Erişilebilirlik

Seçime üç gün kala son anketler ne diyor?


Türkiye 13’üncü cumhurbaşkanını ve 28’inci dönem milletvekillerini belirlemek için 14 Mayıs Pazar günü sandığa gidiyor. Seçimlere geri sayım sürerken anket firmaları da son kamuoyu araştırmalarını yayınlamaya devam ediyor.

Mayıs ayında yapılan ve VOA Türkçe’nin derlediği cumhurbaşkanlığı seçimi anketlerinde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışı önde götürüyor. Anketlerdeki ağırlıklı tahminse, seçimin ikinci tura kalacağı.

Yöneylem, MetroPoll, Area, PİAR, ALF, Bulgu, KONDA, SAROS, Avrasya ve MAK araştırma firmalarının yayınladığı anketlerde, Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun gerisinde.

İvem araştırma firmasının anketindeyse AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın seçimde en çok oyu alacağı; ancak seçimin yine ikinci tura kalacağı tahmin ediliyor.

Kılıçdaroğlu’nu önde gösteren anketler arasında da Bulgu, ALF, PİAR, Avrasya ve MAK dışındaki diğer araştırma şirketleri, cumhurbaşkanlığını kazanan adayın 24 Mayıs’taki ikinci tur seçimlerde belirleneceğini ortaya koyuyor.

Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin 11 Mayıs’ta adaylıktan çekildiğini açıklamasının ardından, kamuoyu araştırmalarının nasıl etkileneceğiyse merak konusu.

Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanlığı seçiminde önde gösteren araştırma firmalarının da aralarında olduğu milletvekili seçimi anketlerindeyse, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Büyük Birlik Partisi (BBP) ve Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) oluşturduğu Cumhur İttifakı diğer ittifaklardan önde görünüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi anketlerinde yaygın tahmin ikinci tur

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından 9-10 Mayıs tarihlerinde 27 ilde 2 bin 476 kişiyle CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle yapılan ankette, kararsızlar dağıtıldığında Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 49,5, Erdoğan yüzde 44,4, Muharrem İnce yüzde 1,4 ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan ise yüzde 4,7 olarak tahmin ediliyor.

MetroPoll araştırma şirketi tarafından 9-10 Mayıs tarihlerinde 28 ilde 2 bin 38 kişiyle CATI yöntemiyle yapılan ankette, kararsızlar dağıtıldığında Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 46,9, Erdoğan yüzde 49,10, Muharrem İnce yüzde 1,30 ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan ise yüzde 2,70.

Area araştırma şirketi tarafından 8-9 Mayıs tarihlerinde 81 ilin tamamında 3 bin kişi ile CATI yöntemiyle yapılan ankette, kararsızlar dağıtıldığında Kılıçdaroğlu’nun oyu yüzde 49,1, Erdoğan yüzde 46,1, Muharrem İnce yüzde 1,3 ve ATA İttifakı adayı Sinan Oğan ise yüzde 3,5.

PİAR araştırma şirketi tarafından 6-9 Mayıs tarihlerinde 26 ilde CATI yöntemi ile yapılan anketteyse Kılıçdaroğlu’nun ilk turda Cumhurbaşkanlığını yüzde 51,30 oy oranıyla kazanacağı öngörülüyor. Onu ankette yüzde 45,30 ile Erdoğan, yüzde 2,6 ile Oğan ve binde 8 ile İnce izliyor.

ALF araştırma firması da Kılıçdaroğlu’nun ilk turda seçim zaferi elde edeceği tahmininde bulunan bir başka anketi açıkladı. 5-9 Mayıs tarihlerinde 26 ilde 6 bin anket kullanılarak yüz yüze yöntemle toplanan verilere göre, Kılıçdaroğlu seçmenin yüzde 51,2’sinin, Erdoğan yüzde 44,7’sinin, Oğan yüzde 2,5’unun, İnce ise yüzde 1,6’sının oyunu alıyor.

Bulgu araştırma firmasının anketinde de ilk turda Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanacağı tahmin ediliyor. 2-8 Mayıs tarihlerinde 26 ilde 2 bin 400 kişiyle CATI yöntemiyle yapılan ankette, Kılıçdaroğlu yüzde 50,5, Erdoğan yüzde 43,2, Oğan yüzde 3,8 ve İnce yüzde 2,5 oranında tercih edilmiş.

KONDA son haftada karar değiştiren seçmeni işaret etti

Her seçimden önceki son perşembe günü anket açıklayan KONDA’nın 14 Mayıs seçimleri için de paylaştığı sonuçlara göre, seçim ikinci tura kalıyor.

6-7 Mayıs tarihlerinde 35 ilde 3 bin 480 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan ankette kararsızlar dağıtıldığında Kılıçdaroğlu’nun oy oranı yüzde 49,3. Erdoğan yüzde 43,7 oy alırken İnce yüzde 2,2 ve Oğan yüzde 4,8 oy topluyor.

Diğer yandan KONDA tarafından yapılan açıklamada, “son haftada yaşanan oy değişim eğilimi devam ederse seçimin ilk turda Kemal Kılıçdaroğlu lehine sonuçlanma ihtimali de bulunmaktadır” ifadesi de kullanıldı.

KONDA anket sonuçlarıyla beraber 14 Mayıs seçimlerini etkileyebilecek üç dinamiği de paylaştı: “Birincisi, 6-7 Mayıs tarihinden seçime kadar yaşanacak olayların siyasi tercihlere etkisi. İkincisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanabilecek stratejik oy kaymaları. Stratejik oy kaymalarının ‘Cumhur İttifakı- Millet İttifakı’ ya da ‘Erdoğan-Kılıçdaroğlu’ arasında olma ihtimalini pek öngörmemekle birlikte İnce ve Oğan seçmenlerinin çoğunlukla Kılıçdaroğlu lehine oy kullanma eğiliminde olduklarını görüyoruz. Üçüncüsü de başta deprem bölgesi olmak üzere yurtiçi ve yurtdışı seçmenlerin seçime katılım oranı ile yurtdışı seçmenlerin kullanacağı oyların dağılımıdır.”

Saros Araştırma'nın 3-7 Mayıs tarihlerinde 8 bin 164 katılımcıyla yüz yüze ve CATI yöntemlerini kullanarak yaptığı anket çalışmasının sonucuna göreyse, Kılıçdaroğlu yüzde 49,9 ile seçimi önde götürüyor. Onu yüzde 44,48 ile Erdoğan, yüzde 3,23 ile İnce ve yüzde 2,33 ile Oğan izliyor.

Avrasya ve MAK araştırma şirketleriyse seçimin ilk turda Kılıçdaroğlu lehine tamamlanacağını tahmin eden anketler yayınladı. Avrasya Araştırma’nın 27 Nisan-5 Mayıs arasında 5 bin 600 kişiyle telefonla mülakat yöntemiyle yaptığı ankette, katılımcıların yüzde 50,9’u Kılıçdaroğlu’nu, yüzde 43,6’sı Erdoğan’ı, yüzde 2,5’u İnce’yi ve yüzde 3’ü de Oğan’ı tercih ettiğini beyan etti.

26 Nisan-4 Mayıs tarihlerinde 5 bin 750 kişiyle yüz yüze ve CATI yöntemiyle, MAK araştırma tarafından yapılan anketteyse, Kılıçdaroğlu yüzde 50,9 oy ile seçimi ilk turda kazanarak tamamlıyor. Ankete göre Erdoğan’ın oyu yüzde 45,4 iken İnce’nin oyu yüzde 1,7 ve Oğan’ın oyu yüzde 2.

İttifaklar içinde en çok oya ulaşan Cumhur İttifakı

Mayıs ayında yapılan anket çalışmaları arasında yalnızca İvem Araştırma şirketinin anketinde Erdoğan ilk sırada geliyor. 4-8 Mayıs tarihlerinde 4 bin 20 kişiyle yapılan ankete katılanlar yüzde 48,6 ile en çok Erdoğan’ı tercih etti.

Onu yüzde 46,9 ile Kılıçdaroğlu, yüzde 2,4 ile Oğan ve yüzde 2,1 ile İnce takip etti. Ancak İvem anketi de pek çok kamuoyu araştırması gibi seçimin ilk turda bitmeyeceği tahminini ortaya koydu.

Araştırma firmaları mayıs ayında katılımcılara milletvekili seçimlerindeki tercihlerini de sordu. Anket sonuçlarının genelinde, Cumhur İttifakı’nın ilk sırada olduğu tahmini öne çıktı. Ancak aynı anketler Cumhur İttifakı’nın 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde aldığı yüzde 53,6 oy oranının da gerisinde kaldığını gösteriyor.

Cumhur İttifakı’nın toplam oyu Yöneylem anketinde yüzde 44,4, MetroPoll anketinde yüzde 45,5, Area anketinde yüzde 46,5, KONDA anketinde yüzde 44, İvem anketinde yüzde 48,8, Saros anketinde yüzde 43,9, Avrasya anketinde yüzde 44,1, MAK anketinde 45,2 olarak açıklandı.

Seçimlerde Millet İttifakı çatısı altında yarışan CHP ve İyi Parti’nin toplam oyuysa, Yöneylem anketinde yüzde 40, MetroPoll anketinde yüzde 39,1, Area anketinde yüzde 38,6, KONDA anketinde yüzde 39,7, İvem anketinde yüzde 37,4, Saros anketinde yüzde 40,1, Avrasya anketinde yüzde 41,6, MAK anketinde 42,7 olarak tahmin edildi. Anketlerdeki bu tahminler 2018’deki genel seçimlerde Millet İttifakı’nın elde ettiği yüzde 34,03 oyu aşmış durumda.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG