Erişilebilirlik

TBMM’deki altıncı siyasi parti grubu varlığını sürdürebilecek mi?


TBMM’nin yaz tatili arasından sonra 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında siyaset arenasında hangi gelişmeler olacağı şimdiden merak konusu.
TBMM’nin yaz tatili arasından sonra 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında siyaset arenasında hangi gelişmeler olacağı şimdiden merak konusu.

TBMM’nin yaz tatili arasından sonra 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılında siyaset arenasında hangi gelişmeler olacağı şimdiden merak konusu. Saadet Partisi’nin Kasım ayı başında olağan kongre takvimiyle genel başkan değişimine hazırladığı yaz döneminde, DEVA Partisi de Eylül ayında 2. Olağan Büyük Kongresi’ni gerçekleştirecek.

Kongre süreçleriyle birlikte birbirine yakın siyasi çizgileri itibariyle TBMM’deki Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin birlikte hareket etmesi ya da ortaklaşması gibi seçenekler masada.

Saadet Partisi milletvekili Hasan Bitmez’in ölümü nedeniyle 16 Aralık 2023’ten bugüne Saadet Partisi Grubu’nun halen CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap’ın katılımıyla devam etmesi “sıkıntılı” olarak yorumlanıyor.

TBMM’deki altıncı siyasi parti grubu varlığını sürdürebilecek mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

CHP açısından bunun artık yeni yasama yılında sürdürülemeyeceği ve yerel seçimler sonuçları itibariyle sözkonusu üç siyasi parti açısından yeni kararlar alınması ihtiyacı olduğu görüşleri dile getiriliyor.

Bu kapsamda; Saadet Partisi ile Gelecek Partisi’nin oluşturduğu TBMM’deki altıncı siyasi parti grubuna, DEVA Partisi’nin de katılması veya bu partiler arasında farklı birleşmeler olması ihtimali de gündemde.

14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerde Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin sahip olduğu seçmen desteğine ilişkin tablo, CHP listesinden katılım kararı nedeniyle tam olarak ortaya çıkmamıştı.

Saadet Partisi de, 14 Mayıs’ta CHP listesinden seçime girse de 2018’deki genel seçimlerde yüzde 1,34’lük ve 2019’daki yerel seçimlerde ise yüzde 2,5’lik seçmen desteğine sahipti.

Dolayısıyla 12 Aralık 2019’da kurulmuş Gelecek Partisi ile 10 Mart 2020’de kurulmuş DEVA Partisi’nin ise seçmen desteği, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde gündeme taşındı.

Saadet Partisi’nin il genel meclisinde 1.36’lık oy oranı aldığı yerel seçimler sonucunda, Gelecek Partisi’nin oyu 0.19 ve DEVA Partisi’nin oyu 0.54 olarak ortaya çıktı.

“Gelecek Partisi ile DEVA Partisi için mevcut halleriyle başarı imkanı gözükmüyor”

Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu’ya göre; Saadet Partisi’nin “ideolojik parti” olması nedeniyle oy oranı çok düşük olsa da varlığını sürdürebilmesi mümkün.

Ancak Gelecek Partisi ile DEVA Partisi’nin ise birleşme veya başka partilerle bütünleşmeyi düşünmesi gerektiğini kaydeden Uslu, “Mevcut halleriyle sürdürülebilir bir başarı imkanı gözükmüyor” dedi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Uslu, “Bu üç parti içerisinde Saadet Partisi diğerlerinden ayrı bir karaktere sahip. Saadet Partisi bir misyon partisi, bir ideoloji partisi. O yüzden de kitleselleşmek onun için çok öncelikli değil. Kitleselleşmeden de varlığını sürdürebiliyor. Zaten çok uzun yıllardır çok düşük oy oranlarıyla bugüne kadar geldi. O yüzden Saadet Partisi açısından onu değişmeye zorlayan herhangi bir ‘force majör’ sözkonusu değil” görüşünü aktardı.

Gelecek ile DEVA’nın ise kitle partisi olmak hedefiyle kurulduğunu belirten Uslu, Gelecek ile DEVA’nın halen kitleselleşme hedefi için herhangi bir gelişmeyi sağlayamadıklarını belirterek, şu anda sadece TBMM’deki milletvekili sandalyesi sahipliğiyle var olmayı sürdürebildiklerini söyledi.

