Başkan Donald Trump, bir yıl önce Paris’i “çok çok çok kontrol dışı ve çok tehlikeli” olarak tanımladı, IŞİD’in saldırılarının kenti dünya genelinde bir cazibe noktası olmaktan uzaklaştırdığı yorumunu yaptı.
Trump, Amerika’yı 2015 yılında imzalanan Uluslararası Paris İklim Anlaşmasından çekme kararını açıklarken de, seçildiğinde kendisinin Paris’in değil Pittsburgh’un başkanı olmak için göreve geldiğini söylemişti.
Ancak yine de Trump iki günlük Paris ziyareti sırasında yeni seçilen Cumhurbaşkanı Macron ile görüşmeyi, askeri yetkililer ile öğle yemeğine katılmayı, Napoleon Bonaparte’ın anıt-mezarını ziyaret etmeyi ve Fransa ulusal bayramı kutlamalarına katılmayı planlıyor.
İki lider bugün bir araya gelecek ve basının karşısına geçecekler
Fransa Cumhurbaşkanı “Üzerinde hemfikir olduğumuz ya da görüş ayrılığı yaşadığımız ikili tüm meseleleri konuşacağız. Bunların arasında birlikte çalıştığımız terör tehdidi, Suriye ve Libya krizleri gibi ortak çıkarlarımızı ilgilendiren meseleler de olacak” dedi.
Üst düzey bir Amerikalı yetkili de özellikle Suriye’deki iç savaş ve bu ülkede terörle mücadeledeki işbirliğinin, görüşmede üzerinde en çok durulacak olan konu olacağını söyledi, G-20’de görüşülen meseleler ile ilgili bazı konuların da gündeme gelebileceğini belirtti.
Fransa 2014 yılından bu yana Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen hava saldırılarında Amerika önderliğindeki koalisyonun üyesi bir ülke.
Her ikisi de görevlerinde birinci yılını yaşayan iki lider olan Trump ve Macron’un uluslararası konular ve küresel ısınma konularında farklı politikaları var. Ancak benzer görüşleri savundukları alanlar da yok değil. Örneğin kamuda personel sayısının azaltılması konusunda benzer hedefleri savunuyorlar.
Trump yönetiminin önde gelen isimlerinden biri iki başkan arasındaki ilişkiyi “son derece olumlu” olarak tanımladı.
Cuma günü Trump ve eşi Melania, Amerikalı ve Fransız askerlerin yer aldığı Bastille Günü kutlamalarına katılacak
Fransız hükümet sözcüsü Christophe Castaner “Bazen iklim konusunda olduğu gibi Trump’ın bazı kararlarından hoşlanmıyoruz. Bu gibi konularda iki yol izleyebiliriz: ‘Bu konuyu konuşmayacağız’ diyebiliriz ya da onu da tekrar aramıza katmak için elimizi uzatabiliriz. Macron sembolik olarak Trump’a elini uzatıyor” dedi.