Amerika’nın önde gelen gazeteleri seçim sonuçlarına çok geniş yer verdi. Washington Post gazetesinin başlığı ‘seçim sonuçları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yaralayan siyasi bir belirsizliğe zemin hazırladı’ şeklinde oldu. Gazete ayrıca Amerika’daki Türkiye uzmanı isimlerden aldığı yorumlara yer vererek seçim sonuçlarının nükleer patlama etkisi yarattığı yorumunda bulundu. Washington Post, ayrıca her ne kadar hala birinci parti olsa da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 2002’den beri en kötü seçim sonucunu aldığını vurguladı. Gazete, HDP gibi Kürt azınlığı temsil eden bir partinin ilk kez mecliste temsil hakkı kazanmasına da dikkati çekti.Ayrıca HDP’nin seçilen milletvekillerinin akrabaları arasında, hem Amerika hem de Türkiye tarafından terörist bir örgüt olarak kabul edilen PKK’nın lider kadrosundan politikacılar ya da hapiste isimler bulunduğuna da dikkat çekiliyor. Gazete, parti lideri Selahattin Demirtaş’ın kardeşinin de örgüt üyesi olduğu yolunda bir algı bulunduğuna da yer veriyor.
New York Times’a göre seçim sonuçları AKP için ‘büyük yenilgi’
Amerika’nın en büyük üç gaüzetesinden biri olan New York Times, ‘Erdoğan’ın partisi mecliste çoğunluğu kaybetti’ başlığıyla verdi. New York Times, Türkiye’de seçmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu sonuçlarla tepki gösterdiğini yazdı. Erdoğan’ın başkanlık isteğini zora sokacağına da dikkati çekti. Haberde ayrıca bu seçimde birçok Türk seçmenin ideolojik tercihlerini bir kenara bırakarak stratejik oy kullandığı da belirtiliyor.
Wall Street Journal: ‘Türkiye’de yeni bir siyasi gerçeklik’
Wall Street Journal, Türkiye’nin yeni bir siyasi gerçekle karşı karşıya olduğunu belirtiyor, Pazar günkü seçim sonuçlarıyla ortaya çıkan koalisyon olasılığının, siyasi belirsizlik korkusunu canlandırdığını yazıyor. Gazete, “Adalet ve Kalkınma Partisi, 2002'den bu yana sürdürdüğü tek parti iktidarını kaybedecek” yorumunda bulunuyor. Gazete seçim sonuçlarını "AK Parti tarihinin en kötü sonucu" olarak niteliyor.
Ricciardone: “Seçim sonuçları Türkiye’ye saygınlık kazandıracak’
Başkent Washington’daki Atlantik Konseyi uzmanı, Amerika’nın eski Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone, seçimlerle ilgili ilk yorumu yapanlardan biri oldu veseçim sonuçlarının Türkiye’nin bölgedeki prestijini arttıracağını söyledi. Ricciardone, Türkiye’de demokratik kurumların işlediğini görmekten duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Amerika’nın eski Türkiye Büyükelçisi, Türkiye’nin Batı’yla, dahası Amerika, NATO ve AB ile ilişkilerin önemli olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin dış ilişkilerini en iyi Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Cihan’da Barış’ sözlerinin özetlediğini ve bu sözlerin AKP liderleri dahil birçok siyasetçi tarafından her zaman dile getirildiğini hatırlattı. Seçimlerle birlikte Türkiye’nin Suriye politikasının geleceği de Amerika’da merak edilen konular arasında. Bu başlığa da değindi Ricciardone ve Suriye konusunda Türkiye’nin Esat karşıtı politikalarının halk arasında çok popüler olmadığını kaydetti. Ancak bu sorunun öyle kolay çözülebilecek bir sorun olmadığını belirten büyükelçi, Türkiye’nin Suriye konusunda sergilediği duruşun süreceğine inandığını, ancak Suriye açısından da seçim sonuçlarını olumlu karşıladığını kaydetti. Türkiye uzmanı büyükelçiye önümüzdeki 45 gün içinde gerçekleşme ihtimali olan koalisyon konusu da soruldu ve bugünkü mevcut tabloyu Türkiye’de 90’lardaki koalisyon hükümetleri ile karşılaştırması istendi. Francis Ricciardone, “Bugünün Türkiyesi 90’lardan her açıdan çok farklı. Siyasi olarak daha olgun bir demokrasiye sahip Türkiye, daha gürültülü daha karmaşık bir ortam olacak ancak durumun 90’lardan çok daha iyi olacağına inanıyorum” dedi. Büyükelçi Ricciardone bu konuda çok daha iyimser olduğunu kaydetti.