Erişilebilirlik

Savaş korkusu artarken Lübnan’daki yabancı uyruklulara ülkeden ayrılmaları çağrısı


Birçok Batılı havayolu şirketi bölgeye uçuşlarını askıya aldı.
Birçok Batılı havayolu şirketi bölgeye uçuşlarını askıya aldı.

İran ve müttefikleri, Hamas liderlerine yönelik üst düzey cinayetlerden sorumlu tuttukları İsrail’e yanıt vermeye hazırlanırken, Pazar günü yabancı uyruklulara Lübnan'ı terk etmeleri için yapılan acil çağrılar arttı.

Fransa, Kanada ve Ürdün, vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulunan son hükümetler arasında yer aldı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "son derece istikrarsız bir güvenlik ortamında" Fransız vatandaşlarından Lübnan'a seyahat etmekten kaçınmaları ve halihazırda ülkede bulunanlardan da "mümkün olan en kısa sürede, ülkeyi terk etmek için gerekli düzenlemeleri yapmaları" "acilen" istendi.

ABD ve İngiltere de hafta içinde benzer uyarılarda bulunmuştu.

Birçok Batılı havayolu şirketi bölgeye uçuşlarını askıya aldı.

Pazar günü de Qatar Airways, "Lübnan'daki son gelişmeler ışığında" Doha-Beyrut hattının en azından Pazartesi gününe kadar "sadece gündüz saatlerinde çalışacağını" bildirdi.

Türkiye de Lübnan için seyahat uyarısını güncelledi. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Vatandaşlarımızın elzem olmadığı sürece Lübnan’a seyahat etmekten kaçınmaları; Lübnan'da bulunan vatandaşlarımızın ise tedbirli olmaları, zorunlu olmadıkça Nebatiyeh, Güney Lübnan, Bekaa ve Baalbek-Hermel vilayetlerine gitmemeleri ve Lübnan’da kalmaları elzem olmayanların mümkünse ticari uçuşlar halen devam ederken Lübnan’dan ayrılmaları tavsiye olunmaktadır" denildi.

İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah'ın askeri şefini öldürmesinden saatler sonra, Hamas’ın siyasi kanadının lideri İsmail Haniye'nin Çarşamba günü Tahran'da öldürülmesi, İran destekli silahlı gruplardan oluşan "direniş ekseni "nin intikam yeminlerini tetikledi.

Haniye'nin ölümüne neden olan saldırıyı gerçekleştirmekle suçlanan İsrail, bu konuda doğrudan bir yorum yapmadı.


Ekim ayında Gazze savaşının patlak vermesinden bu yana İsrail güçleriyle neredeyse her gün çatışan Lübnan'ın İran destekli Hizbullah hareketi, savaşçılarının gece boyunca İsrail'in kuzeyine roket yağdırdığını duyurdu.

İsrail ordusu Lübnan'dan 30 roket fırlatıldığını ve bunların çoğunun etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Ürdün devrede

Öte yandan İran devlet medyasının bildirdiğine göre Ürdün Dışişleri Bakanı Eyman Sefadi, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından İranlı mevkidaşıyla bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere Pazar günü İran'a gidiyor..

Sefadi'nin İran ziyareti, ABD ve Fransa, İngiltere, İtalya ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu ortaklarının bölgesel gerilimin daha da tırmanmasını önlemek amacıyla Cumartesi günü sürdürdükleri diplomatik temasların ardından gerçekleşiyor.

İran ve Ürdün, Amman'ın Suriye'deki İran yanlısı milisleri ülkeye uyuşturucu sokmakla suçlaması ve geçen Nisan ayında İran'ın İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısının engellenmesinde rol almasıyla ilgili son gerginliklerin ardından ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor.


13 Nisan'da İran, Tahran'ın Şam'daki konsolosluğundaki Devrim Muhafızları’nı öldüren bir saldırının ardından İsrail topraklarına ilk doğrudan saldırısını gerçekleştirmiş, insansız hava araçları ve füzelerden oluşan saldırıların çoğu engellenmişti.

Hamas yetkililerinin yanı sıra bazı analistler ve İsrail'deki protestocular, Başbakan Benyamin Netanyahu'yu iktidardaki aşırı sağcı koalisyonunu korumak için savaşı uzatmakla suçluyor.

Netanyahu Pazar günü kabinesine, rehinelerin iadesi için "her türlü çabayı gösterdiğini" ve bunun için "uzun bir yol kat etmeye" hazır olduğunu söyledi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG