Erişilebilirlik

Timur Cihantimur Boston'da yeniden hakim karşısına çıktı: Tutukluluğunun devamına karar verildi


Hakim Cabell, kefalet başvurusuyla ilgili kararını da bu belgeleri inceledikten sonra vereceğini kaydetti. Cihantimur'un gözetim altında yargılanmasının süreceğine hükmeden Hakim Cabell, yeni bir duruşma tarihi belirlemedi.
Hakim Cabell, kefalet başvurusuyla ilgili kararını da bu belgeleri inceledikten sonra vereceğini kaydetti. Cihantimur'un gözetim altında yargılanmasının süreceğine hükmeden Hakim Cabell, yeni bir duruşma tarihi belirlemedi.

İstanbul’da 1 Mart tarihinde karıştığı kaza sonucu bir kişinin ölümüne 4 kişinin de yaralanmasına neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur, bugün yeniden hakim karşısına çıktı. Boston'da görülen duruşmada hakim Donald L. Cabell, elinde hem savcılık hem avukatlar tarafından sunulmuş, incelemesi gereken çok sayıda belge olduğunu belirterek, Cihantimur'un tutukluluğunun devamına karar verdi.

Timur Cihantimur Boston'da yeniden hakim karşısına çıktı: Tutukluluğunun devamına karar verildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:59 0:00

Hakim Cabell, kefalet başvurusuyla ilgili kararını da bu belgeleri inceledikten sonra vereceğini kaydetti. Cihantimur'un gözetim altında yargılanmasının süreceğine hükmeden Hakim Cabell, yeni bir duruşma tarihi belirlemedi.

Boston’da John Joseph Moakley mahkeme binasında yapılan duruşma yaklaşık 50 dakika sürdü. Cihantimur’un oldukça gergin olduğu görüldü. Cihantimur’u iki avukatı savundu.

Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin halen gözetim altında tutulduğu çocuk ceza yerleşkesinde çok zor şartlar altında olduğunu, adeta bir tecrit içinde bulunduğunu ifade etti. Avukatları, Cihantimur’un kaçma riski olmadığına dair ellerinde kanıtların yer aldığını belirterek, kendisinin kefalet karşılığında serbest bırakılmasını talep etti.

Timur Cihantimur yarın Boston'da yeniden hakim karşısına çıkıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

"Türkiye’de varlıklı bir doktorun oğlu"

Avukatları, Cihantimur’un şu anda gözetim altında tutulduğu yerde Türkiye’de varlıklı bir doktorun oğlu olarak yaşadığı şartların çok dışında bir ortam içerisinde olduğunu, ABD’de bilinen cezaevi şartlarını yaşamak zorunda kaldığını belirterek, "Sanığın hiçbir sabıkası yok. Türkiye’de büyümüş olsa da bir Amerikan vatandaşı. Şu an içinde bulunduğu şartlarda sivil hakları elinden alınmış ve psikolojisi bozulmuş bir halde. Alması gereken reçeteli ilaçlarına bile ulaşamıyor. İlaçlarını alamadığı için bazı semptomlarıyla karşı karşıya. Elimizde kaçma veya tehlike riski olmadığına dair açık ve ikna edici kanıtlar var" dedi.

Müvekkillerinin bir hata yaptığını belirten avukatları, "1 Mart'ta Türkiye'de ne yaptıysa ya da yapmadıysa, bu bir kasıt suçu değil. Bu bir kötü niyet suçu değil. Hiçbir sabıka kaydı yok. Eğer bu suçu ABD’de yapsaydı bazı şartlarla kefaletle serbest bırakılmaya aday olacaktı. Burada mahkemeyi tam anlamıyla ikna etmesi gereken, kaçma riski olmayan koşullar var" dedi.

Cihantimur’un avukatları, müvekkilleri kefaletle bırakılırsa pasaportuna el konulabileceğini ve adli kontrolle elektronik olarak takip de edilebileceğini belirtti.

