Erişilebilirlik

TİP 49 İlde 52 Seçim Çevresinde Oy Arayacak


Emek ve Özgürlük İttifakı
Emek ve Özgürlük İttifakı

Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 81 ilde 87 seçim bölgesinde14 Mayıs parlamento seçiminde yarışırken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise 49 ilde 52 seçim bölgesinde milletvekili adayları gösterecek.

Emek ve Özgürlük İttifakı temsilcileri, bugün Ankara Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem TBMM Seçimi için 14 Mayıs Seçim Mutabakat Bildirgesi’ni açıkladı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’ndan (SMF) Barış Kayıoğlu, bildirgeye ilişkin görüşlerini açıkladı.

Türkiye İşçi Partisi 49 İlde 52 Seçim Çevresinde Oy Arayacak
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00


TİP 32 ilde Yeşil Sol Parti’ye destek verecek

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın’ın seslendirdiği bildirgede, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın 22 Mart günü Cumhurbaşkanı Seçimi için aday göstermeme kararı anımsatıldı. HDP ve EMEP başta olmak üzere ittifak bileşenleri tarafından Yeşil Sol Parti listesinden, 81 ilde 87 seçim bölgesinde, milletvekili adayı çıkartılacağı vurgulandı. TİP’in ise 49 ilde, 52 seçim bölgesinde kendi listesiyle seçime gireceği açıklandı.

Bildirgede, “Bugün de milletvekili seçimlerine nasıl katılacağımıza ilişkin tutumuzu netleştirmiş bulunuyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olduğu gibi milletvekili seçimlerinde de esas olarak tek adam rejimine son vermeyi hedeflemektedir. Türkiye'nin demokratik geleceğini inşa etmeyi hedefleyen ittifakımız, seçimlerden büyük bir halk desteği alarak çıkmayı, emekten, barıştan, demokrasiden yana güçlü bir meclis temsiliyetini sağlamayı amaçlıyor. Varılan mutabakatta, tüm seçim bölgeleri tek tek incelenmiş, geçmiş dönemde HDP’nin kazandığı milletvekillikleri temel alınmış, hem oy sayısı hem de milletvekilliği bakımından bunun üzerinde bir kazanıma ulaşmak hedeflenmiştir. Bu değerlendirmeler sonucunda, milletvekili sayısını artırma hedefini gerçek kılacak bir yöntemde uzlaşıya varıldığını bildirmek isteriz. Bu kararımızın tek adam rejimine karşı sömürülen, ezilen halkların, işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve bütün halk kesimlerinin, tüm bileşenleriyle birlikte Emek ve Özgürlük İttifakı’nın seçimlerden kazanarak çıkmasına hizmet edeceğine inanıyoruz” denildi.

Emek ve Özgürlük İttifakı
Emek ve Özgürlük İttifakı

Akın: “Geçmiş seçimde aldığımız oylar dikkate alındı”

Yeşil Sol Parti Sözcüsü Akın, 14 Mayıs Genel Seçimi için milletvekili aday listesindeki mutabakat itibariyle hem Yeşil Sol hem de TİP adayı yarıştığında nasıl vekil çıkartılacağına ilişkin sorumuz üzerine, “Sahadaki oy denklemini geçmiş seçimde aldığımız oylar ve şu andaki seçmen listesine göre hesaplıyoruz. Bu kapsamda seçim çalışmamızı yürüteceğiz” dedi.

İttifak içerisinde dostane ve dayanışmayla, halkın tercihlerini sandığa yansıtmasına çalıştıklarını belirten Akın, sahadaki oy denkleminde toplumdaki farklı kesimlerden destek almak üzere çalışmayı hedeflediklerini kaydetti.

Baş: “87 seçim çevresinden 80’inde kayıp ihtimali yok”

TİP Genel Başkanı Baş da, “Ülkeyi tek adam rejiminden kurtarabilmek için, geçmişteki bütün hata ve eksiklikleri ikinci yüzyılında bir daha yaşamayacağımız bir ülke olması için güç birliği içindeyiz. Türkiye'de 87 seçim bölgesi var, TİP, 52 bölgede seçimlere katılacak. Çok ayrıntılı çalışmalar neticesinde, sadece 7 seçim çevresinde daha önceki seçimlerde HDP’nin milletvekili çıkardığı bölgelerde, TİP seçimlere girecektir. Dolayısıyla 80 seçim çevresinde tam mutabakat sağlanmış durumdadır. Bu son derece önemlidir. İnanıyoruz, görüyoruz, sokaktaki yansımasını hissediyoruz; Emek ve Özgürlük İttifakı bu seçimlerde en büyük sürprizlerinden birini gerçekleştirecektir” diye konuştu.

Baş, mutabakat detayına ilişkin soru üzerine “Bugüne kadar kazanımları korumayı hedefliyoruz, bunun yanı sıra bugüne kadar kazanılmamış seçim bölgelerinde yeni kazanımlar elde etmeye yanıt arıyoruz. Yasal zorunluluk olarak 41 ilde seçime girilmesi gerekiyor. Ama hedefimiz daha önce kazanamadığımız illerde kazanmaktadır. Daha önce kazandığımız illerde kazanımı büyütmektir. Saha araştırmalarımız itibariyle 87 seçim çevresinden 80’inde herhangi bir kayıp ihtimali yoktur. Bu tam mutabakatla sağlanmıştır. Her iki parti 80 seçim çevresinde ne yapacağını bilmektedir. Kalan 7 seçim çevresinde ise mevcut durumu güçlendirmeye dönük arayış içinde olacağız“ açıklaması yaptı.

Emek ve Özgürlük İttifakı
Emek ve Özgürlük İttifakı

Sancar: Kaygıların yersizliğini ortaya koyacağız

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da ittifaka yönelik eleştiriler ve kaygıları gidermek üzere yürütülen çalışma sonucunda bugünkü mutabakata ulaştıklarını belirterek artık birlikte çalışma aşamasına geçildiğini vurguladı.

Sancar, “Kaygılar varsa bunları giderme sorumluluğu hepimizin omuzlarındadır. Bir ortak irade ortaya çıktığına inanıyoruz. Şimdi bu dönemi geride bırakma ve önümüze bakma zamanıdır. Hedefimiz bu iktidarı göndermek ve bu düzeni değiştirmektir. İktidarı göndermek yetmez ama düzen değişikliği için şarttır. Düzeni değiştirmeden kastettiğimiz şey savaşa, talana, yalana dayalı bu rejimin artık tarihin çöp sepetine gönderilmesidir. Bizler, Üçüncü Yol siyasetiyle yeni yüzyılda Demokratik Cumhuriyeti inşa etmek için geliyoruz. Sahadaki çalışmalar yoğunlaştıkça daha önce dile getirilen kaygıların da yersiz olduğunu hep birlikte ortaya koyacağız. Yolumuz açık olsun. Değiştirmeye geliyoruz, hep birlikte kazanmaya geliyoruz” diye konuştu.

Akdeniz: Hedef en az kayıp, en güçlü sonuç

EMEP Genel Başkanı Akdeniz de mutabakat detayıyla ilgili soruya karşılık EMEP’in işçi ve emekçi adaylarını Yeşil Sol Parti listesinden göstereceklerini anımsatarak “En az kayıpla, en güçlü sonuçla hep birlikte bu seçimden çıkacağız. Biz hep birlikte çalışacağız. Bu süreçte yol arkadaşlığı nasıl yapılır, nasıl yoldaşlık yapılır, yeni bir siyaset anlayışı olarak sahada omuz omuza bunu göstereceğiz” dedi.

Akdeniz, “Biliyoruz, yaşıyoruz, depremin acılarını yaşıyoruz. Yasımızı tuttuk, acımızı biliyoruz. Asla ama asla bir yas ortamında, bu seçimlerin iki kutuplu burjuva ittifaka sıkışmasına izin vermeyeceğiz. Net olarak söylüyoruz; acımızı ve yasımızı öfkeyle birleştiriyoruz. Deprem illerinden başlayarak, acımızı ve yasımızı coşkuyla birleştiriyoruz ve hesap sormak için geliyoruz. 11 ilde yaşanan yıkımı İstanbul’daki 16 milyonun da yaşamaması için örgütlenerek mücadeleyle geliyoruz. Bu seçim tek adam rejiminin gideceği bir seçim olacak. Türkiye 15 Mayıs sabahına tek adam rejiminin son bulduğu bir aydınlıkla uyanacak. Bu rejimin oylanacağı bir seçim olacak” mesajını da verdi.

Toplantıda ayrıca EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, SMF temsilcisi Barış Kayıoğlu ile TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca da söz aldı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG