Türkiye’de kadına yönelik şiddet hiç önemini yitirmeyen toplumsal sorunlardan. Son dönemde kadınlara, özellikle aile içinde uygulanan şiddetin daha görünür hale geldiği günler yaşıyoruz. Bu durum şiddetin artmasından mı kaynaklanıyor yoksa artık görmezden gelinmemesinden mi? Bu soruyu Türk Psikiyatri Derneği (TPD) Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Şahika Yüksel’e yönelttik.
Amerika’nın Sesi’nden Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yüksel, “Kadına yönelik şiddet daha önce de biliniyor fakat konuşulmuyordu. Şiddete karşı çıkmak, şiddeti tekrarlatan bir şey oluyor ve durum böyle olunca şiddet görünür hale geliyor” diyor. Uzmana göre şiddetin artık medyada daha fazla görünür hale gelmesinin altında biraz da, kendi deyimiyle “eskiden sessizce dayak yiyen kadın ve kızların artık hayır demesi” yatıyor.
Prof. Dr. Yüksel’e göre şimdilerde nefret cinayetlerinde de artış var. “2000’lerin başlarında yılda 250-600 gibi bir rakamdan bahsederken şimdi günde 3 kadının eski eşi, sevgilisi ya da eski sevgilisi tarafından öldürüldüğünü duyuyoruz” diyor Yüksel.
'Türkiye’de Şiddet Çocuklukta Öğreniliyor'
Uzmana göre, kadına yönelik şiddetin bir türlü önünün alınamamasının nedenlerinden biri Türkiye’de kadınlarla erkekler arasında ciddi bir rol ayrımı olması. Prof. Dr. Şahika Yüksel, “Kadının asırlardır yaşadığı cinsiyetçiliğin yol açtığı ayrımcılığın azaltılabilmesi için bir şeyler yapılması gerekiyor” diyor ve ekliyor: “Şunu araştırmalar sayesinde çok iyi biliyoruz. Bir kız çocuğunun annesini döven bir babası varsa, onun eşi tarafından dövülme olasılığı daha yüksek oluyor. Erkek çocuklar için de benzer durum söz konusu. Şiddetin olağanlaştığını, normalleştiğini görüyoruz.” Yani uzmana göre Türkiye’de şiddet davranışı çocukluktan itibaren benimseniyor.
Bu normalleşmeye bir örnek de veriyor Prof. Dr. Yüksel. “Türkiye’de çeşitli dizilerde tecavüzcüleriyle evlenen ve daha sonra bu adamlara aşık olan kadınların hikayeleri anlatılıyor” diyen Yüksel’e göre bu konuların daha çok reyting alması üzerine yapımcılar arasında bir yarış yaşanıyor. Uzman, televizyon dizilerindeki bütün bu mesajlara rağmen, karşılığında şiddetin hatalı olduğunu gösteren çok fazla eğitime yer verilmediğini vurguluyor.
Prof. Dr. Yüksel: “Tecavüzcü ve Katiller Yüreklendiriliyor”
“Kanunlarımız iyi fakat her yasada bir indirim, alt hudut vs. gibi şeyler var” diyen Yüksel, “Karısını 30 yerinden bıçaklamış bir adam, karısı o sırada onun gururunu kırdığı ya da istediği bir şey yapmadığı gerekçesiyle hafifletici nedenlerle alt sınırlarda ceza alabiliyor” hatırlatmasını yapıyor. TPD Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Şahika Yüksel’e göre bu, “Tecavüzcüleri ve katilleri yüreklendiren hatta koruyan bir durum haline geliyor.”
TPD Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Sorumlusu Prof. Dr. Şahika Yüksel’le sohbetimizin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinlemeniz mümkün.