İstanbul Kültür Üniversitesi'nin (İKÜ) KONDA Araştırma ve Danışmanlık şirketine yaptırdığı "Türkiye Gençliği Araştırması", Türk gençlerinin kurumlara güveninin sarsıldığını gözler önüne serdi.
Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan İKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Paksoy, 15-35 yaş grubu arasını kapsayan araştırmaya göre gençlerin "gelenekçi ve pragmatist (faydacı)" özellik taşıdıklarının görüldüğünü söylüyor.
Bu grubun genel profili, internet başında yaklaşık 6 saat geçirdiklerini, bir idollerinin olmadığını ve teknolojiyle içiçe yaşadıklarını gösteriyor.
Paksoy, araştırmadaki kuşağın (15-35 yaş arası) batıdaki çalışmalardaki "Y Kuşağı"na belli açılardan benzediğini belirtiyor.
Nedir Bu Y Kuşağı?
Prof. Dr. Mahmut Paksoy, bu kuşağı şöyle anlatıyor: "Çalışma ortamında değişime açık, hedef odaklı, kıyafet serbestisine inanan, esnek çalışmaya önem veren, takdir ve geri bildirim isteyen, daha sabırsız, daha sorgulayan, daha rahat hareket eden ve işle özel yaşam dengesinde hassas davranan bir kuşak."
Gençler Kurumlara Neden Güvenmiyor?
"Türkiye Gençliği Araştırması"na göre gençler kurumlara pek güvenmiyor.
Ordu, Polis, Meclis, Yargı ve Medya gibi seçeneklerin arasında en yüksek oran yüzde 32,7 ile "Hiçbiri"...
En güvendikleri kurumlar arasında ordu (yüzde 20,9) ve polis (yüzde 16,9) yer alıyor. En az güven duyulan kurum ise medya (yüzde 0,6)
Prof. Dr. Paksoy, "Kurumların misyonlarını gözden geçirmeleri ve bunu halka daha iyi anlatmaları lazım" diyor.
Üniversite Sadece Bir Araç mı?
Araştırmaya göre gençlerin yüzde 47,6'sı üniversite eğitimini işe girebilmek için diploma sağlayan bir araç olarak görüyor.
Paksoy, "Üniversite eğitimini gözden geçirmemiz lazım" diyor.
Araştırmaya göre gençlerin yüzde 70,1'i Ortadoğu ve Müslüman ülkelerle yakın işbirliğinden yana. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olunmasından yana görüş bildirenlerin oranı ise yüzde 45,9.
İKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Paksoy'la söyleşimizin tamamı ve araştırmadan çıkan detaylı sonuçları buradan dinleyebilirsiniz.