Suriyeli Kürtler yeni keşfettikleri medya özgürlüğünü kullanarak IŞİD’le mücadele ediyor. Bölgede kurulan 10’dan fazla radyo istasyonunun bir kısmı bağımsız yayın yaparken diğerleri taraflı davranıyor. Yayıncıların ana konusu IŞİD’in Suriye’de kullandığı propagandayı ve uyguladığı terörü ifşa etmek.
Arta FM’in kurucusu Sirvan Hacı Hüseyin, IŞİD’lilerin ölmek için yaşadığını, ancak kendilerinin yaşama sevinci içinde olduğunu söylüyor ve bu nedenle de haberlerinde IŞİD’in suçlarını konu aldıklarını belirtiyor.
2011 Beşar Esat’a karşı başlayan halk ayaklanması öncesinde Suriye’de medya, devletin kontrolündeydi.
Bugünlerde bölge insanı Suriye İç Savaşı hakkında haberleri yerel radyo yayınlarından alıyor.
Kürt bölgesine sükunet hakim olsa da YPG ve IŞİD arasında çatışmalar güneyde birkaç kilometre ötede devam ediyor. Amatörlerce yönetilen radyo istasyonlarının yayınları bölgedeki tüm evlere ulaşıyor.
Masraflarının ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından sağlandığını söyleyen Hüseyin, radyosunda ciddi haberlerin yanı sıra IŞİD’i hicveden yayınlara da yer veriyor.
Yayınları dinleyicilerden büyük beğeni kazanmış.
Elindeki taşınabilir radyoyu tek kulağına tutan yaşlı bir adam “Kim olursanız olun, IŞİD’in eylemlerinin insanlık dışı olduğunu düşünmeniz gerekir” diyor.
Oğlu ise tüm gününü savaş haberleri dinleyerek geçirdiğini belirtiyor.
Farklı etnik gruplardan oluşan bu bölgede yayıncılar, farklı dini ve etnik kökenler arasında birbirlerine saygı ve hoşgörü fikirlerini yaymaya çalıştıklarını söylüyor.
Hüseyin, IŞİD ideolojisinin yanlışlığını ortaya koymak için İslam alimlerini yayına davet ettiklerini söylüyor. Ancak yayıncı, konunun yalnızca Müslümanlar ve İslam’la ilgili olmadığını, aynı zamanda Yezidi ve Hristiyan din alimlerinin de kendi dinlerinden bahsetmeleri için yayına aldıklarını belirtiyor.
Başörtülü bir kadın, IŞİD ideolojisinin yerel halka yabancı olduğunu anlatıyor. Müslüman olduğunu belirten bu kişi, IŞİD’in yaptıklarının İslam’a karşı olduğunu, Kürt medya kurumlarının bunu göstermesinden memnuniyet durduğunu ifade ediyor.
Yayıncılar, programların dinleyicilerin isteklerini yansıttığını söylüyor.
Amude FM’in yöneticisi Enver Naso, bölgede laik bir toplum yapısının hakim olduğunu, farklılıkları benimsediğini ve her türlü dini aşırılığı reddettiğini söylüyor ve “Biz yalnızca Kürt toplumunun değerlerini yansıtıyoruz” diyor.
Naso, IŞİD, El Nusra gibi radikal gruplara karşı yayın yapmalarının son derece doğal olduğunu belirtiyor.
Ancak yayıncılar konu IŞİD olduğunda taraflı yayın yaptıklarını kabul ediyor.
Naso, profesyonelce davranmaya çalıştıklarını, ancak yaşananlar göz önünde bulundurulduğunda tarafsız olmanın zor olduğunu, taraf olmak gerektiğini ifade ediyor.