Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, Türkiye'yle görüşmelerin, Türkiye'nin Suriye topraklarını "işgalini" sona erdirme ve "terörizm" olarak nitelediği duruma desteğin durdurulması temelinde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Esat, bu sözleriyle, Suriye'nin kuzeyinde bulunan Türk kuvvetlerine ve Türkiye'nin isyancılara verdiği desteğe açık bir atıfta bulundu.
Esat, müttefiki Rusya'nın himayesindeki görüşmelerle ilgili ilk kez kamuoyuna açık olarak yaptığı açıklamada ayrıca görüşmelerin "Suriye'nin aradığı somut sonuçları üretebilmesi için Suriye ve Rusya arasında eşgüdüm sağlanarak yapılması gerektiğinin" altını çizdi.
Esat, Suriye devlet medyasının dün haberleştirdiği bu görüşlerini, Şam'da Rusya Cumhurbaşkanlığı'nın Suriye temsilcisi Aleksander Lavrentiev'le yapılan görüşme sırasında dile getirdi.
Suriye'nin kuzeyine asker gönderen Türkiye, Suriye'nin 12 yıllık iç savaşı sırasında Esat'ın siyasi ve silahlı muhaliflerinin en büyük destekçilerinden biri oldu.
Şam ve Ankara arasında bir yakınlaşma olmasını destekleyen Moskova, iki ülkenin savunma bakanları arasındaki görüşmeye geçen ay ev sahipliği yaptı. Moskova, Suriye ve Türkiye dışişleri bakanları ve nihai olarak iki ülkenin cumhurbaşkanları arasında görüşmeler yapılmasını hedefliyor.
Suriye devlet haber ajansı SANA'nın haberine göre Lavrentiev, Moskova'nın savunma bakanları arasında yapılan görüşmeyi "olumlu" olarak niteledi ve görüşmelerin "dışişleri bakanları seviyesinde" ilerlemesini umduğunu kaydetti.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat, görüşmelerin sonuçlarının işgalin ve terörizme desteğin "sona erdirilmesi" ilkesini temel alması gerektiğini vurguladı. Suriyeli yetkililer, terörizm tanımlamasını, tüm silahlı muhalif gruplara atıfta bulunmak için kullanıyor.
Müzakerelere ilişkin bilgi sahibi olan bir kaynak, Suriye'nin Türkiye'den, Suriye'nin kuzeyindeki askerlerini geri çekmesini ve üç ana muhalif gruba verdiği desteği durdurmasını istediğini dile getirdi.
Kaynak, dışişleri bakanları düzeyinde bir görüşme yapılmasını kabul etmeden önce Suriye'nin bu talepler doğrultusunda ilerleme görmeye istekli olduğunu kaydetti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad ile Şubat ayı başında görüşebileceğini dile getirerek görüşmenin önümüzdeki hafta yapılabileceğine ilişkin haberleri yalanladı.
Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları arasında yapılacak olası bir görüşme, Ankara ve Şam arasında, Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından bu yana gerçekleştirilecek en üst düzey görüşme olacak.
Suriye'den bu tür bir görüşmenin ne zaman yapılabileceğine ilişkin herhangi bir resmi açıklama gelmedi.