Erişilebilirlik

Türkiye BM İnsan Hakları Komisyonu'nun Mavi Marmara Raporundan Memnun


Rapora ilk resmi tepkiyi New York’ta açıklayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu raporu tarafsız bulduklarını ve takdirle karşıladıklarını söyledi

Türkiye İsrail’in Mavi Marmara baskınını soruşturan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu raporunun sonucunu memnunlukla karşıladı. Rapora ilk resmi tepkiyi New York’ta açıklayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu raporu tarafsız bulduklarını ve takdirle karşıladıklarını söyledi.

Dün gece New York’ta Balkan ülkesi liderlerinin ağırlandığı zirvede Türk basınına açıklama yapan Ahmet Davutoğlu, İsrail’i Mavi Marmara baskınından dolayı eleştiren raporun değerli hukukçular tarafından yazıldığını ve sağlam delillere dayandığını söyledi. Davutoğlu raporun bulgularının Türkiye’nin 1 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na sunduğu raporun bulgularıyla örtüştüğünü kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un ayrı olarak kurduğu Mavi Marmara soruşturma komisyonunun da raporunu beklediklerini kaydeden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, iki komisyonun da çalışmalarına destek verdiğini belirtti. Davutoğlu, Mavi Marmara baskınının düzenlendiği 31 Mayıs gününden bu yana Türkiye’nin “uluslararası hukuk dilinde, uluslararası toplumu yanına alarak” kendini ifade ettiğini kaydetti ve “Ümit ederiz ki artık İsrail tarafı da hukuk dilini kullanmayı öğrenir ve bu çerçevede davranır. Bizim beklentimiz budur,” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada yedi talepte bulunduğunu, Güvenlik Konseyi’nin bu talepleri benimsediğini ve bu taleplerin takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi. “Şu anda bu talepler önemli ölçüde karşılandı,” diyen Davutoğlu, “Vatandaşlarımız ve diğer yolcular salıverildi. Gemiler bırakıldı. Oradaki malzeme Gazze’ye ulaştırıldı. Bunlar hep bizim taleplerimizdi. İki tane uluslararası komisyon oluşturuldu. Gazze’ye yönelik abluka hafifletildi. Bunlar yine elde edilen sonuçlar, şimdi bunun parçası olarak İsrail’den talebimiz ki, mademki ortada bir suç var, bunun gereği olan beklentiler de atılmalı,” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Davutoğlu İsrail’in Türkiye’ye karşı değil, uluslararası topluma karşı suç işlediğini savunarak, merkezi Cenevre’de bulunan BM İnsan Hakları Komisyonu’nun raporunun bu durumu tescil ettiğini kaydetti.

“Gül-Ahmedinejad Görüşmesi Olumlu Bir Ortamda Geçti”

Birleşmiş Milletler Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde New York’ta temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la bir araya geldi. Görüşmeyle ilgili ayrıntıları da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu verdi. Davutoğlu, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın İran’la nükleer yakıt takası konusunda yeniden diyalog kurma konusundaki açıklamasını hatırlattı ve Gül-Ahmedinejad görüşmesinin bu yapıcı havada geçtiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İran tarafıyla bugün de kendisinin görüşmeye devam edeceğini kaydetti.

Davutoğlu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a uyguladığı yaptırımları Türkiye’nin karşı çıkmakla birlikte kendilerini de bağladığı için uyacakları konusunda güvence verdiklerini hatırlattı. Dışişleri Bakanı bununla birlikte “Ülkelerin tek taraflı ilan ettikleri yaptırımları biz uluslararası hukuk açısından uyulması gereken yaptırımlar olarak görmüyoruz,” diye konuştu. Davutoğlu bu yaptırımlara uymanın zorunlu olduğuna inanmadıklarını, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a komşu tek üyesi olarak da uluslararası ekonomik çıkarlarını kollayacağını söyledi.

Reuters haber ajansında yeralan ve Türkiye’nin Tahran hükümetinin nükleer programıyla bağlantısı olan bir bankaya kendi topraklarında faaliyet göstermesine izin verdiği yolundaki haberinin hatırlatıldığı Davutoğlu, “Hiç kimse kendi zihninde belli bankalara yaptırım koyamaz. O anlamda Türkiye’nin de yaptırımlara aykırı herhangi bir banka faaliyeti yoktur,” diye konuştu.

Gül Balkan Liderlerini Ağırladı

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta bulunan Balkan ülkeleri liderlerini ağırladı. Ünlü Waldorf Astoria Oteli’nde düzenlenen zirvede konuşan Gül, Balkan ülkelerinin tamamının NATO ve Avrupa Birliği şemsiyesine girmesinin bölgeyi daha güvenli ve daha istikrarlı hale getireceğini söyledi. Balkan-Amerikan Dernekleri Federasyonu’yla Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu’nun (TUSKON) ortaklığıyla düzenlenen zirveye Makedonya ve Karadağ cumhurbaşkanları, Arnavutluk, Kosova ve Bulgaristan başbakanları, Bosna Hersek’in eski Cumhurbaşkanı Haris Sladziç ve Slovenya Dışişleri Bakanı Samuel Zbogar katıldı.

XS
SM
MD
LG