Erişilebilirlik

Türkiye'den Geçiş Sürecinde Esatlı Formüle Yeşil Işık


Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da yabancı basın kuruluşları temsilcileriyle bir arada.
Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da yabancı basın kuruluşları temsilcileriyle bir arada.

Türkiye ilk kez Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’la görüşülebileceğini açıkladı. Bugün yabancı basın temsilcilerine konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "İstesek de istemesek de şu anda aktörlerden biri Esed'dir" dedi.

Türkiye’nin Suriye politikasındaki yeni pozisyonu yavaş yavaş netleşiyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Türkiye-Rusya-İran arasında artan diplomatik temaslar, Türkiye’nin “Esat’sız çözüm” ısrarından vazgeçeceği şeklinde yorumlanıyordu.

Bu konuda ilk güçlü mesaj, 17 Ağustos’ta Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan geldi. Kurtulmuş’un bazı gazeteci ve akademisyenlerle bir araya geldiği toplantıyı Hürriyet gazetesindeki köşesine taşıyan Murat Yetkin, Başbakan Yardımcısı’nın “Türkiye’nin bugün başına gelen birçok şeyin, Suriye’deki durum ve Suriye politikasının bir sonucu olduğunu” dediğini yazdı.

Kılıçdaroğlu: ‘Türkiye hala Suriye’ye hala silah gönderiyor’

Ana muhalefette bulunan Cumhuriyet Halk Partisi uzun zamandır Türkiye’nin Suriye politikasının değişmesi gerektiğini savunuyor. Dün Ankara’da gazetelerin Ankara temsilcileriyle buluşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un sözleri soruldu.

Kılıçdaroğlu bu soruya verdiği yanıtta, Türkiye’de Suriye’ye hala silah gönderildiğini iddia etti:

“Bunu biz söylediğimizde, bizi Esad’cı ilan ediyorlardı. Biz Esad’lı veya Esad’sız Suriye’de barışın sağlanması gerektiğini söylüyoruz. Esad mı olmuş, başkası mı olmuş, o Suriye halkının vereceği karardır. Ama üzülerek ifade edeyim, silah gönderme olayı sürüyor. Çok sıkıntılı ve tehlikeli bir olay. Bundan hükümetin kesinlikle vazgeçmesi gerekiyor. Komşuda çıkmış yangın, biz oraya benzin bidonuyla gidiyoruz.”

Yıldırım: ‘Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olamaz’

Bugün İstanbul’da bulunan bazı yabancı basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım ise ilk kez Suriye’de geçiş sürecinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’la görüşülebileceğini söyledi.

Reuters ve Associated France Press ajanlarının geçtiği haberlere göre Yıldırım, “Önümüzdeki altı ayda Suriye konusunda Türkiye daha aktif bir rol oynayacak. Suriye'nin etnik temelde bölünmesine izin vermeyeceğiz. Bu, Türkiye için çok önemli" dedi.

Yıldırım, “Geçiş için oturulur, konuşulur, yani bir suhulet içerisinde bir geçiş sağlanabilir. Biz 'Suriye'nin geleceğinde PKK da DAEŞ de Esed de olmamalı' diye düşünüyoruz. Buradaki huzurun tam olarak sağlanması için. Fakat istesek de istemesek de şu anda aktörlerden biri Esed'dir" diye konuştu.

'ABD Gülen'in iade sürecini hızlandırsın'

Amerika’nın Türkiye’nin düşmanı değil stratejik ortağı olduğunun da altını çizen Başbakan Yıldırım, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesiyle ilgili sürecin hızlandırılmasının istendiğini de ifade etti.

Yıldırım başbakan olduktan sonra birkaç kez Suriye politikasının değişeceği söyledi.

Yıldırım’ın Suriye’ye dair sözleri dikkat çekici. Ancak Türkiye’nin Suriye politikasının mimarı olarak kabul edilen Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlıktan istifasının ardından bu göreve gelen Binali Yıldırım, belli aralıklarla Suriye siyasetinde değişiklik olabileceğine dair işaret verdi.

24 Mayıs’ta katıldığı ilk AKP Meclis Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada “Türkiye'nin birçok sorunu var. Bölgesel sorunlarımız var. Avrupa Birliği, Kıbrıs, Kafkaslar ve coğrafyamızda yaşanan karışıklıklar tabiatıyla Türkiye'nin bölgedeki konumunu ve önemini daha da arttırıyor. Bunun bilincindeyiz, bu bilinçle ne yapacağız? Yapacağımız çok basit; dostlarımızın sayısını arttıracağız, düşmanlarımızın sayısını azaltacağız” diyen Yıldırım 15 Temmuz Darbesi’nde iki gün önce de Suriye hakkında konuşmuştu:

"İçeride ve dışarıda dostluk çemberini genişleteceğiz. Dışarıda bunu yapmaya başladık. İsrail ve Rusya ile ilişkilerimizi normale döndürdük. Ama eminim ki Suriye ile de biz normal ilişkilere döneceğiz. Buna ihtiyacımız var. Terörle mücadelenin başarısı için Suriye ve Irak'ın istikrara kavuşması gerekiyor ve güçlü bir siyasi yönetime, oradaki kardeşlerimizin tamamını temsil eden bir yönetime geçmesi gerekiyor, bu kaçınılmazdır.”

Biden ziyareti sonrası Türkiye, İran ve Rusya’yla üçlü toplantı yapacak

Bu açıklamalar alt alta konduğunda Binali Yıldırım’ın Suriye meselesindeki netliği açık. Suriye’de sürecin nasıl ilerleyeceği, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye ziyareti sonrası yapılması muhtemel Türkiye-Rusya-İran üçlü görüşmesi sonrası ortaya çıkması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG