Erişilebilirlik

Trump: “Harris seçilirse Amerikan rüyası ölür”


Donald Trump seçim kampanyası kapsamında bir basın toplantısı daha düzenledi.
Donald Trump seçim kampanyası kapsamında bir basın toplantısı daha düzenledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, sürdürdüğü başkanlık seçimi kampanyasında düzenlediği ikinci basın toplantısında Demokrat Partili rakibi Kamala Harris’e yüklendi.

Ağırlıklı olarak ekonomiyle ilgili görüşlerini aktaran Trump, Harris’in seçilmesi halinde tek yapacağı şeyin enflasyonu ve kitlesel suçları arttıracağını ve Amerikan rüyasını öldüreceğini söyledi.

Trump, başkanlık döneminde Gazze ve Ukrayna’daki savaşların sona ereceğini iddia etti. Biden’ın sığınmacılarla ilgili politikasının ülkeye maliyetinin çok ağır olduğunu belirten Trump, başkan olduğunda Meksika sınırını yasa dışı göçle gelen sığınmacılara kapatacağını belirterek “Yalnızca yasal yoldan, sınırlardan, ABD’ye girilecek” dedi.

Trump: “Harris seçilirse Amerikan rüyası ölür”
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Enflasyondan Harris’i sorumlu tuttu

Trump, New Jersey eyaletinin Bedmister kentinde kendine ait golf kulübünde düzenlediği ve yaklaşık 1,5 saat süren basın toplantısında gazetecilerin farklı konu başlıklarıyla ilgili çeşitli sorularını da yanıtladı.

Trump, çeşitli market ürünlerinin yer aldığı bir masanın da yer aldığı basın toplantısında fiyat artışlarına dikkat çekerek, Biden'ın görev süresi boyunca gıda ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden olan enflasyondan, ABD Başkan Yardımcısı Harris'i sorumlu tuttu.

“Harris, radikal solcu ve sosyalist”

Trump, Harris’in radikal solcu ve sosyalist olduğunu öne sürerek, ülkesini sevmediğini iddia etti. Rakibi Harris’in dokunduğu her şeyi mahveden ve hiçbir şeyi başaramayan biri olduğunu söyleyerek Harris’in seçilmesinin ülkeyi bir felakete sürükleyeceğini savundu.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Donald Trump
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Donald Trump

Trump, Harris’in, adalet sistemini kendisine ve başkalarına karşı bir silah olarak kullandığı, ülkeye yaptıklarından dolayı Başkan Yardımcısı Harris'e aşırı derecede kızgın ve öfkeli olduğunu söyledi. Trump, “Onun zekasına pek saygı duymuyorum ve bence berbat bir başkan olacak. Akıllı biri değil. Ülkemizi sevdiğine inanmıyorum” dedi.

“Başkanlık yarışında öndeyim; Biden performansımı görünce çekildi”

Trump, seçim yarışında önde olduğunu belirterek, Başkan Joe Biden’ın kendi performansının çok iyi olduğunu gördüğü için yarıştan çekilmek durumunda kaldığını söyledi.

Trump, ülke ekonomisinin son dört yılda çok kötü bir duruma düştüğünü, ülkenin başta gıda fiyatları olmak üzere korkunç bir enflasyonla karşılaştığını, konut kredisi faizlerinin üç kat, elektrik fiyatlarının yüzde 32, süpermarket fiyatlarının yüzde 25 artığını belirtti.

Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump ve ABD Başkanı Joe Biden
Cumhuriyetçi Parti Başkan Adayı Donald Trump ve ABD Başkanı Joe Biden

Trump, Biden ile Harris döneminde ülkede istihdamın azaldığını, kaydedilen istihdamın da göçmen ve sığınmacılar için kullanıldığını belirterek, “Siyah, Asyalı Amerikalı ve hispanik işçiler onun başkanlığı döneminde rekor düşük işsizlik seviyeleri yaşadı. Harris, enflasyonla mücadelenin kendisi için seçildiği birinci günkü önceliği olacağını açıkladı ama Kamala için birinci gün bundan tam üç buçuk yıl önceydi. Peki o zaman niye bu önceliğini ilk gününde yapmadı” dedi.

“Elon beni destekliyor”

Trump, Elon Musk ile X platformunda yaptığı söyleşiye de vurgu yaptı. Musk’ın kendi başkanlığını desteklediğini belirterek “Geçen gece Elon Musk ile harika bir tartışma yaptık. Elon beni güçlü bir şekilde destekledi, en güçlü destek. Geçen geceki sohbetimiz sırasında bunu üç ya da dört kez söyledi ve çok iyi dinlenen ve katılım sağlanan bir sohbetti. Sanırım tarihteki tüm rekorları kırdığını biliyoruz ve o harika bir adam. Tüm bu elektrik ve diğer modern iş biçimleri için de onun fikirlerine katılıyorum. ABD'nin enerji arzının yüzde 84'ü kömür, doğal gaz ve petrolden elde ediliyor. Bu arada, ben elektriğin büyük bir hayranıyım. Eğer yapay zekayı kullanacaksak, şu anda tüm ABD’ye sağlanan elektrik miktarının iki katına ihtiyacımız var. Hepsi temiz enerji için. Temiz su istiyorum, temiz hava istiyorum ama bunun için ülkenizi yok edemezsiniz. Bunu yapamazsınız“ diye konuştu.

“Elektrikli araç zorunluluğu sona ermeli”

Güneş enerjisine hayranlık duyduğunu ancak nükleer enerji konusunda da ABD’nin en önde olması gerektiğini kaydeden Trump, ”Çin nükleerde ilerliyor. Fransa uzun yıllardır nükleer kullanıyor. Biden ile Harris'in elektrikli araç zorunluluğunu sona erdirmek istiyoruz. Fosil yakıt ve nükleerin ülkemizde çok büyük bir yeri var. Elektrikli araç zorunluluğundan kurtulmalıyız” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Trump’a ikinci suikast girişimi – 16 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG