Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanları Amerika’nın Suriye’nin kuzeyine birlik göndereceği konusunda bilgilendirilmediklerini söylediler. Bu komutanlar, Beyaz Saray’ın 50’den az sayıda askeri Suriye’nin kuzeyinde bulunan ve IŞİD ile savaşan Kürt gruplarla rejim karşıtı diğer gruplar arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla göndereceği açıklamasını herkes gibi basından öğrendiklerini belirttiler.
ÖSO’nun üst düzey komutanlarından Salim İdris, Amerika’nın Sesi’ne gönderdiği e-postada Amerika’nın bu kararı hakkında hiçbir fikirleri olmadığını kabul etti.
ÖSO’nun komutanları habersiz bırakılmalarından dolayı mutsuz. Fırat Nehri’nin batısında olan ÖSO, Amerika’nın YPG ile az sayıdaki Arap ve Türkmen milis gruplarına destek vermekte kararlı olup kendilerinin ihmal edilmesini eleştiriyor.
Rusya’nın Esat karşıtı muhaliflere hava saldırıları düzenlemeye başlamasından bu yana Amerika ve diğer ülkelerden ÖSO’ya silah yardımı hızlandı. Bu silahların başında anti-tank füzeleri olan “TOW” füzeleri geliyor. Ancak ÖSO komutanları Rusya destekli Esad birliklerinin kara saldırıları da artmışken yapılan yardımların yeterli olmadığını savunuyor. Komutanlar Amerika’nın MANPAD olarak bilinen, omuzdan atılabilen füze sistemini göndermeyi reddetmesi karşısında da hala sinirli.
PYD ve YPG'nin amacı tartışma konusu
YPG’ye artan destek, Kürtlerin ayrılıkçı amaçları olduğunu düşünen ÖSO komutanları ve Suriye Ulusal Koalisyonu’ndaki politikacıları endişelendiriyor.
Beyaz Saray’ın birlik göndereceği açıklamasından birkaç saat önce Suriye Ulusal Koalisyonu Başkan Yardımcısı Nağam El Kadri, Amerika’nın Suriye stratejisini eleştirmiş, PYD ve partinin silahlı gücü YPG’ye olan destekten dolayı dert yakınmıştı.
El Kadri, Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel röportajda, Amerika’nın PYD’ye tüm desteğini verdiğini söyledi. Amerika ile bu konuyu pek çok kez konuştuklarını söyleyen Başkan Yardımcısı, PYD’yi Esad’ın Kürt bölgelerindeki maşası olarak tanımlıyor.
ÖSO komutanları YPG’nin arada çıkan küçük yerel olaylar dışında Esad güçleri ile savaşmadıklarını savunuyor.
El Kadri, “Ayaklanmaların başından beri Amerika bize destek vermemek için hep bir bahane buldu,” diye konuştu.
Suriye Ulusal Koalisyonu ABD'den şikayetçi
Suriye Ulusal Koalisyonu’nun İstanbul ofisinde Amerika’nın Sesi’ne konuşan El Kadri, “İki-üç sene önce bütün muhalif gruplar birlik olmalı bahanesini öne sundular. Ama esas onlar birlik içinde değil. Suriye’nin Dostları grubunun her bir üyesinin farklı görüşleri, farklı stratejileri var. Ve şimdi de Amerika’nın bu gruptan da farklı davrandığını görüyoruz,” dedi.
Esad’ın devrilmesinin baş öncelik olması gerektiğini savunan El Kadri şöyle devam etti: “ IŞİD’i hezimete uğratmak Esad gittikten sonra çok daha kolay olacaktır. Yapılması gerekenler listemizde ilk sırada rejimin devrilmesi ve Esad’ın gitmesi, ikinci sırada da IŞİD var.”
Amerikan askeri yetkilileri YPG’nin, IŞİD karşıtı koalisyonun sahadaki en etkili ortağı olduğunu söylüyor. Ancak ÖSO ve İslamcı muhalif gruplar Kürtlere karşı derin bir şüphe içinde. Bu gruplar Kürtlerin yarı özerk ya da bağımsız bir Kürt devleti kurma amaçları olduğuna inanıyor.
Uluslararası Af Örgütü’nün Kürt milislerin Arap ve Türkmenleri zorla evlerinden etmesi ve evlerini yakmaları hakkındaki raporlarını örnek vererek şüphelerine dikkat çekiyorlar.
PYD ve YPG şiddetle Af Örgütü’nün bulgularını reddediyor.
Türk yetkililer de Washington’un PKK’nın bir kolu olan YPG’ye desteğini onaylamadıklarını belirtmişlerdi. Ankara, Suriye’deki Kürtlerin bölgedeki kontrolünü artırmasının Türkiye içindeki ayrılıkçı Kürtlerin amaçlarını besleyeceğinden endişe duyuyor. Türk hükümeti ve PKK arasındaki ateşkesin Temmuz ayında bitmesinden bu yana Güneydoğu’da çatışmalar hız kazanmıştı.
Ekim ayının başında Başbakan Ahmet Davutoğlu Amerika’yı Suriyeli Kürtleri silahlandırma konusunda açıkça eleştirmiş, Türkiye’nin güvenliğini tehdit ettiğini söylemişti. Ankara’nın Amerika’dan taleplerinin başında Kürt grupların Fırat Nehri’nin batısına geçip, Türkiye-Suriye sınırının tamamını kapsayan birleşik bir Kürt kantonu yaratmasına karşı engel olunması geliyor.
Allen'ı zorlayan ikilem
Washington aylardır Ankara ve YPG eksenli bu anlaşmazlığı çözmek için çabalıyor. Geçen hafta General John Allen, Amerikan Senatosu’nda yapılan bir oturumda Türkiye ile işbirliği içindeyken, PYD ve silahlı gücü YPG’ye desteklerinin devamının, Washington’un karşı karşıya olduğu en karmaşık zorluklardan biri olduğunu söyledi.
Şimdiye kadar Washington’un birlik gönderme kararı ile ilgili Türkiye’den resmi bir açıklama gelmiş değil.
Ancak üst düzey bir Türk yetkilinin söylediğine göre, Ankara karar sonrasında, hangi bölgeye ne kadar asker gönderileceği konusunda, Washington’dan daha fazla detay istiyor.
Amerikan basınında yer alan yorumlara göre, Amerika’nın bu kararı YPG’nin Fırat’ın doğusundaki bölgelerdeki varlığını sağlamlaştırabilir. Bu konuda hakkında konuşan bir yetkili Türkiye’nin Amerikan birliklerinin ne kadar yakın olduğuna aldırış etmeden YPG’nin güçlenmesine karşı askeri bir tepki verebileceğini belirtti.
Başbakan Davutoğlu, geçen hafta Türkiye’nin Fırat’ı geçmeme konusunda uyardığı Kürt militanların ihlallerinden sonra iki kez Suriye’deki Kürtleri vurduğunu açıklamıştı.