Türkiye’de bugün yerel seçim, yani mahalli idareler genel seçimi yapılıyor.
Sandıklar doğu illerinde saat 07.00’de, batı illerinde ise 08.00’de açıldı. Doğudaki 32 ilde oy verme işlemi saat 16.00’da, batıdaki 49 ilde ise 17.00’de sona erecek.
Yerel seçimde 61 milyondan fazla seçmen, 208 bin sandıkta oy kullanıyor. Yerel seçime 34 siyasi parti katılıyor.
Türkiye genelinde 81 il, 922 ilçe, 390 belde, 18 bin 257 köy, yerel yöneticilerini belirlemek için oy veriyor. İl ve ilçe bazında 1003 belediye başkanı seçilecek, 653'ü bağımsız 12 bin 725 aday yarışıyor. Seçilen yerel yöneticiler, beş yıl boyunca görev yapacak.
İstanbul'da büyükşehir için 49, Ankara'da ise 24 aday
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 22'si partili 27'si bağımsız toplam 49 aday yarışıyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için ise 24 aday var.
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanıyor.
Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclisi üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy veriyor.
En uzun pusula İstanbul’da, en kısa pusula Şırnak Uludere’de
En uzun oy pusulası, 49 adayın yarıştığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı seçiminde kullanılan pusula oldu. Bu pusula 97 santimetre uzunluğunda.
En kısa oy pusulası ise, tek siyasi partiyle seçime katıldığı için Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi için basılan 4,5 santimetre uzunluğundaki pusula oldu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, oy sayım işlemlerinin iftar arası olmadan devam edeceğini belirterek, "Yerel seçimin güvenli ve huzurlu geçmesi için tüm tedbirler alındı" dedi.
Yurtdışı seçmenleri oy kullanamıyor
Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy verme hakkına sahip. Yurt dışındaki seçmenler yerel seçimde oy kullanamıyor.
Yayın yasağı ne zaman kalkacak?
Bugün saat 06.00'dan gece saat 00.00'e kadar, alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.
Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi yerler kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 6. maddesinde belirtilen silahları köy, kasaba ve şehirlerde taşıyamayacak.
Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00'e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak.
Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
Bütün yayınlar saat 21.00'den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Forum