Türkiye, hafta başında Kilis kentine roketli saldırılar düzenleyen IŞİD’in Suriye’deki mevzilerine top ateşi başlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri, tıpkı Nisan ayı başında yaptığı gibi fırtına obüsleriyle Azez civarında bulunan köylerdeki IŞİD hedeflerini vuruyor.
Türkiye, IŞİD güçlerinin sınırın 25 kilometre uzağına çekilmeye zorluyor. Zira örgütün elindeki Katyuşa roketleri 20 kilometrede etkili oluyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri, iki gün önce Suriye sınırındaki Kilis’e başlattığı tank sevkiyatını sürdürüyor. Gaziantep 5. Zırhlı Tugayı’na bağlı tanklar bu sabah sınır bölgelerine ulaştı.
“Türkiye kendisini daha fazla çatışma içinde bulacak”
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Serhat Güvenç, fırtına obüslerinin etkisinin sınırlı olacağının altını çizdi.
Profesör Güvenç, “Türkiye, bu fırtına obüsleriyle misliyle mukabele angajman kuralını yerine getiriyor. Fırtına obüsleri, çok güçlü isabet hassasiyeti yüksek toplar. Ama topçu ateşi bir taarruzu hazırlamak için kullanılır. Sadece bununla döverseniz askeri anlamda fazla bir kazanım elde etmeniz mümkün değil. Ama görünen o ki Türkiye kendisini giderek daha fazla çatışma içinde bulacak. Bu durumu IŞİD tırmandırıyor,” dedi.
Türk Hava Kuvvetleri’nin Suriye sahasında hareket kabiliyeti olmadığına dikkat çeken Prof. Güvenç, hava desteği olmadan ne Türkiye’nin ne de doğrudan desteklediği güçlerin Suriye’de güçlü bir duruma gelemeyeceği görüşünde.
“Türkiye’nin güvenliği için Suriye’deki muhaliflere destek şart”
Son dört ayda Kilis’te 11 kişinin ölümüne, 31 kişinin yaralanmasına yol açan 30 roket saldırılarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, saldırıların daha çok ılımlı muhalefetle IŞİD arasındaki çatışma kaynaklı olduğunu söyledi.
Strazburg dönüşü uçakta gazetelerinin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, “Suriye’deki ılımlı muhalefet ile DAEŞ arasında sınırımızın hemen ötesinde büyük mücadele sürüyor. Kilis’e isabet eden roketlerin arka planında biraz da bu var. Bazı roketlerin bizim tarafımıza düşmesi, bazen de ‘kasıtlı’ olarak hedef alınmamız söz konusu. Topçularımız gerekli müdahalede bulunuyor. Türkiye’nin ulusal güvenliği için Suriye’deki muhalif unsurlara destek vermemiz zaruret,” dedi.
Başbakan Davutoğlu’nun işaret ettiği ılımlı muhalif Özgür Suriye Ordusu ile IŞİD arasındaki çatışma özellikle Nisan ayı başından bu yana şiddetlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Beyaz Saray’da ABD Başkanı Barack Obama ile 1 Nisan’da yaptığı görüşme sonrası Suriyeli muhalifler, IŞİD’in kontrolünde bulunan Çobanbey kasabasını (El Rai) geri almış, ancak bir hafta sonra, 11 Nisan’da IŞİD kuvvetleri kasabayı yeniden ele geçirmişti.
“IŞİD, Katyuşa’ları Türkiye’yi cezalandırmak için Kilis’e yolluyor
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Erhan Keleşoğlu, Kilis’e yönelik saldırıların nedeni olarak Türkiye’nin muhaliflere verdiği desteği gösteriyor.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Yrd. Doçent Keleşoğlu, “IŞİD Türkiye’ye diş gösteriyor. Muhaliflere destek verip IŞİD koridorunu kesmeye çalışan Türkiye’ye bu yolla yanıt veriyor. IŞİD, Türkiye toplumunun genelini hedef alan bir saldırı yapmadı. Türkiye’de kendisine hasım olarak gördüğü yapılara ve turistlere saldırdı. Ama Katyuşa’ları, hedef gözeterek, Türkiye’ye atıyor. Bu roketler sınırı aşan kurşun gibi kabul edilemez. Katyuşa füzeleri muhaliflere verdiği destek nedeniyle doğrudan Türkiye’yi cezalandırmak için ateşleniyor,” dedi.
“IŞİD Erdoğan ve Obama’nın tasfiye için anlaştığına inanıyor”
Keleşoğlu, IŞİD’in geçtiğimiz yaz aylarından bu yana Türkiye’yi kendisine karşı “Haçlı İttifakı”yla birlikte davranmakla suçladığını söylüyor. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, buna gerekçe olarak örgütün İngilizce yayınlanan dergisi Dabiq’in “Hendek Savaşı’ndan Koalisyon Savaşı’na” başlıklı 11. sayısında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama’nın fotoğraflarına yer verilmesini gösteriyor.
Keleşoğlu, “IŞİD, Türkiye ile ABD’nin kendilerinin tasfiyesi için anlaştığına ve bu nedenle muhalifleri devreye soktuğuna inanıyor,” dedi.
Kilis’te Türk yetkililer Suriyeli muhaliflerle toplantı yaptı iddiası
Yakındoğuhaber.com sitesinden Hasan Sivri, Suriyeli muhaliflerin Halep’in kuzeyinde IŞİD’e karşı gerilemelerinin ardından Kilis’te Türk yetkililerin de katılımıyla iki gün süren bir toplantı düzenlediğini iddia etti.
Haberini Arapça yayınlanan Arabi 21 gazetesine konuşan ve ismini vermeyen bir komutana dayandıran Sivri, “Kaynağa göre, Türk yetkililer bu toplantıda, sahada istenileni vermeyen silahlı gruplara kızgınlıklarını dile getirdi ve Suriye-Türkiye sınırındaki bölgelere hızlıca operasyon başlatılmasını talep etti. Bu toplantının ardından Şamlılar Cephesi ve Nureddin Zengi Tugayı gibi grupların ve çatı yapıların hem idari ve teknik kısmı hem de askeri komutası değiştirildi” yazdı.
Haberde özellikle IŞİD ile çatışmalarda silahlarını cephede bırakıp geri çekilen komutanların görevlerinden uzaklaştırıldığı iddiası da yer aldı. Sivri’ye göre, muhaliflerin “Suriye’ye girin” teklifini Türkiye reddetti.