Erişilebilirlik

Türkiye’de Kadınlar Şiddete Karşı Yürüdü


Gaziantep
Gaziantep

Türkiye’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında farklı illerde çeşitli yürüyüş ve etkinlikler düzenlendi.

İzmir’de kentin en işlek caddesi olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde toplanan kadınlar, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Krizin yükü patronlara”, “Ücretli izin hakkımız söke söke alırız” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Çeşitli dernek, kuruluş ve partilere üye kadınlar, tacizlere, tecavüzlere, kadın haklarına yönelik saldırılara, kadın cinayetlerine ve çocuk istismarlarına karşı duracaklarını dile getiren pankartlar taşıdı.

İzmir
İzmir

Yürüyüşün ardından Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması okundu. “Kriz, şiddet, erkek egemen sistem, pandemi, deprem; bir aradayız yaşamı savunuyoruz” yazılı pankartın açıldığı açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Kadınlara ve çocuklara yönelik işlenen tüm suçlarda her gün karşımıza çıkan adaletsiz yargı kararları bir diğerini aratır hale geliyor. Haksız tahrik indirimleri, iyi hal indirimleri hakim inisiyatifleri failleri cesaretlendiriyor. Kadın cinayetleri artıyor, şiddet vahşileşiyor, bu şiddeti önlemek için devlet nezdinde tek bir somut adım bile atılmıyor”.

“İstanbul Sözleşmesi uygulansın”

Geçtiğimiz aylarda kaldırılması gündeme gelen İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının ve nafaka hakkı tartışmalarının son bulmasının istendiği açıklamada, iyi hal indiriminin kaldırılması, devlet tarafından kadın sığınma evleri açılması, işyerinde şiddeti, ayrımcılığı ve tacizi önleyen düzenlemeler yapılması, gündüz bakım evleri ve kreşler açılması taleplerinde bulunuldu.

Kadın istihdamında esnek, güvencesiz, kayıtdışı ve taşeron çalıştırmanın son bulmasının talep edildiği açıklamada, “Kadınlar ya krizin getirdiği artan işsizlik ve güvencesizlikle, aile içindeki şiddetten uzaklaşacak geçim kaynağı ve gelecek güvencesi olmadığı için erkek şiddetine mahkum ediliyor ya da aynı işi yapmasına rağmen erkeklerden daha düşük ücret almaya, ucuz iş gücü olarak kayıt dışı güvencesiz, esnek çalışmaya zorlanıyor. Tüm bunlar yaşanırken kadınları daha çok işsizliğe, sigortasızlığa, kayıt dışı ve sendikasız çalışmaya ve ücretsiz izinlere mahkum eden istihdam paketleri açıklanıyor” ifadeleri kullanıldı.

Gaziantep’te de kadınlar 25 Kasım için toplandı

Türkiye’de Kadınlar Şiddete Karşı Yürüdü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

Gaziantep’te de kadınlar şiddete dikkat çekmek amacıyla toplanarak basın açıklaması yaptı. Gaziantep Demokratik Kadın Platformu çatısı altında toplanan kadınlar adına basın açıklamasını yapan Eğitim-Sen Gaziantep Kadın Sekreteri Elif Söyleyici, kadın cinayetlerinin politik olduğunu vurgulayarak, tüm kadınların şiddete karşı dayanışma içerisinde olması gerektiğini söyledi.

Gaziantep
Gaziantep

Basın açıklamasından sonra VOA Türkçe muhabirine konuşan Elif Söyleyici, kadına yönelik şiddetle mücadelenin tek bir güne sığdırılamayacağına dikkat çekerek, “Genel olarak baktığımızda şikayetçi olduğumuz olgulardan bir tanesi yargılama süreçleri. Kadın ölümleri sürekli şüpheli bir tartışma sürdürülerek yargılama sürecinden geçiyor, ya da iyi hal uygulamaları yapılıyor. Bizim artık caydırıcı tedbirler almamız gerektiğini düşünüyorum. Yürütme konumundaki birimlerden adil bir yargılanma istiyoruz. 25 Kasım'ın en önemli ayaklarından bir tanesi yargılanma sürecidir. Çünkü cinayetler sürekli bir perde arkasında farklı boyutlarıyla farklı bir şekilde yansıtılıyor kamuoyuna. İpek Er olayı gibi kadının intiharıyla sonuçlanmış bir örnek; evet intihardı ancak o kadını intihara sürükleyen bir erkeğin kadına tecavüzü ve psikoljikmen çöktürmesiydi. Ama yargılama sürecinde birebir erkeğin öldürmediği, kendisi intihar ettiği ya da iyi hal indirimi gibi uygulama ve söylemlerin sonucu şu anda zanlı elini kolunu sallayarak dolaşıyor’’ dedi.

Gaziantep
Gaziantep

“Kadın cinayetlerinin politik olduğunu düşünüyoruz’’

Mevcut sistemin kadına yönelik şiddeti durdurmaya yönelik olmadığını vurgulayan Elif Söyleyici, “Biz kadınlar olarak talebimiz ekonomik anlamında yaşadığımız şiddetin önlenmesi. Özellikle pandemi sürecinde bu ekonomik şiddeti iliklerimize kadar hissettik. Çünkü bu pandemi sürecinde kadınlar işten çıkarıldı ya da esnek çalışmaya tabi tutuldu. Diğer yandan herkes karantinada olduğu için evdeki işlerin yoğunluğun hepsi kadına yüklendi. Yani hem devletin yürütmesi gereken sorumluluklar hem de aile içerisinde iş bölümü yapılabilecek bütün işlemler tamamen kadının üzerine yıkıldı. Bunların yanı sıra sığınma evleri konusunda kadınların talebi olduğunda geri çevrilmemesini istiyoruz. Aynı zamanda barolar bir mahkemeye müdahil olmak istediğinde mahkeme heyetinin baroları da muhatap almasını istiyoruz. Adli tıp kurumlarının tarafsız bir şekilde cinayete kurban giden kadınların raporlarını herhangi bir baskıyla değil de, gerçekten şüpheleri ortadan kaldırarak insanın ölüm nedenini ortaya çıkaran raporlar istiyoruz. Biz artık kadın cinayetlerinin politik olduğunu düşünüyoruz. Çünkü mevcut sistem kadına yönelik şiddeti durdurma yönünde herhangi somut bir harekete geçiş yok. İstanbul Sözleşmesi bile tartışma konusu olabiliyor. Kadınlara mesajımız, asla yalnız yürümeyecekler, yalnız değilsiniz. Mevcut durumda devam ederseniz, tek tek eksilmeye devam edeceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Balıklı Parkı’nda geniş güvenlik önlemleri içerisinde düzenlenen basın açıklaması için toplanan kalabalık, açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde dağıldı.

XS
SM
MD
LG