Erişilebilirlik

Senato Ankara Büyükelçisi'nin Atanmasını Görüştü


Senato Ankara Büyükelçisi'nin Atanmasını Görüştü
Senato Ankara Büyükelçisi'nin Atanmasını Görüştü

Bir yıllık geçici sürenin dolmasıyla Senato Dış İlişkiler Komisyonu, Francis Ricciardone’nin Ankara Büyükelçiliği’ni yeniden görüşmeye başladı. Atamanın bu sefer onaylanması bekleniyor

Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin tayini Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda yeniden görüşmeye açıldı. Bir yıldır Ankara’da geçici olarak görev yapan Ricciardone’nin büyükelçi atanmasının Senato tarafından onaylanması gerekiyor.

Başkan Barack Obama geçen yıl bir senatörün itiraz etmesi nedeniyle Ricciardone’yi Kongre’nin yasama dönemine ara verdiği bir sırada geçici olarak göreve atamıştı. Bir yıllık geçici sürenin dolmasıyla komisyon, Ricciardone’nin Ankara Büyükelçiliği’ni yeniden görüşmeye başladı. Atamanın bu sefer onaylanması bekleniyor.

Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki oturumda senatörler ve Büyükelçi Ricciardone Türkiye’nin ve Türk - Amerikan ilişkilerinin önemine vurgu yapan açıklamalarda bulundu, her zaman olduğu gibi oturumda 1915 Ermeni tehcirinin nasıl niteleneceği, Kıbrıs ve bölge ülkeleriyle ilişkiler gündeme geldi.

"Yeni Komuta Kademesiyle Çalışmaya Hazırız"

Oturumda senatörler Büyükelçi Ricciardone’ye Cuma günü komuta kademesinin istifasını sordu. Büyükelçi Ricciardone, Türk - Amerikan güvenlik ilişkilerinin bireyleri aştığını kaydetti: “Yeni komuta kademesiyle çalışmaya hazırız. Amerika’yla Türkiye’nin güvenlik ilişkisi bireylerin üzerindedir. Bu ilişki kurumlara dayalıdır. Türkiye bir hukuk devletidir. Kurumlar dinamik olmakla birlikte güçlüdür ve dayanıklıdır. Güvenlik ilişkimizin güçlü olmaya devem edeceğinden eminim.”

"Türkiye Daha Demokratik, Daha Açık, Ekonomik Olarak Daha Canlı"

Büyükelçi Ricciardone oturumda açış konuşmasında da Türkiye’nin Amerika ve NATO’ya bağlılığına vurgu yaptı: “33 yıllık Dışişleri kariyerimde Türkiye’de üç kez görev yapma mutluluğuna ve ayrıcılığına eriştim. Bu süre zarfında Türkiye’nin daha demokratik, daha açık, ekonomik olarak daha canlı ve dünya sahnesinde daha etkili, modern bir devlet olarak geliştiğini gördüm. Bu değişim ve gelişme esnasında bir noktada devamlılık vardı: O da Türkiye’nin NATO ittifakı ve Amerika’yla ortaklığa olan bağlılığıydı. Türkiye artık G20 üyesi ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerden biri. Nüfusunun çoğunluğu Müslüman ve hukukun üstünlüğü ilkesine saygılı laik ve demokratik bir ülke olarak Türkiye - Başkan Barack Obama’nın da dediği gibi – sadece kendi bölgesinde değil, tüm dünyada istikrarın ve ortak anlayışın şekillendirilmesinde son derece önemli bir role sahip. Büyükelçi olarak atanırsam, kökleri güvenlik ittifakına ve demokratik değerlere dayanan ortak amaçlarımız doğrultusunda Türk - Amerikan işbirliğini güçlendirmeye devam edeceğim.”

Büyükelçi Ricciardone açıklamalarında Türkiye’yle Amerika’nın terörle mücadele, nükleer silahların yayılmasını önleme, bölgesel ihtilaflara çözüm bulma, enerji güvenliği ve ekonomik kalkınma alanlarında işbirliği yaparak bölgesel istikrarı tesis etmeye çalıştığını kaydetti. Ricciardone, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin güçlendirilmesinin bu işbirliğinin en önemli unsurlarından biri olduğunu söyledi.

