Erişilebilirlik

Sokağa Çıkma Yasağı Çözüm Olur mu?


Corona Salgınıyla Mücadelede Sokağa Çıkma Yasağı Çözüm Olabilir mi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:24 0:00

Corona nedeniyle hayatlarını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Başta ‘evde kal’ kampanyası olmak üzere Türkiye’nin aldığı önlemlere rağmen test sayısı henüz 20 bin 345’e ulaşmışken vaka sayısının 1300'e yaklaşması endişeleri arttırıyor.

Kimileri Corona virüsünün etkilerinin azaltılması için sokağa çıkma yasağının 65 yaşının üstündekiler ve kronik rahatsızlığı olanlarla sınırlı kalmasının yeterli olmadığını düşünüyor.

Gül: ‘‘Temel ihtiyaçların dışında tüm kamu ve özel kurumların kapatılması lazım’’

Fatih’te esnaflık yapan ve VOA Türkçe’ye konuşan Fatih Gül, ‘‘Bir an önce devletin önlemleri arttırması gerekiyor. ‘Evde kal’ projesine devlet olarak destek vermesi gerekiyor.

Yani devletin, elektrik, su, doğalgaz gibi zorunlu ihtiyaçları karşılayanlar ile temel gıda temini yapan fabrika ve mağazalar dışında kalan yerleri kapatması lazım. Hem özel hem kamuda bu yapılmalı. Yoksa bu salgının önüne geçemeyiz’’ dedi.

Yakar: ‘‘Hükümetin en geç bir ay içinde sokağa çıkma yasağını uygulayacağını düşünüyorum’’

Bir hafta önce çalıştığı restorandan çıkarılan ve işsiz kalan Yusuk Yakar da en geç bir ay içinde yaygın şekilde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını düşünüyor.

Yakar, ‘‘Corona virüsü salgını, ilk olarak Çin’de başladı. Ve birkaç gündür görüyoruz ki Çin’de durmuş vaziyette. Çin’in sokağa çıkma yasağı uyguladıktan sonra bu salgının önüne geçebildiğini düşünüyorum. Türkiye de bunu aynı şekilde yapmalı. Yapmazsa bunun önüne geçemez. Ben hükümetin en geç bir ay içinde sokağa çıkma yasağını uygulayacağını düşünüyorum’’ dedi.

Yakar: ‘‘Bir ay çalışıyoruz, ikinci ay çalışmazsak öteki ay aç durumdayız’’

Bu ay sonunda evlilik yolunda ilk adımı atmak için söz kesme hazırlıkları yapan Yakar, önce işten çıkarılması ardından da Corona salgının yaygınlaşması üzerine müstakbel eşiyle konuşarak söz konusu töreni ertelemiş. Yıllardır gurbette bulunan Erzurumlu restoran çalışanı, devletin güvencesiz çalışanları Corona krizinde ezdirmemesini istiyor.

‘‘Bir hafta öncesine kadar restoranda çalışıyordum. Sektörde zaten 25 gündür bir düşüş vardı. Geçen hafta işletmemiz kapandı, bizi de süresiz ücretsiz izne çıkardılar. Şu anda bekliyoruz. Evde kalarak ne kadar idare edebilirsiniz ki? Benim herhangi bir ek gelirim yok. Devlet mutlaka çalışmayan kesimler için ekonomik paket sunmalı. Kimle telefonda konuşsam herkes kan ağlıyor. Ben en fazla bu şekilde 15-20 gün idare edebilirim. Bir ay çalışıyoruz ikinci ay çalışmazsak öteki ay çalışamazsak aç durumdayız. Çalışan kesimin asgari ücret kesiminin yüzde 80’i böyle.’’

‘‘Sokağa çıkma yasağı gelecektir ama evine ekmek götüremeyeceklere çözüm bulunmalı’’

Yakar gibi restoranda çalışan Ramazan Akbaş da geçtiğimiz hafta işten çıkarılmış. Akbaş, da sokağı çıkma yasağının an meselesi olduğu görüşünde:

‘‘Şu an 65 yaş üzeri sokağa çıkma yasağı var ama gün geçtikçe genç nesli de ekleyecektir. Çok geçmeden devletimizin tedbir alacağını düşünüyorum. Sokağa çıkma yasağı gelecektir. İnsanlar evine götürmek için çalışıyor. O eve ekmek götüremezse aç kalacak. Benim gibi insanlardan bahsediyorum. Bence çalışanları dikkate alan evine ekmek götüremeyeceklere çözüm bulacak yeni bir ekonomik tedbir paketi oluşturulmalı.’’

‘‘Sokağa çıkmazsak evimizin ihtiyacını kim karşılayacak?’’

Corona salgının olumsuz etkilenen bir diğer grup, taksiciler. Son bir haftada yüzde 70’ten fazla iş kaybına uğradığını söyleyen taksi şoförü Veysel Şenalp, durumun vahametini ortaya koymak için bir hesap yapıyor.

‘‘Patron bize diyor ki 12 saatlik yevmiyen 250 lira. 12 saatte 250 lirayı çıkartman lazım, artı 100 lira mazot, 350 TL. Yeme içme sigaran da var etti mi sana 400. Sen bunun üzerinde iş yapacaksın ki ekmek götüreceksin. Günlük işler 160-170 liraya düştü en iyi gün 200 oldu. Son 10 günde eve para götüremiyoruz, patrona da borçlanıyoruz. Şimdi sokağa çıkma yasağından bahsediliyor, sokağa çıkmayalım, tamam. Devlet ne derse peki tamam. Peki evimizin ihtiyaçlarını kim karşılayacak? Devlet karşılayacak mı devlet hangimizin karşılayacak? 83 milyon insan var. 83 milyona nasıl yetişecek devlet?’’

‘‘Corona virüs korkusuyla insanları robotlaştırmak istiyorlar’’

Bir yanda sokağa çıkma yasağının genişletilmesini savunanlar diğer yanda ekonomik tedbirlerin yetersizliğini dile getirenler var. Ancak bir başka kesim var ki onlar Corona virüsünün kandırmaca olduğunu düşünüyor. Yıllarca aşçılık yapan Eşref Demir onlardan biri.

Maske ve eldiven takmadığını söyleyen Demir, ‘‘Ben Corona virüse inanmıyorum. Vadesi dolmuş insanlar hayatını kaybetmiş olabilir. Bünyesi zayıfsa gripten zaten insan ölüyor. Sen kendini kollayacaksın ama her şey Allah’ın elinde. Şimdi sürekli ‘insanlar evden çıkmasın’ deniyor. Neden? Çünkü Corona virüs korkusuyla insanları robotlaştırmak istiyorlar’’ diyor.

XS
SM
MD
LG