Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'de yaşanan son gelişmeler ve Üst Düzey İşbirliği Komisyonu (ÜDİK) toplantısı kapsamında Moskova’da bir araya geldiler
Kremlin Sarayı’nda gerçekleşen görüşmelerde iki lider önce baş başa daha sonra heyetler arası görüşmeler yaptı.
Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Serhat Güvenç, Putin-Erdoğan görüşmesinin detaylarını Amerikanın Sesi televizyonuna yorumladı.
Ziyaret öncesi yapılan resmi açıklamalara bakıldığında, Rusya’nın ekonomik ve ticari boyuta vurgu yaparak temasların bunlarla sınırlı kalacağına dair kuvvetli mesajlar verdiğini belirten Güvenç’e göre Türkiye, Suriye konusunun da ötesinde, iki ülke arasındaki ilişkileri daha stratejik bir düzleme taşıyacak konuları konuşmayı bekliyordu.
Güvenç, “Ancak gördüğümüz kadarıyla Türkiye’nin siyasi ve stratejik beklentileri anlamında pek istenilenin gerçekleştiği bir ziyaret olmuş gibi değil. Türkiye, bu anlamda Rus tarafının belirlediği gündeme sadık kalmış” dedi.
"Ruslar açısından Suriye meselesi ve Türkiye’nin gündemindeki Menbiç konusu hem Rusya’nın Suriye’deki rejimle işbirliği içerisinde yaptığı hamlelerle hem de Antalya toplantısında Rusya açısından bir kesinlik kazanmışa benziyor" diyen Prof Dr. Serhat Güvenç’e göre, bu durumda Rusya’nın konuşacak bir şey görmediği sonucunu çıkarmak mümkün.
Güvenç, Türkiye'nin, Suriye konusunda beklentilerine yakın bir mesaj almadığı görüşünü dile getirdi.
Türkiye’nin Suriye’de Rusya’nın kendisine açtığı alanda harek ettiğini belirten Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Serhat Güvenç’e göre, bu alanı açarken Rusya, hem Türkiye’nin rahatlamasına yardımcı oluyor hem de sahada desteklediği rejimin hedeflerine erişmesine katkıda bulunuyor.
Menbiç konusunda Türkiye’nin, Rusya’yı ve Amerika’yı aynı tarafa toplamayı başardığını ifade eden Güvenç, bunun üzerinde düşünülmesi gereken bir konu olduğunu belirtti ve ekledi:
“Yüksek perdeden söylenen hedef Menbiç söylemleri, son tahlilde Türkiye’nin manevra alanını ciddi anlamda kısıtlıyor. Rusya ve Amerika’yla çatışmayı göze almadan, Türkiye’nin askeri bir hamlede ısrarcı olması, Suriye’de gözetilen siyasi hedeflerin elde edilmesine katkıda bulunmaz.”
24 Kasım’da Rus jetinin düşürülmesinin ardından Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ticari yaptırımlara da değinen Prof Dr. Serhat Güvenç, Türkiye’nin beklentisinin bu yaptırımların hızlı bir şekilde kaldırılması ve Türkiye-Rusya ekonomik, ticari ilişkilerinin Türkiye’nin de lehine sonuçlar vermesi olduğunu belirtti.
Bu yöndeki beklentilerin alt düzeyde tutulması gerektiğini söyleyen Güvenç’e göre, Rusya, kendi takvimi ve kararıyla bu yaptırımları kaldıracak. Türkiye’nin istediği hızda ekonomik ilişkilerin düzelmesinin pek de mümkün olmadığını söyleyen Prof Dr. Serhat Güvenç, Türkiye’nin bu anlamda işbirliğini arttırmaya hevesli olduğunu ancak Rusya’nın ağırdan aldığını ifade etti ve ekledi:
“Rusya, bütün bunları Türkiye’yi kontrol etmek, denetlemek adına kullanıyor.”