Günde bir ya da iki paket sigara içenler ağır içici kategorisine giriyor. Yeni bir araştırmaya göre uzun süredir sigara kullananların yaşamlarının ilerki yıllarında ciddi hastalıklara yakalanma riski daha yüksek. Bu hastalıklardan biri böbrek kanseri.
Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün tüketiminin dünyanın en büyük halk sağlığı sorunlarından biri olduğuna ilişkin açıklaması hiç da abartılı değil. Örgüt, her yıl en az yedi milyon kişinin, bir başka deyişle her on yetişkinden birinin sigara kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğünü bildiriyor ve şu anda sigara kullananların neredeyse yarısının tütün tüketiminin yol açtığı hastalıklardan öleceğini tahmin ediyor.
Sigara içmenin kalp hastalığı, inme ve sigara dumanının çekildiği akciğerlerde kansere yol açtığı biliniyor.
Duke Üniversitesi Kanser Enstitüsü’nden Doktor Thomas Polascik, sigara dumanının akciğerlerden kan dolaşımına karıştığını ve böbreklere kadar ilerlediğini, burada oluşan tümör tespit edilinceye kadar büyüdüğünü söylüyor:
”Hasta idrarında kan görünceye ya da ağrıdan şikayet edinceye kadar böbreğinde tümör olduğunu anlamayabilir.”
Hasta acil servise karın ağrısı ya da hazımsızlık şikayetiyle başvurduğunda manyetik rezonans ya da bilgisayarlı tomografiyle yapılan tetkikler böbrekte tümör olduğunu tespit ediyor.
Daha önce yapılan araştırmalar tütün kullanımı ve böbrek kanseri arasında bağ olduğunu ortaya koymuştu. Ameliyat olan 800‘den fazla hastanın raporlarını inceleyen Duke Üniversitesi uzmanları, çok daha ciddi olan ileri derecede böbrek kanserine ilişkin bulgular elde etti.
Doktor Polascik böbrek kanseri hastalarının şu anda sigara içen, sigarayı bırakan ve hiç sigara içmeyen olarak üç gruba ayrıldığını söylüyor. İleri derecede böbrek kanseri riski taşıyanlar için günde tüketilen sigara sayısı ve sigara kullanma süresinin uzunluğu önemli. Doktor Polascik açıklıyor:
”Örneğin 10 yıl süreyle sigara içenlerin böbrek kanserine yakalanma riski yüzde 6 oranında artıyor. Ancak 10 ila 20 yıl süreyle sigara tükettiyseniz risk oranınız yüzde 45’e çıkıyor. 30 ila 40 yıldır sigara içiyorsanız sigara içmeyenlere göre bu oran yüzde 80’e fırlıyor.”
Peki uzun süre önce sigarayı bırakanların ya da hayatı boyunca hiç sigara içmeyenlerin böbrek kanserine yakalanma riski yüksek mi? Doktor Thomas Polascik şunları söylüyor:
”Sigarayı bıraktıktan 20 ila 30 yıl sonra böbrek kanserine yakalanma riski hiç sigara kullanmayanlarla hemen hemen aynı seviyeye düşer ancak az da olsa risk vardır.”
Doktorlar bu bulguların sigarayı bırakmak için yeni bir neden anlamına geleceğini söylüyor. Sigara ne kadar çabuk bırakılırsa hayatta kalma şansı o kadar artıyor. Doktor Polascik geçmişte ileri derecede böbrek kanseri olan hastaların beş yıl hayatta kalma şansının yüzde 8 olduğunu ancak görüntüleme tekniklerinin gelişmesiyle tümörün küçükken tespit edilebildiğini söylüyor:
”Tümörler henüz küçükken ameliyatla kesip alabiliyoruz. Bu durumda hayatta kalma şansı yüzde 90, 95’e çıkıyor. Bu oranlar oldukça yüksek.”
Duke Üniversitesi uzmanlarına göre, sigara dumanındaki maddelerin organlarla nasıl bir etkileşim sonucunda kanserli tümörleri oluşturduğu konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Araştırmanın sonuçları Clinical Oncology adlı tıp dergisinde yayınlandı.