Erişilebilirlik

Sokaklardan Satranç Şampiyonluğuna: ‘Kaçak Kral’


Dünya Satranç Şampiyonu, 12 yaşındaki Bangladeşli Fahim
Dünya Satranç Şampiyonu, 12 yaşındaki Bangladeşli Fahim

Fransa, babasıyla kaçarak, yasadışı yollarla ülkeye gelen ve önce Fransa, ardından da Dünya Satranç Şampiyonu olan 12 yaşındaki Bangladeşli Fahim’i konuşuyor

Fransa, babasıyla kaçarak, yasadışı yollarla Fransa’ya gelen ve önce Fransa, ardından da Dünya Satranç Şampiyonu olan Bangladeşli 12 yaşındaki Fahim’i konuşuyor. Sokaklarda kalıp, evsiz ve kaçak bir hayat pahasına Fransa’ya gelen Fahim, üç yıl içinde Fransa, ardından da Avrupa ve Dünya Satranç Şampiyonu oldu. Fransa, Fahim ve babasının statüsünü yasallaştırırken, satranç hocası Xavier Parmentier, “Bir Kaçak Kral - Un Roi Clandestin” adlı bir kitap yazdı. Kitabın diğer dillere çevirileri ve film hakkı daha kitap basılmadan satıldı.

Fahim’in satranç hikayesi babasının arkadaşları ile oynadığı satranç buluşmalarına uzanıyor. Babası Nura Alam, Fahim’i 5-6 yaşlarında elinden tutarak arkadaşlarıyla satranç oynamaya götürür. Satranç taşlarına dokunur dokunmaz tutkuyla bu oyuna bağlanan Fahim, iki ayda yaşadığı kentteki turnuvada şampiyon olur. Ardından Hindistan’daki büyük turnuvada da şampiyon olan Fahim, bütün gazetelerde haber olunca, Bangladeş’te politik çekişmede olan aşiretlerin dikkatini çeker ve kaçırılma tehdidi alır. Bu tehdit üzerine oğlunu Fransa’ya kaçıran babası Nura Alam, 2008’de Paris’e yakın Cretiel banliyösünde kaçak kalmaya başlar. Fahim ve babası sokakta çadırlarda, işsiz ve kaçak bir hayata başlar.

Satrançla gelen umut

Dünya Satranç Şampiyonu Bangladeşli Fahim
Dünya Satranç Şampiyonu Bangladeşli Fahim
Ancak bu umutsuz kaçak göçmen hikayesi Fahim’in Creteil Satranç Kulübü’ne üye olmasıyla değişir. Kısa sürede satranç zekası keşfedilen Fahim’i kulübe üye aileler evlerinde barındırmaya başlar. Babası hala sokakta yatmaya devam eder. Bu arada Fahim küçüklerin yarıştığı Okullararası Satranç Yarışması’nda birinci gelince, 2012 Ağustos’unda Prag’da yapılacak Avrupa Satranç Şampiyonası’na katılması gündeme gelir. Ancak yasal olarak ikamet etmediği için Fransa’yı temsil edemez. Üstelik valilik Fahim ve babasının sınır dışı edilmesi kararı alır. Kent Fahim ve babasına destek toplantıları düzenler, olay Başbakan’a kadar gider. Dönemin Başbakanı François Fillon devreye girerek Fahim ve babasına önce üç aylık, ardından daha uzun süreli oturum izni verilmesini sağlar.

Fahim’in babasına Cretiel Belediyesi Yemekhanesi’nde iş verilir, Fahim okula kaydolur, her ikisine de kalabilecekleri bir sosyal konut tesis edilir. 2013 yılında Fahim Fransa’yı temsil ettiği Satranç Şampiyonası’nda dünya birincisi de olur. Tam bir dahi olan Fahim, Franszıca’yı da çok çabuk öğrenerek, derslerinde de büyük başarı gösterir.

“Çağdaş peri masalı”

Creteil’deki satranç hocası Xavier Parmentier ve Sophie le Callennec, Fahim’in “Çağdaş peri masalını” andıran hikayesini kitaplaştırdı. Kitap daha basılmadan pek çok dile çevrildi ve film hakkı satın alındı. Bütün hayatını, eşini ve kızını geride bırakan Fahim’in babası geldiği noktadan memnun. Fahim, kitabın tanıtımı için çıktığı bir televizyon programında, “Önceleri ona beni annemden ayırdığı için kızıyordum. Ama benim için yaptıklarından dolayı ona minnettarım. Annemlerin de gelmesi için başvuruda bulunduk. İnşallah kısa zamanda onlar da gelecek” dedi.

Satranç hocası Parmentier kitabın son cümlesinde de belirttiği gibi Fransa’nın göçmen politikasını eleştirerek, “Bu ülkede normal bir hayat sahibi olabilmek için Fransa şampiyonu olmak zorundasınız. Bu çok acı. Her çocuk normal bir hayatı hak eder” dedi. Parmentier, diğer göçmen çocukların da şampiyon olmadan normal bir hayata kavuşabilmesi için bu kitabı yazdığını dile getirdi.
XS
SM
MD
LG