Peruk, ilk çağlardan beri hem erkekler hem de kadınlar tarafından, kimi zaman süslenmek için kimi zaman da statü göstergesi olarak kullanıldı. Peruk kullanımı özellikle 16. yüzyılda giderek yaygınlaştı.
Roma İmparatorluğu döneminde peruk yapımında savaş esirlerinin saçları kullanılıyordu. Orta çağda hizmetçilerin saçları kullanılmaya başladı.
Fransız Devrimi’nin ardından önemini büyük ölçüde kaybeden peruk, 1950’lerden sonra sentetik saçın üretilmesiyle birlikte moda dünyasında tekrar kullanılmaya başladı.
Doğal saçtan yapılan peruğa ilgi artıyor
Günümüzde de hala sentetik saçtan yapılan peruklar kullanılıyor. Ancak doğal saçtan yapılan peruklara ilgi giderek artıyor.
İzmir’de kuaförlükle başladığı mesleğini peruk ustalığına dönüştüren Kemal İnci de doğal saçtan yaptığı perukları Amerika, Almanya, İsviçre gibi ülkelere satıyor.
İnci, doğal saçları Çin, Vietnam, Özbekistan gibi Asya ülkelerinden alıyor. Saçların kalitesine göre fiyatlandırıldığını kaydeden İnci, “Kilosu bin dolardan daha düşük kaliteli saç bulmak pek mümkün değil” diyor.
Saçlar önce renklerine, cinslerine ve uzunluklarına göre ayrılıyor. Özenle yıkanıp temizleniyor.
Saçlar daha sonra demetler haline getiriliyor ve peruk filesine dikilerek kullanıma hazır ediliyor.
VOA Türkçe’ye konuşan İnci, doğal saçlarla yapılan perukların çok daha dayanıklı olduğunu belirtiyor: “Sentetik saçlardan yapılan peruklar cam gibi parlar, uzun süre kullanılamaz. Doğal saçlardan yapılan peruklar ise, boya yapılmadığı, makinada yıkanmadığı sürece, yani iyi bakılırsa, yıllarca kullanılır.”
Kemoterapi görenlerin tercihi
İnci, mesleğe ilk başladığı yıllarda birçok kadının gardırobunda kullanıma hazır bir peruk bulunduğunu anlatıyor.
Daha sonraları perukların kullanıcı kitlesi değişmiş: “Türban yasağı döneminde, özellikle sentetik peruklar türban takanlar tarafından kullanılıyordu. Günümüzde ise ağırlıkla kemoterapi gören hastalar peruğu tercih ediyorlar. İsteyenlere kemoterapi başlamadan önce kendi saçlarını keserek, o saçlardan peruk yapıyoruz. Ayrıca saçları boyadan yananlar ve doğuştan saçsız olanlar da peruk kullanıyor.”
Doğal saçlar, sadece peruk yapımında değil, saç uzatmada da kullanılıyor.
Kadınları platin renk saç modası konusunda uyaran usta perukçu, bu renge ulaşmaya çalışanların saçlarını yakabileceğine dikkat çekiyor.
İnci, saçların sağlıklı olması için pH derecesi düşük şampuanlar kullanılmasını tavsiye ediyor.
68 yaşındaki Kemal İnci’nin bir sonraki hedefi, Amerika’da bir dükkan açmak.