Erişilebilirlik

Türkiye İran’la Varılan Anlaşmadan Memnun


P5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan mutabakat, Türkiye’de olumlu karşılandı. İran’da daha önce durdurulmuş yatırımların önünün açılacağını vurgulayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, uzlaşmanın bölge açısından pozitif sonuçlar doğuracağını söyledi. Anlaşmayı memnuniyetle karşılayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise İran’ın Irak, Suriye ve Yemen’deki rolünü gözden geçirmesini istedi.

Yaklaşık 10 yıldır İran’la ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında devam eden görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlanması Türkiye’de memnuniyet yarattı.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Dışişleri Bakanlığı, “İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümü için diplomasiyi tek seçenek olarak gören Türkiye, ile İran arasında uzun zamandır devam eden müzakerelerin ‎‎’kapsamlı ortak eylem planı’ adı verilen bir anlaşma üzerinde mutabakatla sonuçlanmasını memnuniyetle karşılamıştır” dedi.

Gelecek dönemde uygulamanın denetlenmesinde merkezi rol üstlenecek olan Uluslararası Atom Enerji Ajansı ve uluslararası toplum ile tam bir şeffaflık temelinde anlaşmada öngörülen işbirliğinin hayata geçirilmesini bekleyen Türkiye, anlaşmanın güven verici bir anlayışla kesintisiz biçimde ve tam olarak uygulanmasının bölge barış, güvenlik ve istikrarı bakımından da hayati‎ önem taşıdığı kanısında.

Enerji Bakanı: ‘Uzlaşma bölge açısından olumlu sonuçlar doğuracak’

Enerji Bakanı Taner Yıldız da Dışişleri Bakanlığı ile aynı görüşte. Enerji Bakanı P5+1 ülkeleriyle yapılan görüşmeler sonrası, İran'a uygulanacak yaptırımların ve nükleerle alakalı kısıtlamaların sonuçlarının bölge açısından son derece olumlu sonuçlar doğuracağını açıkladı.

İran önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Yıldız, "İran önemli bir rezervdir. Enerji sektörü açısından baktığımızda ciddi doğalgaz ve petrol kaynaklarına sahip olan bir ülkedir. O ülkenin kaynaklarını gerek öncelikle bölge daha sonra da dünya için sunmak dünyadaki petrol fiyatları açısından son derece önemli olacaktır. Ben orada yatırıma dönüşmeyen birçok kalem biliyorum. Özellikle batılı ülkelerin yaptırımlarıyla beraber onlar kısıtlanmıştı. Şimdi onların da önü açılmış olacak” dedi.

Çavuşoğlu: ‘Anlaşma bölge ekonomisine katkı sağlayacak ama İran; Yemen, Irak ve Suriye’deki rolünü gözden geçirmeli’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Irak Dışişleri Bakanı İbrahim el Caferi’yle birlikte düzenlediği basın toplantısında İran’la varılan mutabakatı değerlendirdi. Çavuşoğlu, “Anlaşmanın uygulanması ve sürdürülmesi, bölgenin istikrarına katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde ambargoların kalkması da bölgemizin ekonomisine katkı sağlayacaktır. Türkiye'yi de doğrudan etkileyecektir. Kardeş İran halkının da ambargolar sebebiyle zor şartlarda yaşamasını arzu etmeyiz. Hiçbir zaman bunu arzu etmedik. Bu düşüncelerimizi de her platforma anlattık. Umarım anlaşmanın sonu gelir. Uygulama devam eder ve de bölgeye istikrar gelir” dedi.

Ancak Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin İran’ın bölgede artan hegemonyasından duyduğu rahatsızlığın da altını çizdi:

“İran'ın özellikle Suriye, Irak ve Yemen'deki rolünü de gözden geçirmesi gerekiyor. Pozitif, yapıcı rol oynaması gerekiyor. Mezhep temelli politikalardan vazgeçmemiz lazım. Özellikle de siyasi diyaloğa önem vermemiz lazım. Bu sorunların siyasi diyalogla çözümüne katkı sağlamamız lazım. Kardeş İran'dan da beklentimiz budur.”

Caferi: ‘Bölgenin istikrarı için anlaşma imzalanmalı’

Uzlaşmayı desteklediğini belirten Irak Dışişleri Bakanı Caferi ise “Önemli olan diyalog kanallarının açık olması. Büyük adımlar atıldı. Varılan nokta önemlidir ve bunu destekliyoruz. Fakat önemli olan bunun sonuca ulaşması. Irak, bu konunun çözülmesi için çağrıda bulunan ülkeler arasındadır. Bölgenin istikrarlı olması için bunun imzalanması gerekiyor” dedi.

XS
SM
MD
LG