Erişilebilirlik

Çobanbey’e Giren TSK’nın Hedefi Bab mı?


Türk Silahlı Kuvvetleri, Cumartesi günü öğle saatlerinde Cerablus’tan sonra Çobanbey (Rai) köyü üzerinden de Suriye’ye girdi.

Fırat Kalkanı Harekatı’nın ikinci aşaması olarak görülen operasyonun ilk hedefi, Cerablus ve Çobanbey arasındaki 25 kilometrelik sınır hattını IŞİD’den temizlemek.

Kilis’in Elbeyli ilçesinden Suriye’nin Çobanbey köyüne giriş yapan TSK gücünde 20 Türk tank ve zırhlı personel taşıyıcılar olduğu görüldü. Türk savaş uçakları da kara birliklerine destek veriyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan yerel kaynaklar, on beş gün öncesine kadar Çobanbey’de kontrolun IŞİD’in elinde olduğunu;ancak özellikle Fırat Kalkanı Harekatı’nın başlamasıyla, Özgür Suriye Ordusu’nun Çobanbey ilçesinde bulunan Ayyaşe, Şeyh Yakup ve Kersanlı köylerini IŞİD’den aldığını söyledi.

Hasan Sivri: Yeni mülteci dalgası engellenmiş olacak

Suriye’yi izleyen gazetecilerden ydh.com yazarı Hasan Sivri, Çobanbey operasyonunun öncelikli hedefinin sınır bölgesini IŞİD’den temizlemek olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Sivri, “Türk ordusunun en temel hedefinin Cerablus-Çobanbey arasındaki sınır hattını temizlemek ve IŞİD’e yönelik süpürme harekatı yapmak olduğunu sanıyorum. IŞİD’in elinden kaçan 30 bin civarında mültecinin sınırda olduğu söyleniyor. Türkiye, bu harekatla o bölgeyi IŞİD’den temizlediğinde yeni mülteci dalgasının sınırdan geçmesini de engellemiş ve onları Suriye’de tutmuş olacak” dedi.

Cerablus harekatına başladıktan sonra Türk ordusu ve beraberindeki ÖSO güçlerinin Menbiç’e inmesi özellikle ABD tarafından istenmedi. ABD yetkilileri, iki gücün karşı karşıya gelmesini engellemek için Suriye Demokratik Güçleri içindeki YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna geçtiğini defalarca açıkladı. Ancak Türkiye bu konuda hala ikna olmuş değil.

Sivri: TSK'nın Bab’a girmesine Suriye itiraz eder

Türk ordusunun Çobanbey harekatı kapsamında stratejik önemi olan IŞİD kontrolundaki Bab’a yönelmesi olasılığı da gündemde. PYD’nin Kuzey Suriye’de açmak istediği Kürt koridorunun en önemli kavşaklarından biri olan Bab’ın Suriye için de stratejik olduğunu belirten Hasan Sivri ise, kısa vadede bu kente girilmeyeceğini düşünüyor.

Sivri, “Halep’in kuzey doğu merkezine açılan Bab, Suriye Ordusu için de çok önemli. Suriye Ordusu Bab’a dokuz kilometre yaklaştı. Üstelik Küveyris Hava Üssü’ne de yakın. Suriye, Türkiye’nin bu hamlesine itiraz eder ama ABD Türkiye’ye ‘PYD ile değil IŞİD’le savaş’ diyordu. O bölgede PYD yok ve bu iki gücün karşı karşıya gelme olasılığı yok. Ama bu kenti IŞİD’den kim alırsa büyük prestij kazanır. Çünkü Bab’ı kaybeden IŞİD’in Rakka’ya çekilmekten başka çaresi kalmaz” diyor.

TSK: IŞİD güçleri mevzilerini terk ederek kaçıyor

Çobanbey harekatı ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapmayan Türk Silahlı Kuvvetleri ise, Fırat Harekatı Harekatı’nın ilk 11 günüyle ilgili bilgi verdi.

Açıklamada, “Koalisyon çerçevesinde Fırat Kalkanı Operasyonu bölgede planlandığı şekilde devam etmektedir. Çok sayıda DEAŞ teröristinin, koalisyon güçlerince desteklenen ÖSO birliklerinin önünden bulundukları mevzileri terk ederek araçlarıyla kaçtıkları gözlenmektedir. 24 Ağustos 2016’da başlayan ve yoğun hava destekli devam eden Fırat Kalkanı Operasyonunda büyük kayıplar veren DEAŞ, barınma alanları ve silah mevzilerinin çoğunu kaybetmiştir” dendi.

Açıkta kalan unsurlarının direnmeleri oldukça güçleştiğini belirten Genelkurmay Başkanlığı, sivil halkın harekattan zarar görmemesi için azami önem gösterildiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG