Türkiye’de, geçen yıl Aralık ayından itibaren 30 Mart Yerel Seçimler arifesindeki ana gündem maddesi olan yolsuzluk iddiaları aydınlatılmamış olarak şimdilik rafa kalkmış görünüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 4 eski bakan hakkındaki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturma yürütülmesini kabul etmiş olmasına rağmen AKP üye ismi bildirmeyince komisyon kurulması sonbahara kaldı.
TBMM Genel Kurulu, 5 Mayıs günü CHP tarafından her bakan hakkında ayrı komisyon kurulması talebiyle verilmiş 4 ayrı önergeyi görüşmek üzere MHP ve BDP’nin de ortak hareket edebilmesiyle toplanmıştı. Bu toplantıya sayılı günler kala iktidar partisi AKP, yolsuzluk iddiaları ardından hükümet değişikliği görevden alınmış eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kamuoyu baskısıyla soruşturma yürütülmesini kabul etmişti. AKP, 4 eski bakan hakkında tek komisyon kurulması yönünde verdiği önergesiyle yolsuzluk iddialarıyla ilgili kamuoyuna ‘araştıracağız’ mesajını vermişti. TBMM Genel Kurulu’nda da CHP önergeleri AKP’nin sayısal çoğunluğuyla reddedilirken; AKP’nin önergesi muhalefet oylarıyla birlikte 453 oyla kabul edilmişti. Sonrasında CHP, MHP ve BDP-HDP, komisyon için üye adayı vekil listesini TBMM Başkanlığı’na sunmuştu. Ancak aradan geçen süreçte AKP Grubu’nca komisyon için üye adayları listesi sunulmadı ve böylece 4 eski bakan hakkındaki iddiaları ele alacak TBMM Yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu kurulamadı.
Çiçek AKP’yi uyardı ama…
Son olarak TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, "Meclis soruşturması Anayasa'nın 100. Maddesine göre bir Meclis işlemidir. Meclis'in yaptığı bir yargı bir Ceza Muhakemesi Hukuku işlemidir. Biz bu işlemleri yaparken, ceza muhakemesi hukuku ve Anayasa İçtüzük çerçevesinde yapıyoruz. Siyasi partilerimizin açtığı soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge kabul edildi. Biz siyasi partilerimize "üye bildirin' diye bir yazı yazdık. Üç partimiz bildirdi bir partimiz bildirilmedi. Ben de uyarı yazısı yazdım" açıklaması yaptı. Çiçek’in hem yazılı hem de sözlü uyarıda bulunduğunu açıkladığı AKP ise, 15 kişilik komisyonda 9 üye ile çoğunluğa da sahip olacağı komisyon için aday vekil listesini iletmedi.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, bugünkü grup konuşmasında Meclis Başkanı Çiçek’in soyadını “Biat” veya “Akbiat” olarak değiştirmesini istediği sözleriyle dikkat çekti.
Altay: Yolsuzluk suçuna ilaveten suç işlenmiştir
TBMM’nin 1 Temmuz’da tatile girmesi beklenirken, yolsuzluk iddialarıyla ilgili süreci muhalefet partileri değerlendirdi.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “17 Aralık sonrasında Türkiye sarsıldı, bu topraklarda insanlık tarihinde görülmüş en büyük yolsuzluk operasyonu ile karşı karşıyayız. Bu işe bulaşmış 4 bakan istifa ettirildi. Ama bunun adli hesabı ayrı ancak siyasi hesabı açısından da TBMM İç Tüzüğü’ne göre bir soruşturma komisyonu kurulması gerekiyordu. Komisyon, Cumhuriyet Savcılığı gibi görev yaparak yolsuzluk iddialarını araştıracak, soruşturacaktı. Böyle olmalıydı ama olmadı” dedi.
TBMM İç Tüzüğü’ne göre 15 kişilik komisyon için bugün 24 Haziran itibariyle AKP’nin halen kendine düşen sayıda adaylıkları Meclis’e bildirmediğini anımsatan Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan muradları şudur; Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde Meclis’in tatile gireceği de düşünüldüğünde bu komisyon kurulmamalı ki bu komisyon çalışmaları medyada haber olur, yolsuzluk iddiaları medyada haber olunca gündemde kalır, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına zarar getirir anlayışı içinde komisyon çalışmaları Meclis Başkanı’nın da değerli katkılarıyla engellenmiştir. Maalesef Ekim ayına kalmıştır. Bir kere siyaseten etik değil, ahlaki bir davranış da değildir. AKP Grubu’nun yöneticileri, milletvekili yeminine sadık kalmamışlardır. Ayıp edilmiştir, suç işlenmiştir. Nasıl adli kovuşturmaları engellemek suç ise Meclis Soruşturması’nı da engellemek suçtur. AKP yolsuzluk yanında böyle bir suç da işlemiştir.”
Altay, eğer AKP üye vermemekte tatil sonrasında sohbaharda da direnirse TBMM Başkanı’nın “resen üye atama” yetkisini kullanarak, komisyonu kurması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Türkkan: Başbakan’ın talimatıyla komisyon kurulmadı
Yolsuzluk iddialarını gündemde tutmaya çalışan isimlerden birisi olan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye gündeminden yolsuzlukların düşürülmeye çalışıldığını söyledi. Soruşturma aşamasına yönelik AKP’nin engel çıkaracağını tahmin ettiklerini de kaydeden Türkkan, isim vermeden Erdoğan Bayraktar’ın sözüne atıfta bulunarak, şunları ifade etti: “Soruşturma komisyonunca soruşturulacak 4 eski bakanlardan birisi ‘Eğer biz yargılanacak Başbakan bizden önce yargılanmalı’ diye ifadesi etmişti. Bu komisyon göreve başladığında gerçekten Başbakan’ı da soruşturmak zorunda. Bu Bakan’ın da ifadesine bağlı olarak.. Cumhurbaşkanlığı seçimi arifesinde böyle bir soruşturmaya başlanacak olması Sayın Başbakan’ı rahatsız etti. Sayın Başbakan da Meclis’teki grubunu verdiği talimat ile soruşturma komisyonuna AKP milletvekili vermedi. Bu nereye kadar devam eder. TBMM İç Tüzüğü’nde süre belirtilmemiş, tüzükteki bu boşluktan faydalanıyorlar. Burada TBMM Başkanı’nın, AKP Grubu’nu biraz daha sıkıştırması gerekiyordu. Maalesef Meclis Başkanı üzerine düşeni yapmadı. Ama zannetmesinler ki millet bunları unutuyor. Zamanı lehlerine kullanmaya çalışıyorlar ama er ya da geç bu komisyon kurulacak ve ilk hesap verecek olan Sayın Başbakan olacak.”
Türkiye’de yolsuzluk iddiaları ile Cumhurbaşkanlığı seçimi arasındaki ilişkiyi de değerlendiren Türkkan, yerel seçimlerde AKP’nin oylarında düşüş olduğunu ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde de oy kaybı olacağını kaydetti. Türkkan, “Türk halkı yolsuzluklara sandıkta seri tepki vermese de bunun yansıması olacaktır” dedi.