Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları EYT düzelmesinin yürürlüğe girmesiyle iş yüklerinin artacağı gerekçesiyle, mağduriyetlerinin giderilmesini talep ederek eylem başlattı. İş yavaşlatmayla başlayan eylemler kapsamında, EYT’nin yürürlüğe gireceği gün değişik sendikalara bağlı SGK çalışanları iş bırakacak.
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilirken gözler, işlemlerin yapılacağı Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) çevrildi. 2 milyondan fazla kişinin emeklilik hakkı kazanacağı düzenlemenin ardından SGK çalışanları iş yüklerinin artacağı gerekçesiyle mağduriyetlerinin giderilmesi talebiyle eyleme başladı.
Eylemlerin adreslerinden bir Diyarbakır’dı. SGK İl Binası önünde toplanan Büro Emekçileri Sendikası üyeleri basın açıklaması yaptı.
Açıklamada ilk sözü alan KESK Dönem Sözcüsü Esra Ademhan, SGK çalışanlarının kurumlar arasında en fazla en düşük ücretle çalıştırıldığını söyledi.
Daha sonra söz alan BES Kadın Sekreteri Güneş Özel, kimi kurumlarda iş yoğunluğu nedeniyle farklı isimler altında ek ödemeler yapıldığını hatırlatarak, “SGK doğumdan ölüme tüm vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup mevzuat yoğunluğu ve iş yükü açısından en yoğun kurumlardan biridir ”dedi. Özel’in dile getirdiği bazı talepler şöyle:
“Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında haksız ve hukuksuz bir biçimde kesilen ve mahkeme kararına rağmen halen ödenmeyen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz.”
“Sosyal Güvenlik Kurumu ek ödeme yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz.”
“Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK Emekçilerine de 3600 ek gösterge istiyoruz.”
SGK Çalışanları Gaziantep’te iş yavaşlattı
Gaziantep’te de Büro Memurları Sendikası üyeleri iş yavaşlatma eylemi yaptı. VOA Türkçe’ye konuşan Büro-Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, yaptıkları işin karşılığını istediklerini söyledi. Borazan, 3600 ek göstergesinin bütün lisans mezunlarına verilmesini ve 2011 yılında 666 sayılı kanun hükmünde kararname ile SGK’daki elden alınan bütün hakların tekrar iadesini istedi.
Borazan’ın dikkat çektiği 666 sayılı KHK ile bazı kurumların fazla mesai ödemelerinin 31 Aralık 2012′ye kadar devam etmesi, 1 Ocak 2013′de bu ödemelerin kesilmesi öngörülmüştü. Ancak mahkeme fazla mesai ödemesini kaldıran bu hükmü iptal etti.
EYT Başvurusu başladığı gün iş bırakılacak
3 Şubat – 2 Mart arasına eylem yapma kararı alan sendika üyeleri bugün iş yavaşlattı. Sendika yönetimi, Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanlarının sorunlarının ve beklentileri 8 Şubat’ta 81 ilde eş zamanlı olarak basın açıklamasıyla duyuracak. Açıklama sonrası 4 saat iş bırakacak olan SGK çalışanları 9 Şubat- 3 Mart tarihleri arası hafta içi ve hafta sonu fazla mesaiye kalmayacak. Büro Memur Sen üyeleri EYT'nin başvurularının yapılacağı ilk gün mesaiye gitmeyecek.