Erişilebilirlik

Türkiye’de Wikipedia’ya Giriş Hala Yasak


WikiPedia'nın kurucusu Jimmy Wales, Türk halkının bilgiye ulaşma hakkının yanında olacağı mesajını paylaştı
WikiPedia'nın kurucusu Jimmy Wales, Türk halkının bilgiye ulaşma hakkının yanında olacağı mesajını paylaştı

Dün sabahtan beri Türkiye'de Wikipedia'ya erişim yasak.

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurulu, Twitter hesabından yayınladığı açıklamasında dünyanın en büyük interaktif dijital ansiklopedisi olarak kabul edilen Wikipedia'nın Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini içeren bilgileri kaldırmaması üzerine tedbir kararının uygulandığını belirtti.

BTK’nın açıklamasında “Türkiye’nin terör örgütlerini desteklediğini belirten içerikler tüm girişimlere rağmen Wikipedia’dan çıkarılmamıştır. Bu içeriklerin doğru bilgilerle düzenlenmesine izin verilmemiştir. Https protokolü ile yayın yaptığı için sadece ilgili içeriklerin engellenmesi mümkün olmamıştır. Bu nedenle sitenin tamamına tedbir uygulanmak zorunda kalınmıştır. Bu ve benzeri içerikler ile ilgili Wikipedia editörleri gereğini yapmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Prof. Akdeniz ve Dr. Altıparmak mahkeme kararına itiraz edecek

BTK, akşam saatlerinde internet sitesine "koruma tedbiri"nin Ankara 1. Sulh Ceza 29 Nisan'da vermiş olduğu 2956 sayılı kararı uyarınca gerçekleştiği bilgisini koydu.

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi'nden Kerem Altıparmak, 1 Mayıs tatilinin ardından karara itiraz edecekler.

Prof. Akdeniz ve Dr. Altıparmak 30 Nisan 2015'te daha önce yapılan youtube erişimi engellemesi nedeniyle Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkememesi'nde mahkum ettiren başvuruyu yapan iki hukukçu.

Wikipedia Kurucusu Wales: Türk halkının bilgiye ulaşma hakkının yanındayız

Alexa’ya göre Türkiye’nin en çok ziyaret edilen 16. sitesi olan Wikipedia, Türkiye’deki engelleme hakkında resmi bir açıklama yapmadı.

Wikipedia’nın kurucusu Jimmy Wales ise Twitter’dan İngilizce olarak “Bilgiye ulaşmak insan haklarının temelidir. Türk halkı, bu hakkınız için savaşırken hep yanınızda olacağım” yazdı.

Serhat Ayan: Engellemeyle kendi ayağımıza sıkmış oluyoruz

Teknoloji ve bilişim üzerine yazan gazeteci Serhat Ayan, Wikipedia’ya getiren engellemenin Türkiye’nin son zamanlarda yaptığı en büyük hata olduğu kanısında.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Ayan, Wikipedia’da Ermeni meselesi, Kıbrıs, YPG, PKK, IŞİD gibi konularda yaşanan bilgi ve savaşlarında Türk kullanıcıların bu kararla kolunun kanadığının kırıldığına dikkat çekti.

Serhat Ayan, “Belki kamuoyu hatta devleti yönetenler farkında değil ama o maddelerde büyük bir savaş yaşanıyor. Bazen gün aşırı o maddelerin içerikleri değiştiriliyor. Misal PKK terör örgütü mü değil mi? YPG/PYD PKK’nın yan unsurları mı yoksa değil mi? Hatta 15 Temmuz Darbe Girişimi hakkında bile bir sürü mücadele yaşanıyor. Bu ve yukarıda andığım başlıklarda Türkiye’nin tezlerini yazanlar da o maddeleri oluşturabiliyor karşıt tezleri savunanlar da. Şimdi Türkiye’den girenlerin engellenmesiyle bu savaşta Türk kullanıcılar maçta 2-0 geriye düşmüş oluyor. Üstelik yalnız Türkçe değil, İngilizce, Fransızca, Almanca ve daha birçok dilde bu kavga veriyor. Bu nedenle aslında bu yapılan engelleme Türk bakışını azaltarak kendi ayağımıza sıkmış olmak anlamına gelmiyor mu?” dedi.

Ayan: Bu karar Türkiye algısına zarar verir

Serhat Ayan, Wikipedia’nın engellenmesinin ardından trol olarak adlandırılan hükümete yakın bazı sosyal medya kullanıcılarının “Zaten Wikipedia güvenilmezdi” kampanyasını da eleştirdi.

Ayan, “Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nden de Türkiye’den de Google’a girip bir soru sorsanız önünüze ilk çıkan sonuç Wikipedia oluyor. Biz sevelim sevmeyelim Wikipedia evrensel bir referans kaynağı. Wikipedia’ya Türkiye’den girişin engelleyerek o siteye biraz zarar verilemiyor. Çünkü facebook gibi para kazanmaya çalışan bir site değil o yüzden de fazla sayfa gösterelim dertleri yok. Bu parasız bir organizasyon. Bu karar kısa vadede zaten zedelenmiş Türkiye imajını ve algısını daha da bozar ama uzun vadede kesinlikle Türkiye’ye zarar verir” ifadelerini kullandı.

XS
SM
MD
LG