Her iki partiyi de ağırlıklı olarak eski AK Partililer’in oluşturduğunu vurgulayan Uslu, DEVA Partisi’nin başka kesimlere açılmayı sıkça denediğini ancak AK Parti’ye tepkili seçmenler için de cazibe merkezi olamadığını dile getirdi.

Gelecek ile DEVA açısından ‘karar zamanı’ olduğu görüşünü paylaşan Uslu, “Mesela birleşmeleri seçeneklerden birisi. Başka büyük partilere katılmaları ise başka bir seçenek. Ya da Saadet Partisi’yle birlikte üç parti arasında birleşmeye gidilmesi bir diğer seçenek. Ama bildiğim bir tek şey varsa o da mevcut halleriyle çok fazla sürdürülebilir bir başarı imkanı yok” dedi.

Uslu, “Benim gördüğüm bu kararı bugüne kadar karar almayı hep ertelediler. Gelecek Partisi’nin aslında seçimlerden sonra kongresi oldu ve o kongrede bu stratejik kararları almadı. Gelecek’in aynen devam şeklinde bir tutumu var. Şimdiki halleriyle durumu ilk genel seçime kadar sürdürmeleri mümkün ama ilk genel seçimde nasıl bir yol izleyecekler? Bence o aşamada artık büyük kararlar almak durumunda kalabilirler. DEVA Partisi’nin ise kongresinde bunu tartışmaya açmak niyeti var. Çekimser davranıyorlar ama bu halleriyle başarı elde edemeyeceklerini biliyorlar” diye konuştu.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya: “Seçmen tercihini herhalde siyasetçiler okuyacaktır”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Grup Başkanvekili Bülent Kaya, TBMM’deki üç siyasi parti açısından “Seçmen dağınık siyasi tablo yerine güçlü siyasi birliktelik halindeki partileri tercih ediyor. Herhalde siyasetçiler de bunu okuyacaktır” yorumunu paylaştı.

Kaya, VOA Türkçe’ye değerlendirmesinde, Haziran 2018’deki seçimlerden bugüne Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin siyaset üzerinden “birliktelikler veya ittifaklar” şeklinde siyasi partileri biraraya gelmeye zorladığını belirterek, Saadet, Gelecek ile DEVA partileriyle ilgili de tabanda beklenti olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sadece benzer partileri değil farklılıkları olan siyasi partileri de birlikte hareket etmeye zorladığını kaydeden Kaya, Saadet, Gelecek ile DEVA partileri açısından ise sıkça birliktelik talebi olmasını “ortak sosyolojik taban” varlığıyla açıkladı.

Yeni yasama yılında siyasi partiler arasında yeni müzakereler olabileceğine işaret eden Kaya, “Seçmen tabanında, bu partilerce hitap edilen sosyoloji nedeniyle beklenti var. Beklenti olması tabii motivasyon kaynağı. Ama siyasette birliktelik için gerekli şartların olgunlaşmasını görmek gerekiyor. Bugünden ne olacağını söylemek mümkün değil. Seçmen dağınık siyasi tablo yerine güçlü siyasi birliktelik halindeki partileri tercih ediyor. Herhalde siyasetçiler de bunu okuyacaktır” dedi.

Bugün itibariyle Saadet ve Gelecek Grubu olarak iki parti arasındaki işbirliğine sorunsuz devam edildiğini belirten Kaya, “Meclis’teki muhalefet açısından bu siyasi parti grubu varlığını kesinlikle sürdürebilmeli. Grubumuzla ilgili farklı durum değerlendirmesi yapmamız için henüz belirsizlik oluşmadı. CHP’li vekilimiz ile ilgili farklı gelişme olursa, değerlendirme ihtiyacı doğduğunda bunu yaparız. DEVA Partisi’yle işbirliği bakımından da parlamento zemininde muhalefeti güçlendirmeyi isteriz. Saadet Parti’mizde olağan kongre süreciyle yolumuza devam ediyoruz, parti içinde sıkıntı sözkonusu değil” diye konuştu.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ: “Muhalif siyasi partilere ciddi sorumluluk düşüyor”

Saadet Partisi Grubu Başkanı ve Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ise, TBMM’deki altıncı grubu devam ettirmek için CHP’ye halen sorumluluk düştüğünü belirterek, DEVA Partisi’nin gelecek dönem için sorumluluk duyarak karar alması gerektiği görüşünü paylaştı.

