Amerika Başkan seçim sürecinde ‘Süper Salı’ olarak adlandırılan 1 Mart önseçimleri, anketleri yanıltmadı ve Demokrat Parti cephesinde Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti cephesindeyse Donald Trump, konumlarını güçlendirdi.
Kesin olmayan sonuçlar, Demokrat aday adayı Clinton’un Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Virginia, Tennessee ve Texas’ı aldığını gösteriyor. Buna karşılık Vermont Senatörü Bernie Sanders, kendi eyaleti Vermont dahil, Colorado, Minnesota ve Oklahoma’yı aldı.
Cumhuriyetçi Parti’deyse milyarder emlakçı Donald Trump yedi eyalette; Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Tennessee, Vermont ve Virginia’da Süper Salı önseçimlerini kazandı. Texas eyaleti senatörü Ted Cruz, kendi eyaletini kazandığı gibi komşu Oklahoma’yı ve Alaska'yı da alırken Florida Senatörü Marco Rubio önseçim sürecinin başından bu yana ilk eyaletini, Minnesota’yla kazandı. Rubio tüm umudunu tüm delegeleri almayı hesapladığı eyaleti Florida’ya saklıyor.
Önseçim sonuçları çok şaşırtıcı olmadı. Son kamuoyu yoklamaları, Trump ve Clinton’a hem Süper Salı eyaletlerinde, hem de ulusal düzeyde büyük şans tanıyordu. Zafer konuşmalarını yapan iki aday da, partili rakipleri yerine birbirlerini hedef almayı tercih etti.
Trump’ın “Amerika’yı yeniden güçlü ülke yapacağız” sloganını eleştiren eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Amerika’nın hiçbir zaman gücünü yitirmediğinin altını çizerek, önemli olanın Amerika’nın “bütünlüğünü” korumak olduğunu söyledi.
Trump ise kendi konuşmasında bu sloganında ısrar etti, Clinton’un Amerika’nın bütünlüğünü nasıl korumak istediğini anlamadığını söyleyerek, “Amerika’yı güçlü ülke yapmak bütün bir ülke yapmaktan daha iyi” diye konuştu.
Son günlerde aralarında hakarete varan tartışmalar yaşadığı Marco Rubio’ya da değinen Trump, Florida senatörünün oldukça zorlu bir akşam geçirdiğini, çok fazla para döktüğünü ama “hafif sıklet” biri olduğunu savundu. Trump “Gecenin kaybedeni Rubio” diye konuştu.
Öte yandan Vermont’ta konuşan Bernie Sanders, iyimserliğini yitirmedi. “Bu kampanya bir başkan seçimi meselesi değil, Amerika’yı dönüştürme meselesi” diyen Sanders, Demokrat Parti önseçimlerinde delege dağılımının nispi sistem üzerinden yapıldığına dikkati çekerek, Süper Salı’da önemli miktarda delege toplayacağını söyledi.
NBC kamuoyu yoklamasında Trump ve Clinton önde
Bu arada NBC televizyonu tarafından yapılan son kamuoyu yoklaması, Donald Trump’a verilen Cumhuriyetçi Partili desteğini yüzde 40 olarak kaydederken, Rubio’nun yüzde 21, Cruz’un ise yüzde 18 desteği var. Yüzde 10’un altında kalan iki adaysa emekli cerrah Ben Carson ve Ohio Valisi John Kasich.
NBC kamuoyu yoklamasında Demokrat Parti’deyse Hillary Clinton, Bernie Sanders’a karşı yüzde 41’e karşı yüzde 51 üstünlüğe sahip.
Neden ‘Süper Salı’?
Süper Salı, bir günde çok sayıda eyaletin önseçim yaptığı, aynı zamanda parti kurultaylarına gönderilmek üzere önemli sayıda delegenin belirlendiği bir gün. Demokrat Partili bir adayın parti başkan adaylığını kazanması için 2 bin 383, Cumhuriyetçi bir adayın da partisinin adaylığını kazanması için minimum 1237 delegenin desteğine ihtiyaç var. Süper Salı’da Demokratlar 1004, Cumhuriyetçiler ise 595 delege çıkaracak.
‘Süper Salı’ kavramı yakın bir zamandır yerleşik. Bunun nedeni, ilk önseçimlerin yapıldığı Iowa gibi küçük bir eyaletin belirleyici unsur olmasına, aday adaylarının kampanyalarını aylarca ülkeyi demografik açıdan temsil etmeyen bu eyalette yürütmesine duyulan tepkinin ürünü.
Süper Salı’nın belirleyici olmasını sağlayan etkenlerden biri de, artık küçük adayların yola devam edip etmeme konusunda karar almaları.