Erişilebilirlik

Stajyer Avukatlar ‘Geçinilebilecek Ücret’ Talep Ediyor


Stajyer Avukat ve Hukuk Öğrencileri Dayanışma Ağı üyesi bir grup stajyer avukat, ‘yaşanabilir ücret’ talebiyle İstanbul Barosu önünde gösteri düzenledi.

Stajyer avukatlar ve hukuk öğrencileri barolardan yaşanabilir bir tavsiye ücret açıklaması ve bunun denetimini talep ederek ücret sorununun da kanuni düzenlemeyle çözülmesini istedi.

Stajyer avukatlar, yaşadıkları sorunların kronikleşmiş olduğuna dikkat çekerek ne hükümet yetkilileri ne de baro yönetimleri tarafından yıllardır dile getirilen bu sorunların çözülmesi adına herhangi bir adımın atılmadığını ifade ettiler.

“Aldığımız ücret en temel insani ihtiyaçlarımıza dahi yetmemektedir”

Basın açıklamasında konuşan stajyer Avukat Selen Artan, “Bizler icra dairelerinde, mahkeme kalemlerinde ve patron avukatların gönderdikleri her yerde sabah akşam çalışan, ancak bu çalışmanın karşılığında asgari ücrete dahi layık görülmeyenleriz. Mesleki eğitim adı altında birçok işi yapıyoruz. Yer yer patron avukatlara binlerce lira kazandırdığımız halde hukuk büroları açısından ücret alması yasak bahanesiyle neredeyse üç kuruş paraya çalıştırılmaktayız. Yıllardır süregelen sorunlarımız pandemi döneminde artmış, son kriz koşullarında ise çekilmez bir vaziyete gelmiştir. Son artan fatura zamlarıyla birlikte birçok arkadaşımız faturalarını ödeyememekte, aldığımız ücret en temel insani ihtiyaçlarımızı dahi yetmemektedir” dedi.

Stajyer Avukatlar ‘Yaşanabilir Ücret’ Talep Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

Stajyer avukatlar taleplerini şöyle sıraladı:

1.Baro yaşanabilir, insanca bir tavsiye ücret yayımlamalı. Buna uyulması takip edilmeli, ücretsiz veya düşük ücretle stajyer çalıştıran avukatlara ilişkin disiplin süreci başlatılmalıdır.

2. Stajyerlerin insanca bir ücret alması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

3. Stajyer avukatların ücret alması yasak söylemi yalandır. Bu yalanın yayılmasını önlemek ve ortadan kaldırma görevi barolardadır. Barolar bu görevlerini yerine getirmelidir.

4. Staj sonunda istenilen ruhsat harcı kaldırılmalıdır.

“Stajyer avukatlar ucuz işgücü olarak değerlendiriliyor”

Staj döneminin eğitim-öğretim faaliyeti gibi bir süreç olarak algılandığını ancak gerçeğin böyle olmadığını ifade eden stajyer avukat Fırat Doğan sözlerine şöyle devam etti:

“Bizler birçok avukatın yapabildiği duruşmaya girmek ve çeşitli belgeleri imzalamak dışında birçok şeyi yapıyoruz. Dilekçe yazma, icra dairelerinde çalışma, yer yer notere gitme, vergi dairesine gitme gibi işlerin her birisini stajyer avukatlar yapıyor. Bugün adliyelerdeki icra dairelerinde stajyer avukatların nasıl çalıştığını görürsünüz.”

Birçok stajyer avukatın asgari ücretin altında bir ücretle çalıştığını kaydeden Doğan, “Bu koşullar bizim için aslında çok zor bir süreci beraberinde getiriyor. Çünkü Türkiye’de artan yoksullaşma özellikle faturaların çok yüksek gelmesi bazı arkadaşlarımızı faturalarını dahi ödeyemez duruma getirdi. Geldiğimiz nokta, stajyer avukatların asgari ücretin altında ya da çok komik rakamlara çalıştığını, yaşamlarını dahi idare ettiremediği bir süreci işaret ediyor” diye konuştu.

Stajyer avukatların ucuz işgücü olarak değerlendirildiğini söyleyen Doğan, bu durumun başkaca birçok problemi beraberinde getirdiğini ifade etti.

Doğan, “Bizler mesleğimizi daha öğrenirken bu meslekten soğuyarak işimizi öğrenmiş oluyoruz. Bu bir hukukçuluk değil de hukuk teknikeri olmak gibi bir şeye eviriliyor. İnsan, yaptığı işe yabancılaşıyor. Burada çok ciddi kronikleşmiş bir sorun var. Türkiye’deki ekonomik durumlar bu sorunları iyice arttırıyor” dedi.

“Hayal ettiğim mesleği yaşayamıyorum”

İstanbul Hukuk Fakültesi’ni dereceyle kazandığını ve onur derecesiyle mezun olduğunu kaydeden Eda Gözel, stajyer avukatlık sürecinde hayal ettiği mesleği yaşayamadığını söyledi.

“4 sene önce İstanbul Hukuk’u dereceyle kazandım. Onur derecesiyle de mezun oldum ama şu anda asla hayal ettiğim mesleği yaşayamıyorum. Diğer arkadaşlarıma nazaran biraz daha iyi bir ücrete çalışıyorum ancak bu da benim sabah 7’de başlayıp gece saat 22-23’lere kadar çalışmamı gerektiriyor. Beni buna mecbur eden nedenlerin en başında ise buradan çıkarsam işsiz kalacağım ve muhtemelen daha iyi iş bulamayacağımın kaygısı ne yazık ki. Yani açıkçası bu durumun değişmesini istiyoruz. Hepimiz bunun için mücadele ediyoruz.”

XS
SM
MD
LG