Türkiye, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerinden sonra Suriye’yi de içine almak üzere dış politikada ‘sil baştan’ yapmaya hazırlanıyor.
15-16 Kasım tarihlerinde Endonezya’nın Bali adasında yapılan G-20 zirvesinden dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir gazetecinin “Siz ‘Vakti, saati geldiğinde Esat’la da görüşebiliriz’ demiştiniz. Bu açıklamanızın ardından Rusya ‘Böyle bir görüşme olursa, ev sahipliği biz yapabiliriz’ demişti. Bu iki ülke ile ilgili son gelişmeler ne durumda?” şeklindeki soruyu yanıtlarken, seçimler için de 2023 Haziran ayını işaret etti.
Erdoğan, “Siyasette ebedi olarak dargınlık, kırgınlık, küslük olmaz. Vakti, zamanı geldiği anda oturur, değerlendirir, ona göre de bir yenilemeyi yapabilirsiniz. Şu anda Türkiye olarak bu konularda sıkıntılı olduğumuz ülkelerle ilişkileri yeniden ele alabiliriz. Hele hele Haziran seçiminden sonra bir sil baştan yapabiliriz. Ve buna göre de yolumuza inşallah o şekilde devam edebiliriz” dedi.
“İnşallah kısa zamanda F-16 meselesini çözmüş oluruz”
Zirve kapsamında ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı görüşmeye dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı, Amerikan liderinin kendisine tahıl koridoru anlaşmasıyla teşekkür ettiğini söyledikten sonra Türkiye’nin ABD’den talep ettiği F-16’lar konusunda da olumlu izlenimler edindiğini dile getirdi:
“Biden tabii bu konularla ilgili önce bize teşekkürünü ifade etti. ‘Bu tahıl koridorunda üstlendiğiniz rol sebebiyle teşekkür ederim’ dedi. Bunun dışında F-16’larla ilgili konuda ‘işin tamamen elinde olduğunu, bunun hassasiyeti içerisinde olduğunu’ söyledi. Bu konudaki ilişkilerimizi devam ettireceğiz. Burada Dışişleri Bakanlarımızın, Savunma Bakanlarımızın da bu süreci yakından takip etmeleri suretiyle, temennim odur ki inşallah kısa zamanda F-16 meselesini de bu vesileyle çözmüş oluruz.”
“İstihbarat başkanımdan aldığım bilgi Amerika ve Rusya nükleer silahla ilgili teşebbüsü olmayacak”
Cumhurbaşkanı, hafta başında Türkiye’nin koordinasyonunda ABD ve Rusya’nın istihbarat başkanlarının Ankara’da yaptığı görüşme hakkında da bilgi verdi.
Erdoğan, “Şu kadarını söyleyeyim; Rusya’nın ve Amerika’nın burada nükleer silaha müracaat edip etmeyeceği konusunda İstihbarat Başkanımdan aldığım bilgi, şu an itibarıyla her iki tarafın da nükleer silahla ilgili herhangi bir teşebbüsünün olmayacağı istikametinde. Biz de tabii yakın markajda tutalım, sık sık biraraya gelmelerini sağlayalım istiyoruz. Allah göstermesin; bu yeni bir dünya savaşına yol açar. Buna da fırsat vermeyelim” diye konuştu.
Meloni’den Erdoğan’a SAMP-T satışı konusunda olumlu mesaj
ABD’den Patriot hava savunma sistemini tedarik edemeyen, Rusya’dan aldığı S-400’lerin akıbeti hala belirsiz olan Türkiye'nin bir süredir Fransa ve İtalya’nın ürettiği SAMP-T füzelerine talip olduğu biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem “sözünü esirgemeyen bir hanımefendi” olarak tanımladığı İtalya’nın yeni başbakanı Giorgia Meloni ile hem de uzun zamandır inişli çıkışlı ilişki içinde olduğu Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı, “Ona sadece dedim ki ‘Emmanuel, bazı yerlerde bana sataşıyorsun, daha önce de konuştuk. Sen dedin ki ‘hanımlar gayet iyi anlaşıyor ama biz anlaşamıyoruz.’ ‘Yok, yok anlaşıyoruz, bugün burada görüşmelerimiz oldu’ dedi. ‘Bundan sonra da bu böyle devam etsin. Herhangi bir sıkıntıya fırsat vermeyelim’ dedim. Fransa ile en önemli konulardan bir tanesi SAMP-T meselesi. Bu konuyla ilgili İtalya Başbakanı ile yaptığımız görüşmede dedi ki ‘Teknik bazı sorunlar kaldı, bunları da çözmek suretiyle üçlü olarak Fransa, İtalya, Türkiye SAMP-T meselesini de kısa zamanda çözelim.’ İtalya Başbakanı ile ilk görüşmemizdi ama çok ciddi, kararlı bir görüşme yaptık. İtalya ile Avrupa Birliği’nden gelecek destek de önem arz eden konuların içerisinde. Uzun zamandır İtalya ile münasebetlerde bir zayıflama vardı. Bunu yeniden bir canlandırma konumuna gelebiliriz. Bu konuda mutabakatımızı orada karşılıklı olarak yineledik ve İtalya ile adımlarımızı da bu şekilde inşallah atacağız” dedi.
Erdoğan, İtalya ile ENI ile enerji işbirliği ve sığınmacı göçü başlıklarında gündemlerinin de gelecek günlerde görüşüleceğini ifade etti.
“Putin’le Sinop’u da görüşmüştüm, orada da inşallah dört türbin inşa edeceğiz”
Rusya ile Mersin’de inşa edilen Akkuyu nükleer santralının 2-3 yıl içinde faaliyete geçeceğini de belirten Erdoğan, Türkiye’nin Sinop’ta yapmak istediği nükleer santral için yine Rusya’nın tercih edileceği işaretini verdi.
Cumhurbaşkanı, “Enerji konusunda Türkiye olarak şu an itibarıyla iyi bir konumdayız diyebilirim. Birilerine muhtaç değiliz. Hele hele Akkuyu olayı şurada 2-3 sene içinde bittiği anda, oradan da çok ciddi bir kapasiteyi elde etmiş olacağız. Ardından ben yine Sayın Putin’le Sinop’u da görüşmüştüm. Orada da inşallah dört türbin inşa edeceğiz ve Akkuyu kadar -belki daha fazla- oradan da elde edeceğiz. Bunları da elde ettiğimiz andan itibaren enerji ihracına da rahatlıkla başlayabiliriz. Bu arada bize ‘biz sizi enerji noktasında da destekleyebiliriz’ diyen ülkeler de var. İnşallah gerekirse oralardan da kendimiz için olmaktan öte alıp ihracını yapma, yani swap diyebileceğimiz bir süreci de başlatma şansımız ayrıca var. İsim vermeyeyim, onu gidip görüşüp, karara bağladıktan sonra açıklarız” dedi.