Ricciardone, Irak ve Afganistan’ın yanı sıra Türkiye’yle Amerika’nın ‘Arap Baharı’ konusunda işbirliği yaptığına dikkati çekti. Oturumda Büyükelçi Ricciardone Türkiye’nin Suriye konusunda daha güçlü bir tavır sergilemeye başladığını anlatırken Şam’a büyükelçi atanan Robert Ford da aynı toplantıda Suriyeli mültecileri kabul ettiği için Türkiye’ye teşekkür etti. İsrail konusundaysa Ricciardone, Türklerin bölgede daha etkili olabilmek için, barışın ve kalkınmanın tesis edilmesi için İsrail’le normal, verimli, saygılı, diplomatik bir diyalog kurulması gerektiğinin farkında olduğunu belirtti. Büyükelçi Ricciardone Amerika’nın taraflarla görüşmelere devam ettiğini kaydetti.

"Türkiye Terörle Mücadelede En Güçlü Ortaklarımızdan Biri"

Amerikan Büyükelçisi terörle mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğine dikkati çekti ve şöyle konuştu: “Türkiye’yle birçok ortak amacımız olsa da bunlardan en önemlisi küresel terörizme karşı koymaktır. Türkiye bu alanda en güçlü ortaklarımızdan biridir. Daha geçen ay Türkiye, Amerikan Büyükelçiliği dahil Batılı hedefleri bombalamayı planlayan bir el Kaide hücresini çökertti. Amerika, 1980’li yıllardan bu yana 30 bin insanın ölümüne yol açan PKK’nın oluşturmaya devam ettiği terörist şiddet tehdidine karşı Türkiye’yi destekliyor. Bunun yanında Amerika Kürtlerin insani ve ekonomik haklarının geliştirilmesi çabalarını ve tam bir vatandaş olarak demokratik katılımlarını destekliyoruz.”

Türkiye'nin AB Üyeliğine, Reformlara Destek

Büyükelçi Ricciardone, açıklamalarında Amerika’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecine verdiği desteği yineledi ve reform vurgusu yaptı: “Amerika Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma arzusunu desteklerken üyelik için gerekli reformların yapılmasında ısrar edeceğiz. Türk vatandaşları da insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında ilerleme kaydedilmesini istiyor. Bunlar arasında ebette ifade ve din özgülüğü de var. Türkiye’nin demokrasisinin gelişmesi için Amerika kapsayıcı ve saydam bir anayasal reform sürecini destekliyor. İfade özgürlüğü, demokrasinin temel unsurlarından biridir. Reform süreci gazetecilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve azınlıkların korunması açısından fırsat yaratıyor.”

Büyükelçi Ricciardone dini özgürlükler konusunda, hükümet yetkililerinin Türkiye’nin dini çeşitliliğinden gurur duyduğunu, dini azınlıkları tehdit olarak görmediklerini anlattığını aktardı ve özellikle Heybeli’deki Ruhban Okulu meselesinin çözüleceğine dair umutlu olduğunu kaydetti. Ricciardone, hükümetin kendilerine “İslamcı” denmesini istemediklerini de belirtti.

"Meds Yeghern"

Demokrat Partili New Jersey Senatörü Robert Menendez Türkiye’yi ilgilendiren hemen her oturumda yaptığı gibi 1915 Ermeni tehcirinin nasıl niteleneceği konusunu gündeme getirdi. Menendez Amerikan yönetiminin 1915 tehcirini “soykırım” olarak nitelememesini eleştirdi, Büyükelçi Ricciardone ise bu politikanın arkasında durduğunu anlattı. “Soykırım” sözcüğünü kullanmayan Ricciardone, Obama gibi Meds Yeghern [Büyük Felaket] ifadesini kullandı ve “1915 yılında 1 buçuk milyon erkek, kadın ve çocuğun ölümüne sürüldüğünü; bir katliam, cinayet, trajedi yaşandığını” söyledi.

Senatör Menendez Kıbrıs konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamalarını da eleştirirken Büyükelçi Ricciardone, Amerika’nın iki bölgeli, iki toplumlu federasyon bazında çözüm arayışlarını desteklediğini kaydetti.


XS
SM
MD
LG