Türkiye’de yaklaşık 18 milyon 500 bin ücretli ya da sözleşmeli çalışan var. Bunların 3 milyon 500 bini kamu kurumlarında görev yapıyor. Geri kalan 15 milyon kişi ise özel sektörde görev yapıyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu rakamlarına göre, 2015 yılında Türkiye’de asgari ücretle çalışanların sayısı, 5 milyon 399 bin. Ancak kayıt dışı çalışan yaklaşık 3 milyon 500 bin kişi de asgari ücret ve altında maaş alıyor.
Müezzinoğlu: “Yapabileceğimizin en iyisini yapacağız”
Milyonlarca çalışan asgari ücret veya altında maaş aldığı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun alacağı kararlar çok önemli. Önceki gün toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Yapabileceğimizin en iyisini yapacağız” dese de rakam vermekten kaçındı.
Geçtiğimiz yıl asgari ücretin bin liradan, bin üç yüz liraya çıkarıldığını hatırlatan Müezzinoğlu, “Özellikle asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya çıkması işverenimizi tedirginliğe sürükledi. Çünkü Türkiye'nin artık dünya ile rekabet eden bir rolü var. Dünya ile rekabette iddialı olmak zorunda. Bu tedirginliği gidermek üzere hükümetimiz işverene asgari ücretli çalışan başına yaklaşık 100 lira destek verdi. Bu anlamda da yılsonu itibariyle yaklaşık 10 milyar liralık destek işverene katkı olarak sağlandı,” dedi.
Türk-İş 300 lira artış talep ederken TİSK bu yıl asgari ücretin sabit tutulmasını istiyor
Çalışanlar adına komisyon toplantısına katılan TÜRK-İş, 300 liralık bir artış talep ederken işveren temsilcisi TİSK, geçen yılki artışın çok olduğunu bu yıl bir artış yapılmamasını istedi.
Ankara kulislerinde hükümetin 100 lira civarında bir artışa sıcak baktığı ifade edilirken 2017 yılı asgari ücret rakamının 2016 yılı bitmeden açıklanmasının zor olduğu konuşuluyor.
DİSK: “Asgari ücret 2000 lira olmalı”
Toplantıya katılmayan DİSK ise bugün İstanbul’da düzenlediği toplantıda asgari ücrette %58 artış istedi.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin açlık ve yoksulluk sınırının altında kaldığını söyledi.
DİSK Genel Sekreteri, “Geçen yıl %30 zam yapılınca bu yıl işveren çevreleri zam yapılmaması gerektiğini söylüyor. Yapılan zam açlık ve yoksul sınırının çok uzağında. Türkiye asgari ücretin en düşük olduğu ülkeler arasında. Geçen yıl asgari ücret zammı, devlet ve kamu maliyesi üzerinden karşılandı. 2017 yılı asgari ücreti 2000 lira olmalı” dedi.
Çerkezoğlu: “En yoksul %20 ile en zengin %20 arasında 8 kat gelir farkı var”
Çerkezoğlu, nüfusun en düşük gelir grubunu oluşturan %20’nin milli gelirden %6 pay alırken nüfusun en yüksek gelir grubunu oluşturan %20’nin milli gelirin %46’sına sahip olduğunun altını çizdi:
“En yoksul %20 ile en zengin %20 arasında 8 kat gelir farkı var. Gelir dağlımı eşitsizliği ortadan kaldıracak bir yaklaşım egemen olmalı. Çünkü asgari ücret, bir vicdan ücretidir. Biz işveren örgütlerinin bu ülkenin değerlerini üreten emekçilere bunun hakça bölüşülebileceği bir yaklaşım içinde olmasını istiyoruz. Türkiye’deki gelir dağılımı eşitsizliği vahim durumdadır.”
DİSK-AR’ın yaptığı araştırmaya göre, ücretliler 1999 yılında milli gelirden %52,2 pay alırken 2011’de bu oran %30’a kadar geriledi.
(DİSK asgari ücret araştırması için: docs.voanews.eu/tr-TR/2016/12/08/19a23cd6-2a01-4bff-b687-8ea0b996f896.pptx )
Doç. Aziz Çelik: “İşverenin işgücü maliyeti son 15 yılda %27 düştü”
2011 yılında dibi gören asgari ücretlilerin milli gelirden pay, 2015'te dört puan yükseldi.
Kocaeli Üniversitesi'nden Doç. Aziz Çelik, ücretlilerin milli gelirden aldığı payın AB ortalamasının hala çok altında olduğunu belirtiyor.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Doç. Çelik, “Geçim sıkıntısı had safhada. Düşük gelir grubunda evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayamayanların oranı %95’e ulaştı. Maddi yoksunluk oranlarının yüksekliği asgari ücret artışını yaşamsal kılmakta. Üstelik işveren çevrelerinin iddia ettiğinin aksine Türkiye’de işgücü maliyeti düşüyor. 2000 yılındaki işgücü maliyetini 100 kabul edersek bu rakam 2015’te 73’e geriledi. Oysa aynı dönemde AB’de düşüş 3 puanla sınırlı kaldı” dedi.
Türkiye, asgari ücret kategorisinde 26 ülke arasında 20. sırada
OECD verilerine göre, asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye 26 OECD ülkesi içinde 20. sırada yer alıyor.
DİSK-AR’ın yaptığı araştırma yalnızca Çek Cumhuriyeti, Meksika, Şili, Slovakya ve Macaristan’da Türkiye’den düşük asgari ücret verildiğini ortaya koyarken AB ülkelerindeki asgari ücretliler Türkiye’deki asgari ücretlilerden 2 ila 2,5 katı satınalma gücüne sahip.