Erişilebilirlik

Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısına uçak engeli


İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard.
İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard.

Ankara’da bugün yapılması beklenen Türkiye-İsveç Güvenlik Mekanizması toplantısı, İsveç heyetini taşıyan uçakta teknik bir arıza yaşanması nedeniyle ertelendi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı ve Adalet Bakanını taşıyan uçağın Türkiye'ye giderken teknik bir sorun yaşamasının ardından Stockholm'e geri döndüğünü kaydetti.

Herhangi bir tehlike durumunun söz konusu olmadığını belirten İsveçli yetkililer, toplantı için yeni bir tarih belirleneceğini duyurdu.

Ankara da olayı doğruladı. VOA Türkçe’nin Türk diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, İsveç heyeti, uçakları arızalandığı için Polonya üzerinden geri döndü.

Kaynaklar, Türkiye ile İsveç arasında ne zaman toplantı yapılacağı üzerine görüşmelere başlandığını ve yeni görüşme takviminin daha sonra açıklanacağını kaydetti.

Diplomatik kaynaklar ayrıca, "Başta terörizmle mücadele olmak üzere güvenlik alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde ortak çabaların süreceğini" vurguladı.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İsveç Dışişleri Bakanı Maria Malmer Stenergard'ın başkanlık etmesi bekleniyordu.

"Güvenlik Mekanizması" toplantısı, Türkiye ile NATO üyelik sürecini güvence altına almak için üzerinde anlaşılan güvenlik paktını ele almak üzere planlanan ilk toplantıydı.

2023 yılında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye ile İsveç arasında Bakanlar seviyesinde “Güvenlik Mekanizması" kurulması kararlaştırılmıştı.

Terörle bağlantılı gruplara destek verdiği gerekçesiyle uzun süre İsveç’in NATO üyeliğine destek vermeyen Ankara, Ocak ayında kuzey Avrupa ülkesinin askeri ittifaka katılmasını onaylamıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG