Çocuklar küçük yaşlardan itibaren çeşitli tehlikeli hastalıklara karşı aşılanıyor. Peki bu aşıların etkisini azaltan ve hatta neredeyse geçersiz kılan bazı etkenler olabilir mi? Amerika’da yapılan son bir araştırmaya göre bu sorunun yanıtı: Evet.
Amerika Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan araştırmaya göre Teflon kaplama tava ve tencerelerde, bazı mobilyalarda, leke tutmayan halılarda, yağmurluklarda ve mikrodalgaya atılabilen mısır ambalajlarında kullanılan bazı kimyasal bileşenler (PFC’ler), çocuklarda bağışıklık sisteminin aşı sonrası toparlanmasını engelleyebiliyor. Bu da, geçen yüzyıl boyunca aşılar sayesinde kontrol altına alınan birçok hastalığa karşı verilen savaşın bu çevresel kimyasallar yüzünden başarısız olabileceği anlamına geliyor.
1999-2001 yılları arasında doğan 587 çocukla yapılan araştırmaya göre vücudunda bu kimyasalların oranı yüksek olan çocukların, aşılanmalarına rağmen, aşısını oldukları hastalıklara karşı vücutlarında yeterli antikor oluşmadığı gözlendi. Hatta vücutlarındaki zararlı kimyasal oranı iki kat fazla olan çocukların, bağışıklık oranının da yarı yarıya azaldığı ortaya çıktı.
Araştırmayı yürüten ekipten, Harvard Kamu Sağlığı Fakültesi’nde görevli doktor Philippe Grandjean, “Bu araştırma çocuklarımızı maruz bıraktığımız kimyasalların toplumumuzda hastalıklara karşı verdiğimiz mücadeleyi nasıl etkilediğinin kanıtıdır” diyor. Uzmanlar PCF’lerin (zararlı kimyasal bileşenler) vücutta 4 yıl kadar kaldığını; bu yüzden vücuda giren bu kimyasalların vücuttan bir bölümünün çıkarılmasının bile en az 4 yıl aldığını hatırlatıyor.
Hamilelikte Alınan Kimyasallar Bebekleri Nasıl Etkiliyor?
Araştırmada ayrıca hamilelik sırasında maruz kalınan kimyasalların bebeklerin bağışıklık sistemini etkileyip etkilemediği de incelendi. Kanındaki çevresel kimyasalların iki kat fazla olduğu hamilelerin bebeklerinde bağışıklığa yardımcı antikorların yüzde 39 oranında az olduğu belirlendi. Uzmanlar, teflon kaplama tava ve tencereler, bazı mobilyalar, leke tutmayan halılar, yağmurluklar ve mikrodalgaya atılabilen mısır ambalajları gibi, evdeki tozlarda da zararlı kimyasalların bolca bulunabildiğini belirtiyor.