Erişilebilirlik

Teknoloji şirketleri ikinci Küresel Yapay Zeka Zirvesi’nde güvenlik taahhütleri verdi


Yapay zeka atılımında yer alan 16 teknoloji şirketi, Seul’de ikincisi düzenlenen Küresel Yapay Zeka Zirvesi’nde, hükümetlerin hızlı inovasyona ve ortaya çıkan risklere ayak uydurmak için çabaladığı bir dönemde yapay zeka teknolojisini güvenli bir şekilde geliştirme sözü verdi.
Yapay zeka atılımında yer alan 16 teknoloji şirketi, Seul’de ikincisi düzenlenen Küresel Yapay Zeka Zirvesi’nde, hükümetlerin hızlı inovasyona ve ortaya çıkan risklere ayak uydurmak için çabaladığı bir dönemde yapay zeka teknolojisini güvenli bir şekilde geliştirme sözü verdi.

Yapay zeka atılımında ön saflarda yer alan 16 teknoloji şirketi, Güney Kore’nin başkenti Seul’de ikincisi düzenlenen Küresel Yapay Zeka Zirvesi’nde, hükümetlerin hızlı inovasyona ve ortaya çıkan risklere ayak uydurmak için çabaladığı bir dönemde yapay zeka teknolojisini güvenli bir şekilde geliştirme sözü verdi.

Şirketler arasında, alanında lider ABD'li Google , Meta, Microsoft ve OpenAI'nin yanısıra Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden firmalar da yer aldı.

Bu şirketler, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ev sahipliğinde düzenlenen sanal toplantıda G7 Grubu, Avrupa Birliği (AB), Singapur, Avustralya ve Güney Kore'den gelen daha geniş bir bildirgeyle desteklendi.

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı, ulusların yapay zeka güvenliği, yenilikçilik ve kapsayıcılığa öncelik verme konusunda anlaştıklarını bildirdi.

"Toplumumuzun refahını ve demokrasisini korumak için yapay zekanın güvenliğini sağlamalıyız" diyen Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon, deepfake gibi risklerle ilgili endişelere dikkat çekti.

Katılımcılar, risklerle daha iyi başa çıkmak için ilk zirvede üzerinde anlaşılan noktaları ilerletmede yönetim çerçeveleri arasında birlikte çalışabilirliğin, bir güvenlik enstitüleri ağı kurma planının ve uluslararası kuruluşlarla etkileşimin önemine dikkat çekti.

Güvenlik taahhüdünde bulunan şirketler arasında Çinli Alibaba, Tencent, Meituan ve Xiaomi tarafından desteklenen Zhipu.ai, BAE Teknoloji İnovasyon Enstitüsü, Amazon, IBM ve Samsung Electronics de yer aldı.

Şirketler, riskleri ölçmek için güvenlik rehberleri yayınlamayı, risklerin yeterince azaltılamadığı modellerden kaçınmayı ve şeffaflığı sağlamayı taahhüt etti.

Yapay zeka model güvenliğini teşvik eden bir grup olan METR'nin kurucusu Beth Barnes, bildirgeye cevaben, "Yapay zeka gelişiminin kamu güvenliği için kabul edilemez derecede tehlikeli hale geleceği 'kırmızı çizgiler' üzerinde uluslararası bir anlaşma sağlamak hayati önem taşıyor" dedi.

"Yapay zekanın babası" olarak bilinen bilgisayar mühendisi Yoshua Bengio, taahhütleri memnuniyetle karşıladı ancak gönüllü taahhütlere düzenlemelerin eşlik etmesi gerektiğini kaydetti.

Büyük dil modeli firması Cohere'nin kurucu ortağı Aidan Gomez, Kasım ayından bu yana yapay zeka düzenlemesine ilişkin tartışmaların uzun vadeli kıyamet senaryolarından tıp veya finans gibi alanlarda yapay zekanın nasıl kullanılacağı gibi daha pratik kaygılara kaydığını söyledi.

Güney Koreli bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi, Kasım ayında düzenlenen ilk zirvede yapay zeka risklerinin toplu olarak yönetilmesine ilişkin "Bletchley Anlaşması"nı birlikte imzalayan Çin'in Salı günkü oturuma katılmadığını ancak Çarşamba günü yapılacak bakanlar oturumuna katılacağını kaydetti.

Toplantıya Tesla'dan Elon Musk, Google'ın eski CEO'su Eric Schmidt, Samsung Electronics Yönetim Kurulu Başkanı Jay Y. Lee ve diğer yapay zeka sektörü liderleri katıldı. Yetkililer bir sonraki toplantının Fransa'da yapılacağını söyledi.

Forum

XS
SM
MD
LG