Erişilebilirlik

Türkiye’de Toplanan Yardımlar Ukrayna Yolunda


Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından Türkiye’de de Ukrayna halkına yardım amacıyla Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından kampanya başlatıldı.

Türkiye’de Toplanan Yardım Malzemeleri Ukrayna Yolunda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:10 0:00

Türkiye’nin farklı illerinden toplanan insani yardım malzemeleri, Rus bombardımanı ve kuşatması altındaki Ukraynalılar'a ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Başkentte Ukrayna halkına yönelik yardımlar için adres Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği oldu. Elçilik kapısında ilkyardım ve tıbbi malzemeler, ilaçlar, oksijen maskesi, erkekler için askeri bot, kadınlar için hijyenik malzemeler, bebek bezi ve mamaları ile kuru gıda yardımı gerektiğine ilişkin listeler asıldı. En acil olarak “ambu seti” yani yeni doğan bebekler ile çocuklar için solunuma yardımcı tıbbi malzeme ve erkekler için asker tipi 42-45 numara bot talep edildiği görüldü.

Ukrayna Büyükelçisi’nden yardımlara devam çağrısı

Ankara’da yaşayan Ukraynalılar'ın yanı sıra Türk vatandaşları tarafından elçiliğe iletilen yardımlar gün boyunca, elçilik personeli ve gönüllülerce ayrıştırılarak kolilere yerleştirildi. Bu yardım kolilerinin Ukrayna’ya gönderilmek üzere İstanbul’a nakledileceği ifade edildi.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar da “Türkiye'den bize çok fazla insani yardım geliyor. Türk vatandaşlarının aslında Ukrayna'da neler olduğunu çok iyi anladığını görüyorum” diyerek ülkesinde halen pek çok malzemeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve insani yardımlara devam edilmesi çağrısında bulundu.

İzmir’den yardım malzemeleri yola çıktı

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından başlatılan yardım kampanyası kapsamında İzmir'de yaşayan Ukraynalılar da yardım seferberliği yürütüyor. İzmir Ukraynalılar Derneği'nin Alsancak semtindeki merkezinde toplanan hijyenik malzeme, çorap, iç giyim, bebek bezi, bebek maması, kuru gıda, konserve ve ilaçlar paketlenerek, Ukrayna'daki kentlere gönderilmek üzere yola çıktı.

VOA Türkçe’ye konuşan İzmir Ukraynalılar Derneği Başkanı Olena Özbek, topladıkları yardımların yeşil koridor yoluyla, Ukrayna’nın Romanya sınırındaki Çernivtsi şehrine ulaşacağını kaydetti. Yardım seferberliğine bundan sonrasında da devam edeceklerini söyleyen Özbek, Ukraynalılar’ın ihtiyacı olan malzemeleri şöyle sıraladı: “Battaniye, hijyenik malzemeler, ilkyardım malzemeleri, ilaçlar, kıyafetler. Günlük hayat için gereken her şey. Çünkü birçok yer bombalandı, depolar da bombalandı. İnsanlar bodrumlarda yaşıyor, kimi evsiz kaldı. Matlara, çadırlara bile ihtiyaç var. Isıtıcılara ihtiyaç var. Aklınıza gelebilecek her şey aslında” dedi.

İzmir’de yaşayan binden fazla Ukraynalı’nın yanı sıra çok sayıda Türk vatandaşının da yardımda bulunduğunu belirten Özbek, “Az önce iki Türk teyze geldi, iki tane şey getirdiler. Ama iki tane iki tane toplayarak biz TIR'ı dolduracağız. Sağ olsun, herkes yardımcı olmaya çalışıyor. Yardım edebilen herkes yardımcı olsun. Çünkü bugün siz bize yardımcı oluyorsunuz, yarın biz size yardımcı olacağız. Başımıza ne gelecek bilmiyoruz. 1,5 yıl önce (İzmir’de) deprem vardı. Biz de o zaman gönüllü olarak buradaki halka yardımcı oluyorduk. Yani dünya artık çok küçük, herkes birbirine yardım etmeli” diye konuştu.