"Annesinin Porsche’u ile dolaşanlar için uygun bir yer değil"

Savcı Kristin Kearney ise, Cihantimur’un kaldığı ceza yerleşkesinin koşullarının iyi olduğunu, 10 ayrı binada barındırıldıklarını, her bölümde bir danışma ofisinin bulunduğunu belirterek, "Sınıflar var, bir spor salonu, bir kütüphane, bir kilise var, akıl sağlığı destek birimi ve tıbbi tesisleri var. Benim anlayışıma göre Cihantimur tecrit altında değil. Burası bu tür kişiler için gayet uygun bir yer. Burası multimilyon dolarlık evlerde yaşayan, annesinin Porsche'unda dolaşan ve daha önce hiç sorun yaşamamış biri için bir şok. Cihantimur ve annesi, bir kişinin hayatını kaybetmesinden sadece birkaç saat sonra para dolu bir çantayla Mısır'a kaçtılar. Pasaportuna el konsa bile Meksika ya da Kanada’ya gidebilir" dedi.

Savcı Kearney, Cihantimur’un kefaletle serbest kalmasına karşı çıktıklarını kaydetti.

Tarafları dinleyen hakim Cabell, incelemesi gereken çok fazla bilgi olduğunu, daha fazla da bilgi toplayabileceğini belirterek, "Adım adım ilerliyorum, bu nedenle ilk aşamada bir karar vermeye hazır değilim. Yani şimdilik Cihantimur tutuklu kalmaya devam edecek" dedi.

Timur Cihantimur'un Boston’da John Joseph Moakley mahkeme binasındaki ilk duruşması 18 Haziran'da yapılmıştı. O duruşmada hakim Donald L. Cabell ilk olarak, Timur Cihantimur’un duruşmasını annesi Eylem Tok’un ikinci duruşmasının da yapılacağı 27 Haziran Perşembe gününe ertelediğini açıklamıştı.

Ancak avukatları, Timur Cihantimur’un kaldığı çocuk tutukevindeki durumundan şikayetçi olduğunu ve orada uzun süre kalmak istememesini gerekçe göstererek davanın daha erken çekilmesini talep etmişti.

Bunun üzerine Hakim Cabell duruşma takvimine bakarak en erken 20 Haziran Perşembe günü için duruşma tarihi belirleyebileceğini söylemişti. Avukatlar da hakimin verdiği bu tarihi kabul etmişti.

Eylem Tok ve Timur Cihantimur’u farklı avukatlar savunuyor. Timur Cihantimur’un 18 yaşından küçük ve ABD vatandaşı olması sebebiyle, davası annesi Eylem Tok’tan ayrı olarak görülüyor.

Cihantimur’un avukatları, Salı günkü duruşmada sık sık kendisinin ABD vatandaşı olmasına atıfta bulunmuştu. Cihantimur’un bir avukatı ayrıca müvekkilinin serbest bırakılmasını ve bir ABD vatandaşı olarak ülkede kalarak eğitim hayatına devam etmek, kendisi ve ailesi için burada bir hayat kurmak niyetinde olduğunu dile getirmişti.

Türkiye, hem ehliyetsiz araç kullanarak Murat Aci’nin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olan Timur Cihantimur’un hem de onu önce Mısır’a ardından da ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un iade edilmelerini istiyor.

Türkiye ve ABD arasında 1980 yılında imzalanan suçluların iadesi anlaşmasının dördüncü maddesi, taraflara uygun görmemeleri halinde kendi vatandaşlarını diğer ülkeye iade etmeme hakkı tanıyor. ABD’de mahkeme, bu madde kapsamında Cihantimur’u Türkiye’ye iade etmeyebilir.

  • 16x9 Image

    Mehmet Sümer

    Mehmet Sümer, CNN Türk, Haber Türk ve TRT kanallarında haber spikeri, dış haberler muhabiri ve savaş muhabiri olarak çalıştı. TRT Bağdat Temsilciliği ve New York Temsilciliği görevlerinde bulundu. Irak, Ukrayna, Mısır ve Suriye iç savaş ve karışıklıkları başta olmak üzere dünyanın birçok noktasından canlı yayınlar, haber ve röportajlar yaptı. 2016 Aralık ayından bu yana Amerika'nın Sesi kadrosunda görev yapıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG