Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi dün yeni ulusal birlik hükümetini açıkladı. Ancak geçici hükümet, kilit görevlere devrik Devlet Başkanı Zine el Abidin bin Ali’nin kabinesindeki eski bakanları getirince yine ayaklanma çıktı. Başbakan Gannuşi, 60 gün için cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını açıkladı. Devlet Başkanı el Abidin Bin Ali, Cuma günü Tunus’u terk etmişti.
Tunus başkentinden gelen haberlere göre göstericiler polisi kendi taraflarına çekmeye çalışıyor. Protestocular, iktidar partisine yeni hükümette yer verilmesine karşı çıkıyor. İşadamı Tarık Muhammed halkın isteğini şöyle özetliyor: “Tek isteğimiz Tunus halkının iktidardaki RCD partisini bırakması. Yeni partiler kuracağız, bunun için zamana ihtiyacımız var.”
Polis tazyikli su, göz yaşartıcı bomba kullanarak ve havaya ateş açarak göstericileri dağıtmaya çalıştı. Başkentteki gösterilere yaklaşık bin kişi katıldı.
Başbakan Gannuşi, yeni hükümette savunma, içişleri, dışişleri ve maliye bakanlarının görevde kalacağını açıklamıştı. Yeni kabinede muhalefet liderlerine daha az nüfuzlu bakanlık görevleri verildi. Tunus’ta cumhurbaşkanlığı seçimleri iki ay sonra yapılacak. Devlet Başkanı Bin Ali, haftalar süren şiddetli gösterilerin ardından Cuma günü Suudi Arabistan’a kaçtı. Ancak gösterilerin sürmesi Bin Ali’nin devrilmesinin yeterli olmayacağını gösteriyor.
İnsan Hakları Gözlem Örgütü Tunus uzmanı Eric Golstein, Tunuslu liderlerin son gelişmelerden ders alacağını umuyor: “Uzun süre Devlet Başkanı’nın gölgesinde kalan bir Başbakan liderlik konumuna geçti. İstikrarın sağlanması için Tunus halkının gözle görebileceği değişimi sağlaması gerekir. Tunuslular’ın serbest seçimlere doğru gidildiğini görmeleri gerekir.”
Bin Ali’nin devrilmesi, otoriter liderlerin hüküm sürdüğü Arap dünyasını derinden sarstı. Goldstein’a göre Tunus’taki olaylar güçlü demokratik kurumların eksikliği yüzünden çıktı. Bu, diğer Arap ülkelerinde de ciddi bir sorun: “Muhalefetin barışçı bir şekilde protesto etmesine olanak tanınmıyor. Siyasi rekabet bulunmuyor. Neticede – er ya da geç – bir patlama oluyor. Çünkü halk sadece ekmek değil, kendisini demokratik bir ortamda ifade etmek istiyor.”
Kahire’de dün bir Mısırlı parlamento binasının önünde kendini ateşe verdi. Yetkililere göre, bu eylemci Tunus’tan ilham alıp Mısır’daki yoksulluğu protesto etmek istemişti.