Erişilebilirlik

Savaş Suçu Davasında Rus Askere Ömür Boyu Hapis


Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla ilgili olarak Ukrayna’da mahkemeye çıkarılan ve ilk savaş suçu yargılaması olarak kayda geçen davada Rus askere ömür boyu hapis cezası verildi.

Tankçı komando askeri olan 21 yaşındaki Vadim Şişimarin, bir süre önce Ukrayna’da savaş suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. 28 Şubat tarihinde 62 yaşındaki sivil Oleksandr Şelipov’un kasten öldürülmesiyle ve savaş suçu işlemekle suçlanan asker hakkında mahkeme kararını verdi. Yargıç Serhiy Ahafonov, silahsız bir sivilin öldürülmesi için otomatik silahla başından vurulması emrini verdiği gerekçesiyle Rus asker Şişimarin hakkında ömür boyu hapis cezasına hükmetti.

Savaş Suçu Davasında Rus Askere Ömür Boyu Hapis
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Hakkındaki kararı mahkeme salonundaki cam bölmeden izleyen 21 yaşındaki Rus askerin karara tepki vermediği görüldü.

Söz konusu dava, 24 Şubat’ta başlayan Rusya’nın Ukrayna saldırılarında savaş suçu işlendiğine ilişkin iddialar açısından sembolik önem taşıyor. Ukrayna, Rus güçlerinin ülkede tespit edilen 10 binden fazla savaş suçu işlediğini ve sivilleri katlettiğini iddia ederken Rusya, bu iddiaları reddediyor.

Daha önce duruşma hakkında kendilerinin bilgi sahibi olmadıklarını açıklayan Moskova, kararın ardından da herhangi bir açıklama yapmadı. Uluslararası Ceza Mahkemesi de Ukrayna’da savaş suçları işlendiğine ilişkin soruşturma başlatmıştı.

STÜDYO VOA

ABD’den Batı Şeria’da vurulan Ayşenur Ezgi Eygi için taziye açıklaması – 6 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG