu durum da çok zor. Türkiye’nin dünyada en çok sorunla uğraşan iki ülkeyle sınırı var. Türk istihbarat teşkilatına güvenilmeli ve onların vereceği istihbarat doğrultusunda hareket edip ani baskınlarla IŞİD militanları ve sempatizanları, henüz saldırı düzenlemeden, sorguya alınarak hücreler çökertilmeli.”
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye gitmek isteyen vatandaşlarına yaptığı her seyahat uyarısından sonra Türkiye’de bir terör eylemi yapıldı. Ancak Uzman Deitz, Amerikalı istihbarat yetkilileri ellerinde bulunan istihbaratı Türk meslektaşlarıyla paylaştığından emin olduğunu söylüyor. Deitz istihbaratın doğru değerlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor.
Deitz, terör saldırıları sonrası ABD-Türkiye istihbarat işbirliğinin daha da artacağından emin. Türkiye ve ABD'nin zaten uzun bir zamandır istihbarat paylaşımı yaptığını söyleyen Deitz, istihbarat paylaşım hızını daha da arttıracak yeni adımlar atılacağından emin olduğunu belirtti.
Deitz, IŞİD’in, savunmasız insanlara karşı giriştiği “yumuşak hedef saldırıları”yla, örgüte sempati duyanlara halen aktif olduğu imajı vermeye ve Türkiye gibi komşu ülkeleri de Suriye’deki çıkmaza çekmeye çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.