Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan’dan bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle ülkeden tahliye edilen 189 Türk vatandaşı dün gece İstanbul Havalimanı'na geldi.
Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan akşam saatlerinde 189 yolcuyla havalanan THY uçağı 01.10'da İstanbul Havalimanı'na indi. Türk vatandaşları, İstanbul Havalimanı'nda çiçeklerle karşılandı.
Sudan'dan tahliye edilen Türk vatandaşları önce karayoluyla Addis Ababa'ya götürülmüştü. Sudan’daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için THY’ye ait ikinci bir uçağın da bugün İstanbul’a gelmesi bekleniyor.
Anadolu Ajansı dün itibariyle 1600'ü aşkın Türk vatandaşının Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği'nce tahsis edilen otobüslerle Etiyopya'ya taşındığını bildirmişti.
El Beşir nerede?
Bu arada, Sudan'ın devrik lideri Ömer El Beşir'in 15 Nisan'da şiddetli çatışmalar başlamadan önce Kober cezaevinden Sudan'ın başkentindeki bir askeri hastaneye nakledildiği bildirildi.
Beşir'in nerede olduğu, hükümetindeki eski bir bakan olan Ali Harun'un dün diğer eski yetkililerle birlikte hapishaneden ayrıldığını açıklamasının ardından gündeme gelmişti.
El Beşir’in, hükümetinin en az beş eski üyesiyle birlikte hapishaneden çıkarıldığı bildirildi. Bu kişilerden biri olan Abdülrahim Muhammed Hüseyin, El Beşir’le birlikte Darfur bölgesinde işledikleri savaş suçlarından yargılanmak üzere Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından aranıyor.
Aralarında idam cezası mahkumlarının ve dört yıl önce devrilen Beşir rejiminin yetkililerinin de bulunduğu binlerce hükümlü, Kober hapishanesinde tutukluydu.
Sudanlı yetkililer ve RSF, tutukluların salıverilmesiyle ilgili olarak birbirini suçladı. Polis, paramiliter güçlerin haftasonunda beş hapishaneyi bastığını, birkaç gardiyanı öldürdüğünü ve hapishane kapılarını açtığını söyledi. RSF, Ali Harun ve diğerlerinin salıverilmesi nedeniyle yetkilileri suçladı.
Hükümlülerin hapisten çıkması, Hartum’daki hukuksuzluk ve başıboşluk havasını daha da arttırdı. Hartum’da yaşayanlar, asayişin bozulduğunu, yağmanın arttığını, çetelerin sokaklarda kol gezdiğini söylüyor.
Sudan’da iktidarın sivillere geçişini sağlamak için hazırlanan uluslararası planı destekleyen siyasi grup Sudan Özgürlük ve Değişim Güçleri, yaptığı açıklamada, "Devrik rejimin başlattığı bu savaş ülkenin çöküşüne yol açacak" ifadesini kullandı.
Ömer El Beşir, Sudan tarihinin en uzun süre görevde kalan devlet başkanıydı. 1989 yılında askeri bir darbeyle iktidara gelen El Beşir, 30 yıl sonra sokak gösterilerinin ardından, yine bir askeri müdahaleyle görevinden alınmıştı. El Beşir Darfur'daki iç savaşta soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor.
"Ateşkes bazı bölgelerde devam ediyor gibi görünüyor"
ABD ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda önceki akşam Sudan’da 72 saatlik ateşkes ilan edilmişti. Ancak yabancı ajanslar ülkenin bazı şehirlerinden silah ve patlama seslerinin gelmeye devam ettiğini bildirmişti.
Sudan’ın BM Özel Temsilcisi Volker Perthes dün BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, "ateşkesin şu ana kadar bazı bölgelerde devam ediyor gibi göründüğünü" söyledi.
Ancak Perthes, "her iki tarafın da müzakere etmeye hazır olmadığını, tarafların birbirlerine karşı askeri zafer elde etmeye çalıştığını" söyledi.