Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi yönünde atılan adımların, Türkiye açısından ekonomi ve turizm alanında pozitif etkiler yaratması beklenirken Atatürk Havalimanı’nda meydana gelen terör saldırısı, hedef alınan yer ve zamanlama olarak akıllara birçok soru getirdi.
Özellikle uluslararası nitelik taşıyan ve birçok ülkenin ve kıtanın kesişim noktasında bulunan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yapılan kanlı terör eylemi, dünyaya küresel terör tehdidini bir kez daha hatırlattı.
TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği) Genel Sekreteri Çetin Gürcün, tam da bu noktaya değinerek terör örgütlerinin yapmak istediklerinin insanları korkutmak, sindirmek, bir korku iklimi yaratmak suretiyle insanların seyahat özgürlüğüne engel olmak olduğunu ifade etti.
TÜRSAB Genel Sekreteri’ne göre, insanların korkmadan, özgürce seyahat etmelerini engellemek isteyen terör örgütleri, özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı ve Brüksel Havalimanı gibi yerleri seçiyor.
Çetin Gürcün, saldırının Rusya ve İsrail ile pozitif gelişmelerin yaşandığı bir dönemde olması bakımından da zamanlamasına dikkat çekti.
Canlı bomba saldırılarının ardından birçok masum insanın öldüğüne ve yaralandığına değinen Gürcün, bu durumdan ötürü çok üzgün olduklarını belirterek, bu saldırının yapıldığı andan itibaren tüm dünyadan Türkiye’ye destek geldiğini belirtti. Gürcün’e göre, Paris ve Belçika gibi ülkeler, önemli noktalarını Türk bayraklarıyla donatarak veya kırmızı beyaz renklerle ışıklandırarak Türkiye’ye terör konusunda destek verdiklerini gösterdiler.
Çetin Gürcün, “Global terörün hedefi dünyayı korkutmak, zaten Atatürk Havalimanı gibi bir noktayı seçmelerinin sebebi de buydu. Teröristler burayı hedef seçmekle sadece İstanbul’a değil dünyaya saldırdılar” şeklinde konuştu.
“Dünya küresel terör örgütlerinin vermek istediği bu mesajı algıladı” diyen TÜRSAB Genel Sekreteri, tüm dünyanın bu yüzden Türkiye’ye çok destek olduğunu, birkaç gün önce de Dünya Turizm Örgütü’nün “Şimdi Türkiye’ye Gitme Zamanıdır” diye açıklamada bulunmasının, terör konusunda Türkiye’ye olan desteklerini gösterdiğini belirtiyor.
Uçak krizinin ardından Rusya’dan Türkiye’ye yapılan uçuşlar durdurulmuş bu da Türkiye’nin turizm gelirlerini olumsuz yönde etkilemişti. Rusya ile Türkiye arasında anlaşmaya varılan son mutabakat sonrasında, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye yönelik seyahat kısıtlamalarını kaldırmasını uzun süredir beklediklerini dile getiren Çetin Gürcün, “Bu gelişme sezonun ortasında da olsa olumlu etkilerini bu sene de bekliyoruz.” dedi.
İki ülke arasında mutabakatın sezonun ortasında sağlanması ve Rus tur operatörlerinin Ruslar’ı daha önce başka ülkelere yönlendirmeleri gibi sebeplerle, “2016 senesinde belki beklenilen turist sayısına ulaşamayız” diyen Gürcün, ”Bu trend bu şekilde devam ettiği taktirde 2017 yılında Rusya pazarında 2014 yılında olduğu gibi 4 milyonlarla ifade edilen sayılara ulaşmayı bekliyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin uzun zamandır İsrail’le olan sorunlu ilişkisini düzeltmesine de değinen Çetin Gürcün, İsrailliler’in Türkiye’yi tatil güzergahı olarak çok sevdiğini, dolayısıyla ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin bu yıl bir hareketlilik sağlayacağını ifade etti ve ekledi: “Hedefimiz 2017 yılında İsrail’den 1 milyon turisti alabilmek.”