Özdağ, VOA Türkçe’ye açıklamasında, Saadet Partisi Grubu’nun hem TBMM için hem de Türkiye için önemli bir muhalefet sesini oluşturduğunu ve mutlaka devam etmesi gerektiğini kaydetti.

TBMM’de CHP, DEM Parti, İYİ Parti’yle birlikte dört muhalif siyasi parti grubu bulunduğunu anımsatan Özdağ, “Bu muhalefeti ve grubu devam ettirmek hem Gelecek Partisi’nin hem Saadet Partisi’nin sorumluluğu altında hem de bize milletvekili desteği sağlayan Cumhuriyet Halk Partisi’nin sorumluluğu altında. Aksi durum, muhalefetin sesinin kesilmesi ve iktidarın da sevinci demek. O nedenle Saadet Partisi’nin yetkililerine de, Gelecek Partisi'nin yetkililerine de, CHP’nin yetkililerine de çok ciddi sorumluluk düşüyor” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl grup kurulmasında anlaşma sağlanamayan DEVA Partisi’yle yeniden müzakere edilmesi sorusu üzerine Özdağ, “Bu şekilde dağınıklık doğru bir şey değil ki. Görüyoruz işte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, iki partili bir siyasi hayata doğru gidiyor. Cumhurbaşkanlığı’nda da aslen iki kişi yarışıyor. O nedenle burada Türkiye’nin içinde bulunmuş olduğu hukuksuzluklara karşı, anayasasızlaştırmaya karşı, keyifliliklere karşı, ekonomik krizlere karşı, dış politikadaki savrulmalarımıza karşı bütün partiler ve liderleri sorumluluk içinde hareket etmeli” dedi.

Özdağ, şimdilik Gelecek Partisi’nin Saadet Partisi’yle birleşmesi gibi bir gündem olmadığını belirterek, “Ama Türk siyasi hayatında her şey konuşulur, her şey olur. O nedenle bugünden yarına bir şey söylemek de mümkün değildir” ifadesini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin: “Biz Babacan öncülüğünde devam ediyoruz, birlikteliğe sonra bakılacaktır”

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü İdris Şahin ise, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyasete döneceği iddiasını da yalanlayarak, DEVA Partisi’nin Ali Babacan’ın liderliğinde yoluna devam ettiğini ve olağan kongresi sonrasında gelecek döneme ilişkin kararlar verilebileceğini söyledi.

Şahin, VOA Türkçe’ye açıklamasında, 1 Ekim’de yeni yasama yılını değerlendirmek için kendileri açısından öncelikle olağan kongre süreci olduğunu ve kongrede ortaya çıkacak tabloyla yeni kararlar alınabileceğini işaret etti.

Hava koşullarını dikkate alarak Eylül ayında DEVA Partisi’nin 2. Olağan Büyük Kongresi’ni gerçekleştirme hazırlıklarına yoğunlaştıklarını belirten Şahin, “Kongre sürecimiz sonucunda, kongre delegelerimiz bize neyi emrediyorsa, neyi tavsiye ediyorsa, yeni oluşacak yapı neyi takdir ediyorsa onun gerçekleşme ihtimali olacaktır. Dolayısıyla şu anda Meclis, Temmuz ayı sonu itibariyle tatile giriyor. Grup meselesiyle ilgili alakalı düşünceler de 1 Ekim’e kadar tatile girecek diye değerlendirebiliriz. Bizim önceliğimiz kongremiz” diye konuştu.

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’yle geçtiğimiz yıl birlikte grup kurma konusunda anlaşamadıklarını hatırlatan Şahin, DEVA Partisi’nin kendi iç dinamikleriyle ve farklı seçeneklerle arayışı olduğunu söyledi.

11. Cumhurbaşkanı Gül’ün DEVA Partisi’yle birlikte merkez sağda başka partilerle birliktelikler kurulmasını sağlayarak siyasete döneceği iddiasıyla ilgili ise Şahin, “Bu iddialar biz partiyi kurduğumuz günden bu yana devam eden iddialar. Ne Sayın Gül’ün böyle bir merakı veya böyle bir arzusu var. Ne de bizlere ulaşmış herhangi bir bilgi sözkonusu. Biz DEVA Partisi’nin lideri Sayın Ali Babacan öncülüğünde ikinci olağan kongre sürecimize hazırlanıyoruz. Bundan sonra bir birliktelik gerçekleşecekse elbette ki Sayın Ali Babacan ve çevresindeki arkadaşlarla gerçekleşecektir” diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG