Kıbrıs Adası'na Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı'nın 50'nci yıldönümü nedeniyle Cumhurbaşkanı ve AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan'la CHP Lideri Özgür Özel'in yeniden buluştuğu anlar yaşandı. Özel, Erdoğan'la sohbetiyle ilgili "Kıbrıs ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Burada ihtiyaç duyulan birlik beraberlik ruhuna uygun bir temas oldu" dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ev sahipliğindeki Barış Harekatı'nın 50'nci yıldönümü töreni, Türkiye siyasetinde "normalleşme" girişimi sonuçsuz kalması ardından iktidar ile muhalefet buluşmasına tanıklık etti.
Tören sırasında devlet protokolü uyarınca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve onun yanında ise Özel'in oturduğu tabloda, üçlü sohbet kareleri göze çarptı. Özel'in yanında MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye yer ayrılmış iken, İYİ Parti Lideri Müsavat Dervişoğlu ise kabine üyelerinden sonraki koltukta yerini aldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in de katıldığı törende çok sayıda bakanın yanı sıra uzun süredir Ankara siyasetinde sessizliğine işaret edilen eski Başbakan Binali Yıldırım'ın da protokolde olması dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören konuşmasında, muhalefet ile birlikte olmaktan memnuniyetini ifade etti. Erdoğan, "Bugün, tıpkı yarım asır önce olduğu gibi yine tek yüreğiz, tek bileğiz. Ana vatan Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak sırt sırtayız. İktidar, muhalefet ayrımı olmadan bugün burada bulunmamız, Türkiye’nin ve Türk milletinin Kıbrıs davasına verdiği önemin göstergesidir. Kuzey Kıbrıs bizim göz bebeğimizdir, canımızdan bir parçadır. Millî meselelerde ortaya koyduğumuz ortak dayanışma tablosunu inşallah güçlendirerek devam ettireceğiz" ifadesini kullandı.
Erdoğan, ayrıca Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Kıbrıs’ın tutumuna dikkat çekerek, "Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz. Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. ‘Müzakerelere, yıllar önce İsviçre’de bıraktığımız yerden devam edelim’ demenin kimseye faydası yoktur. Bakın biz müzakereye, görüşmeye, Kıbrıs’ta kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada da bırakmayız” mesajını verdi.
Özel: Kıbrıs’a yavru vatan diye değil kardeş ülke olarak bakıyoruz
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise törende, Erdoğan'la sohbetine ilişkin "Nezaket cümleleri kuruldu, hal-hatır sorduk. Kıbrıs ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. 3 gündür Kıbrıs'tayız. Temaslarımız hakkında bilgi verdim. Burada ihtiyaç duyulan birlik beraberlik ruhuna uygun bir temas oldu” açıklamasında bulundu.
Adada iktidar ve muhalefet partileri liderleriyle de iki gündür görüşmeler yürüten Özel, Kuzey Kıbrıs’ta parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine AK Parti iktidarınca müdahale edilmesini kabul etmedikleri mesajını verdi. Özel, "Türkiye'den bazı siyasi partilerin doğrudan müdahil oldukları ve maalesef kamu görevlilerinin bu işe alet edildiklerini takip etmiş, tepki göstermiştik. Biz Kıbrıs halkının iradesinin arkasındayız ama bir kırmızı çizgimiz var bizim, o da demokrasi" dedi.
"Kıbrıs'a 'yavru vatan' söylemi ile değil dost ve kardeş ülke olarak bakıyoruz" diyen Özel, Kuzey Kıbrıs'ı bir bütün olarak sahiplendiklerini söyledi.
Özel, Kıbrıs ziyaretinde kendisini karşılamadığı için Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu’na ise sert tepki gösterdi. Özel, "Kıbrıs'ta bir kusur yapıldıysa Kıbrıs'taki Türkiye'nin büyükelçisinindir. Bu tabi meslekten gelmemenin ve geldiği makamı hazmedememenin sonucudur. Bu konudaki rahatsızlığımızı Dışişleri Bakanlığı'na resmi olarak bildireceğiz" diye konuştu.
Dervişoğlu da törenlere katıldı
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ise, Özel ve beraberindeki CHP heyetiyle birlikte KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre'nin verdiği resepsiyona katıldı.
Dervişoğlu, Özel'in yanında kendisine yöneltilen CHP'yle İYİ Parti arasında ittifak ihtimaline ilişkin soruya karşılık "Yerel seçime yaklaşık 4 yıl, zamanında yapılırsa genel seçime de uzunca bir zaman var. O günlere şimdiden bir şey söylemek mümkün değil” yanıtını verdi.
Normalleşme sürecine ilişkin bir soru üzerine de Dervişoğlu, “Bizim aramızda hiç anormalleşme olmadı. Normalleşme arayanların - burada lafım Özgür Bey'e değil - sistemi anormalleştiren, süreci anormalleştiren insanların böyle bir arayışı oluyor. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi ve iktidar partisi ile TBMM'de normaller standartlarda çalıştık ama toplumu gererek bundan siyaseten nemalanmak isteyen, o gerginliği kutuplaştırmaya dönüştürenlerin aslında rutin bir birliktelik olan bu görüşmeleri normalleşme talebi gibi sunmaları yadırganacak bir durum. Bizim ilişkilerimiz her zaman normaldi" dedi.
Kıbrıs'a ilişkin soru üzerine ise Dervişoğlu, KKTC’nin, barış harekatı yapıldığından bu yana herhangi bir askeri sorunla karşı karşıya kalmadığına işaret etti. Dervişoğlu, “Bu durum Türk tarafının uyumlu ve çözümden yana olmasından kaynaklanıyor. Bundan memnun olmayan çevreler de suyu bulandırmak üzere burada yaşayan iki halkın, iki egemen devletin, yol haritasına zarar vermek için olumsuz işlere adım atıyor. Kıbrıs'ın güneyinde planlananları bu kapsamda değerlendiriyorum. Ama Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hak ve hukukunu savunmak için siyasetin neyi yapması gerekiyorsa parti ayrımı gözetmeksizin TBMM üzerine düşen sorumluluğu yerine getirir" diye konuştu.
Forum