İstanbul’da 2024’ün Mart ayında meydana gelen ve Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybettiği, dört kişinin yaralandığı kazanın zanlılarından Timur Cihantimur ile annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili ABD’deki yargı süreci devam ediyor.
18 Haziran’dan beri tutuklu yargılanan anne oğulun ABD’deki yargı süreci yedinci aya girdi. Ancak Türkiye’ye iade edilip edilmeyecekleriyle ilgili henüz bir karar çıkmadı.
Türkiye, 14 Haziran’da Boston’da gözaltına alınan ve 18 Haziran’da çıkarıldıkları mahkemede tutuklu yargılanan Cihantimur ve Tok’un hakkında iade talebinde bulunmuştu.
New York’ta ilk kez görülmelerinin ardından yaşananlar
1 Mart’ta meydana gelen kazanın bir gün sonrasında anne ile oğulun Mısır üzerinden ABD’ye gelmesi ve Boston’daki dava süreci, Türkiye’de 2024 yılında kamuoyunun yakından takip ettiği haberlerden biriydi. Amerikan vatandaşı olan Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmeyip serbest kalabileceği ve ceza almayabileceği yönünde tartışmalar yaşanmıştı.
14 Mart 2024’te New York’ta anne oğulun bir taksiye binerken çekilen fotoğraflarının yayınlanması sonrası tartışmalar daha da alevlendi, günlerce sosyal medyada en çok konuşulan konu başlıklarından biri haline geldi. Cihantimur ve Tok, ABD’ye geldikten sonra akrabalarının yaşadığı Boston’a yerleşmeye karar vermişti. Tok ve Cihantimur, dil eğitimi için bir okula kayıt yaptırmak üzere görüşmeye gittiklerinde Boston polisinin düzenlediği bir operasyonla yakalandılar. Üzerlerinde dil okuluna yatırmak için nakit olarak getirdikleri 5 bin dolar para vardı. Boston polisinin operasyona anne ile oğulun kaçma şüphesi olduğu için hız verdiği iddia edildi.
Timur Cihantimur’un Amerikan vatandaşı olmasının yargı sürecine etkisi oldu mu?
Kamuoyunda ve sosyal medyada yaşanan tartışmalarda, ikilinin ABD’ye kaçmaları sonrasında “Türkiye’de işlenen suçun cezasız kalacağı” yönünde bir görüş hâkim olsa da son yedi ayda dava sürecindeki gelişmeler kamuoyunun beklentileriyle aynı yönde gelişmedi.
Hukukçuların ve kamuoyunun beklentisi, Cihantimur’un hem 16 yaşında, hem de Amerikan vatandaşı olması nedeniyle kısa bir süre içinde kefaletle serbest kalıp, tutuksuz yargılanması yönündeydi. Cihantimur’un reşit olmaması ve Amerikan vatandaşı olması dava sürecinde tutuklu yargılanmasına engel olmadı.
Anne Tok’un da Türkiye’de işlediği iddia edilen suçun azami cezasının bir yıl hapis olması nedeniyle, beklentiler kefaletle serbest kalıp kısa bir süre içinde Türkiye’ye iade edilmesi yönündeydi.
Mahkemeye sunulan kefalet teminatı reddedildi, sevk edildiği yeni cezaevinde saldırıya uğradı
Cihantimur ve Tok’un savunma ekibi müvekkilleri adına mahkemeye 2 milyon dolarlık gayrimenkul teminatı ve psikiyatri raporu sunarak müvekkillerinin kefaletle serbest bırakılmasını talep etti. Avukatları ayrıca Timur Cihantimur’un Connecticut eyaletinde kaldığı genç ve çocuk ceza yerleşkesinin koşullarının iyi olmadığını öne sürerek tahliyesini ve tutuksuz yargılanmasını istedi.
Cihantimur’un avukatlarının mahkemeye sunduğu, 2 milyon dolarlık gayrimenkul teminatı karşılığında Boston’daki teyze ve eniştesinin yanında elektronik kelepçeyle gözetim seçeneğini içeren kefalet paketini hakim Donald Cabell reddetti.
Timur Cihantimur, 12 Temmuz’da New Jersey eyaletinin Newark kentindeki bir başka cezaevine sevk edildi. Buradaki ilk günlerinde telefon sırasındayken üç kişinin saldırısına uğradı ve hastaneye kaldırıldı.
Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin Newark’ta uğradığı saldırı sonrası psikolojisinin bozulduğu gerekçesiyle, doktor raporu da ekleyerek bir kez daha kefaletle serbest bırakılmasını talep etse de hakimin kararı değişmedi.
Avukatları, anne Eylem Tok’un Türkiye’de işlediği iddia edilen “suçluyu koruma” suçunun Türkiye yasalarına göre bir cezasının olmadığını ve bu nedenle serbest bırakılması gerektiğini savundu. Ancak savcı, kaçma riskini gerekçe göstererek sanık Tok’un tutukluluk halinin devamını talep etti.
Hakimin karar en kısa sürede verilecek açıklamasının üzerinden 6,5 ay geçti
Cihantimur ve Tok’un iade davasının hakimi Donald Cabell, anne ile oğulun ilk çıkartıldıkları duruşmada, davanın bir ceza davası olmadığını vurgulamıştı. Cabell, sanıkların Türkiye’ye iade davasının iki ülke arasındaki suçluların iade anlaşmasına göre uzun sürmeyecek bir yargılama süreci olacağını belirterek kararını en kısa sürede vereceğini açıklamıştı. Ancak bu açıklamanın üzerinden 6,5 ay geçti.
Daha önce savcılık hem Tok hem de Cihantimur için, mahkeme hakimine imzalaması için taslak karar metni sunmuş, iadelerine karar verilen sanıkların işlemlerinin yapılması için ABD Dışişleri Bakanlığı’nın onayına sunmasını istemişti. İade davasının sanıklarından Tok, son karar duruşmasının yapıldığı 9 Ekim tarihinde, Cihantimur ise 15 Ekim’de son kez hakim karşısına çıkmıştı.
Hakim Cabell, hem Tok hem de oğlu Cihantimur’un avukatları ve savcıya birer hafta ek süre tanıyarak son iddia ve savunmalarını yazılı olarak iletmelerini istemişti. Bu gelişmenin üzerinden haftalar geçmesine rağmen hakim hala kararını açıklamış değil.
Açık kaynaklardan dava dosyasının kayıtlarına bakıldığında ise 22 Ekim 2024 tarihinden itibaren dosyada herhangi bir işlem de yapılmadığı görülüyor.
Forum