Erişilebilirlik

Timur Cihantimur’un kefalet başvurusuna gizlilik kararı


İstanbul’da 1 Mart gecesi bir kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına karışan Timur Cihantimur’un ABD’de yargılandığı dava dosyasındaki kefalet başvuru dilekçesi ve ekleri için gizlilik kararı alındı.
İstanbul’da 1 Mart gecesi bir kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasına karışan Timur Cihantimur’un ABD’de yargılandığı dava dosyasındaki kefalet başvuru dilekçesi ve ekleri için gizlilik kararı alındı.

İstanbul’da 1 Mart gecesi bir kişinin hayatını kaybettiği ve dört kişinin yaralandığı trafik kazasına karışan Timur Cihantimur ve kendisini Mısır üzerinden ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili dava Massachusetts Eyaleti Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediyor.

En son 20 Haziran’da yeniden hakim karşısına çıkan 17 yaşındaki Cihantimur’un avukatları, müvekkillerinin tutuksuz olarak yargılanması için hazırladıkları kefalet başvurusunu ekleriyle birlikte dava dosyasına ekledi.

Hakim Donald L. Cabell, Cihantimur’un avukatlarının talebiyle dava dosyasındaki kefalet başvuru dilekçesi ve ekleri için de gizlilik kararı aldı.

Cihantimur’un avukatlarından Victoria Kelleher da, mahkemeye sundukları kefalet başvuru dosyası ve ekleriyle ilgili gizlilik kararı alındığını hatırlatarak ek dosyalarda müvekkillerinin kişisel bilgilerinin yer aldığını kaydetti.

Avukat Kelleher, Cihantimur’un hapishane kıyafetiyle çekilen fotoğrafının Türk medyası tarafından ele geçirilip yayınlandığını, bu tür bilgilerin açıklanmasının Cihantimur’un halen bulunduğu Connecticut ve davasının devam ettiği Massachusetts eyalet yasalarını ihlal ettiğini savundu. Avukat Kelleher, kefalet dosyalarıyla ilgili gizlilik kararı alınmasına savcılığın da karşı çıkmadığını belirtti.

“Türk medyası BM kararlarını ihlal etti”

Avukat Kelleher, mahkemeye kefalet taleplerinin kabulü için sunduğu ikinci dilekçede de Cihantimur’un 20 Haziran’da yapılan duruşmasının ardından müvekkilinin içinde bulunduğu özel durumları, sivil hakları ve mahremiyet haklarına yönelik önemli ek ihlaller tespit ettiğini belirtti.

Kelleher, Cihantimur’un kaldığı Manson Gençlik Enstitüsü personeli tarafından çekilen hapishane kıyafetli tutukluluk fotoğrafının, çekildiği tarih bilgileri ve kişisel kimlik bilgileri de dahil, Türk medyası tarafından hukuka aykırı bir şekilde elde edilerek internette geniş çaplı olarak kullanıldığını savundu.

Avukat Kelleher, Türk medyasının Birleşmiş Milletler (BM) yasalarını ihlal ettiğini belirterek, “Türk medyası, Cihantimur’un bu fotoğrafını çok sayıda habere kopyalayarak kullanmıştır. Böyle bir hak ihlali sadece eyaletlerin, devletlerin hukukuna göre suç olmakla kalmıyor, aynı zamanda özgürlüklerinden yoksun bırakılan gençlerin korunmasıyla ilgili alınmış olan BM’nin uluslararası kurallarının da ihlalidir” dedi.

”Cihantimur ceza infaz memuru tarafından sorgulandı”

Avukat Kelleher, 21 Haziran tarihinde müvekkili Cihantimur’un işlediği iddia edilen suçla ilgili bir ceza infaz memuru tarafından sorgulandığını ve suçu gerçekten işleyip işlemediğinin sorulduğunu iddia etti.

Kelleher, “Cihantimur’un avukatı olmadan, ebeveyni veya vasisinin izni olmadan bu şekilde sorguya çekilmesi anayasal yargılanma hakkının ve avukatıyla görüşme hakkının ihlalidir” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden mı Trump mı? - 28 Haziran
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG