Dokuzuncu Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı İzmir’de yapıldı. Fuarda zeytin ve zeytinyağı firmaları önemli bir yer kapladı. Fuara bu yıl 114 firma katıldı. Fuarın en önemli hedefi Türkiye’nin ihraç malları arasında önemli bir yer tutan zeytin ve zeytinyağına yeni pazarlar bulunmasıydı.
Bu çerçevede oluşturulan özel alanda Almanya, İsviçre, Yunanistan, İspanya, Hollanda, Makedonya, Hindistan, Pakistan, Çin, Gürcistan, İran, Ürdün, Irak, Tunus, Cezayir, Fas, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Kazakistan ve Sudan’dan gelen satın almacılar, katılımcı firmalarla görüşüldü.
Hedef ihracatı artırmak
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2018 yılında zeytin ve zeytinyağı ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 23,7 artarak 400 milyon dolara çıktı. VOA Türkçe’ye konuşan Ege İhracatçı Birlikleri’ne bağlı Zeytin, Zeytinyağı Birliği yöneticisi Zehra Meltem Demirci Köknar, “Zeytin ve zeytinyağı ihracatımız gün geçtikçe artıyor. 2018 yılında Türkiye’de ihracat artışı en yüksek üçüncü sektör, bizim sektörümüz oldu. Bunda devletin verdiği teşviklerin etkisi var. 2007 yılından sonra 90 milyon olan zeytin ağacı sayısı 180 milyona çıktı. Verimliliğimiz de arttı. Ama bu yeterli değil. Daha çok ve daha hızlı büyümemiz gerekiyor” diye konuştu. İspanya’nın dünya zeytinyağı pazarında açık ara olduğuna dikkat çeken Köknar, Türkiye’nin İspanya’dan sonra ikinci sıraya yerleşmeyi hedeflediğini vurguladı.
Dededen kalma firmasını markalaştırarak ihracata yönelen firma sahibi Fatih Toger, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İspanya’yı güçlü kılan bizim katma değerli, yani paketli ürünlerimiz olmaması. Biz ürünlerimizi paketleyerek dünya piyasalarına açıldığımızda İspanya’yla rekabet edebiliyoruz. Ama zeytinyağını dökme olarak sattığımızda rekabet şansımız kalmıyor”.
İyi bir zeytin nasıl anlaşılır?
Sofralık Zeytin Üretim, Tüketim ve İhracatı başlıklı açık oturuma katılan konuşmacılar arasında yer alan Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Araştırma Uzmanı Dr. Şahnur Irmak, VOA Türkçe’ye zeytinin kalitesinin nasıl anlaşılabileceğini anlattı: “Öncelikle rengine bakmak gerekir. Yeşil zeytin alıyorsanız zeytin yeşilini görmelisiniz. Eğer siyah zeytin tercih ediyorsanız zeytin siyahını görmelisiniz. Farklı renkler olmamalı. İkinci önemli nokta, koku. Kokladığınızda zeytin kokusunu almalısınız. Ayrıca doğal bir zeytinse biraz acılık olmalı. Belirli bir miktardaki acılık bir kusur değildir. Ama küf, toprak ya da metalik tatlar, yani yabancı tatlar olmamalı. Tabii, yerken kabuğu ayrılmamalı. Çok farklı zeytin çeşidi olduğu için herkesin kendi ağız tadı da önemli”.
Söyleşiler ve tadım atölyeleri
Fuarda, şarap bölümü ise yasal nedenlerden dolayı ayrı ve kapalı bir alanda yer aldı. Şarap üreticileri de fuar boyunca düzenlenecek tadım etkinlikleriyle yeni pazarlara ulaşmayı amaçladı.