“Orada kalıp mücadele etmek istiyorlar”

Eşinin ailesi Ukrayna’da yaşayan ihracat firması sahibi Fatih Çaz da yardım kampanyasına destek olanlardan biri. Dernekte paketlenen yardım kolilerini TIR’lara ulaştıracak olan araca Ukraynalılarla birlikte taşıyan Çaz, “Nakdi yardımın dışında, burada emek olarak da yardım etmek istiyorum. Öncelikle benim kendi açımdan hissettiğim yakınlık var. Bu halk eziliyor, üzülüyor ve bir oyunun parçası olarak kullanılıyor diye düşünüyorum. Birilerinin oynadığı oyunun altında eziliyorlar. Halkı gerçekten çok seviyorum. Çok cesurlar, çok iyi kalpli insanlar. Eşimden ötürü değil. Ben kendim orada gidip yaşadığım, gördüğüm için de bu hissiyatım var. Bu sebepten ötürü ve insan olarak da yardım etmek istiyorum” dedi.

Eşinin ailesi ve akrabalarının Ukrayna’nın Çerkasi, Kirovograd ve Kiev şehirlerinde yaşadığını söyleyen Çaz, “Ağırlıkla akşamları görüşüyoruz. Gündüz onlar da kendi bölgelerindeki sivil organizasyonlara yardım ediyorlar. Çok meşguller. Akşamları da karartmaların olduğu zamanlarda kısıtlı olarak görüşebiliyoruz. (Savaşa) en yakın olan Kiev'dekiler. Mesela şu anda bir kuzenimiz var orada. 2 yaşındaki bebeğiyle Kiev metrosunda yaklaşık 6 günden beri. Eşi polis, başka şehirde görev yapıyor. Kendisi kaçamadı. Kiev metrosunda 6 günden beri bekliyor” ifadelerini kullandı.

En kısa zamanda savaşın bitmesini isteyen Çaz, “Hiçbir şekilde ihtiyaçları olduğunu söylemiyorlar. Bu da onların onurlu duruşundan geliyor diye düşünüyorum. İmkanımız vardı, getirmek istedik. Ama onu da kabul etmediler. Orada kalıp mücadele etmek istiyorlar” dedi. Çaz, Türkiye’de yaşayan herkese Ukrayna’ya yapılan yardım seferberliğine destek olunması çağrısında bulundu.

6 TIR yardım malzemesi gönderilecek

Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanı yardım malzemeleri, İstanbul Çatalca’daki bir lojistik firmasında toplanıyor. Şu ana kadar İstanbul’da toplanan 120 ton yardım malzemesi TIR’larla bu akşam Ukrayna’ya gitmek üzere yola çıkacak.

VOA Türkçe’ye konuşan lojistik firmasının yetkilisi Inna Hetasymenko, Rusya saldırılarının şiddeti artınca Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosluğu ile iletişim kurup hemen harekete geçmeye karar verdiklerini söyledi. Hetasymenko, “Şu anda bütün çalışanlarımızın aileleri, bizim çocuklarımız sığınaklardalar. Onlara nasıl yardımcı olabileceğimizi bilemiyorduk. Daha sonra konsolosluğu aradık ve işimiz lojistik olduğu için insanlara yardımları nasıl ulaştırabileceğimizin yollarını bildiğimizi kendilerine ilettik. Kendi firmamızla, çalışanlarımızla ve depomuzla birlikte Türkiye’den Ukrayna’ya yardım nakliyesini üstlendik. Türkler de sağ olsun bizlere her konuda çok yardımcı oluyorlar” diye konuştu.

“100 tane ürün talep ediliyorsa 70 tanesi çocuklar için oluyor”

Yardım malzemelerinin içerisinde ilaçtan çocuk bezine kadar her şeyin olduğunu belirten Hetasymenko, TIR’ların akşam saatlerinde Ukrayna’ya doğru hareket edeceğini ifade etti. Firma yetkilisi, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda, yardım malzemelerinin en geç Pazar günü Ukrayna’ya ulaşacağını sözlerine ekledi.

Yardım malzemesi getirenlerden birisi de tekstil üreticisi Orkun Altun’du. Tekstilci Altun, Türkiye’nin komşusu ülkelerde yaşanan savaşların insanları olumsuz etkilediğine çok defa şahit olduğunu ve buna hiç kimsenin kayıtsız kalmaması gerektiğini söyledi: “Savaş şartları çok zor. Yıllardır komşu ülkelerde neler olduğunu görüyoruz. Umarım memleketimizde böyle bir durumla karşılaşmayız. Savaşta en çok etkilenen kesim çocuklar oluyor. Zaten 100 tane ürün talep ediliyorsa 70 tanesi çocuklar için oluyor. Kendi çocuklarımız aklıma geliyor ve duygulanıyorum. Ukraynalılar için elimizden geleni yapıyoruz.”

Bu arada İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) ise Türkiye’nin devlet olarak yardımlarını organize ettiği ve Romanya sınırından Ukrayna’ya ulaştırdığı bildirildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG