İzmir’de farklı üniversitelerde okuyan bir grup gönüllü, ülkelerindeki savaştan kaçarak şehre yerleşen Suriyeli ailelerin çocuklarına gönüllü öğretmenlik yapıyor. Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin iki yıl önce başlattığı projeye Ege Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi öğrencileri destek veriyor.
“Entegrasyon tek taraflı olmuyor”
VOA Türkçe’ye konuşan Dernek Başkanı Muhammed Salih Ali, “Yakın zamanda Suriye’ye dönme ümidi görmüyoruz. Bu nedenle çocukların entegrasyonu için böyle bir proje başlattık. Üniversite öğrencileri gönüllü olarak Suriyeli çocuklara derslerinde ve ödevlerinde yardımcı oluyor. Birlikte oyunlar oynuyorlar. Resim, satranç, müzik, tiyatro gibi faaliyetler gerçekleştiriyorlar” dedi.
Suriyeli çocukların ilk geldikleri yıllarda Geçici Eğitim Merkezleri’nde eğitim gördüğünü hatırlatan Ali, “O merkezlerde Arapça eğitim görüyorlardı. Evde de Arapça konuşuyorlar. Ama şimdi Türk okullarına geçiyorlar. Suriyeli çocukların bir kısmı Türkçe konusunda zorluk çekiyorlar. Bazen okullarda ayrımcılık da olabiliyor. Bu sorunları çözmek için çok çaba harcamak gerekiyor. Entegrasyon tek taraflı olmuyor. İki taraflı bir çaba gerekiyor. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarını da desteğe çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gönüllüler de çocuklardan öğreniyor
Öğrenciler de aldıkları destekten memnun. Kendi aralarında Arapça konuşuyorlar. Ama birçoğu akıcı şekilde Türkçe konuşabiliyor. Beşinci sınıfa giden Muhammed Nur Şaban, annesi Türklerle konuşurken ona tercümanlık yaptığını söylüyor. Şaban okulunda teşekkür belgesi almış. Takdir belgesini az bir farkla kaçırmış: “En çok matematik ve İngilizce derslerini seviyorum. Büyüyünce doktor olmak istiyorum. Burada bazen ders çalışıyoruz. Bazen oyun oynuyoruz. Bana çok faydası oluyor.”
Gönüllü olarak Suriyeli çocuklara derslerinde yardımcı olan Cansu Erdem, Katip Çelebi Üniversitesi’nde Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencisi. Üç yıldır gönüllü olarak göç alanında faaliyetlerde bulunan Erdem, daha önce Suriyeli kadınlara Türkçe dersi de vermiş. VOA Türkçe’ye konuşan Erdem Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği’ni sosyal medya üzerinden tanıdığını söylüyor: “Çocuklara zorlandıkları derslerde yardımcı olmaya çalışıyorum. Matematik, Türkçe, fen gibi farklı dersler olabiliyor. Bu arada ben de onlardan biraz Arapça öğreniyorum.”
Suriyeli çocuklara destek verenler sadece Türk üniversite öğrencileri değil. Suriyeli gönüllüler de bu çalışmaya katılıyor.